ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ το βράδυ της Τρίτης, 16 Ιουλίου 2019 είχε φορέσει τα γιορτινά του για να υποδεχτεί τον Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσών, κ. Μάρκο, το δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, καθώς επίσης και τους εκπροσώπους των Χιωτών από τις διάφορες πόλεις της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Ο Μητροπολίτης Μάρκος και ο Δήμαρχος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» αφίχθηκαν στη Νέα Υόρκη το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης προκειμένου να εκπροσωπήσουν τη μυροβόλο Χίο στις εκδηλώσεις για την 40ή επέτειο της ανεγέρσεως του ναού της Αγίας Μαρκέλλας στο ιδιόκτητο κτήμα του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» στο Μοντισέλο της Νέας Υόρκης και στις πολλαπλές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν προς τιμή τους.

Ο κ. Μάρκος χοροστάτησε του αρχιερατικού εσπερινού της Αγίας Μαρίνης βοηθούμενος υπό του ιερατικού προϊσταμένου του ναού, π. Μάξιμου Πολίτη και των εκ Χίου καταγόμενων ιερέων, π. Νικολάου Πιλαβά (ιερατικού προϊσταμένου του Προφήτη Ηλία στο Γιόνκερς) και π. Βασιλείου Λούρου, (εφημέριου του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόρια), καθώς επίσης και του αρχιδιακόνου, π. Αποστόλου Λάρδα..

Στον Εσπερινό παρέστησαν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων και συνάμα δημοτικός σύμβουλος του Ρίτζφιλντ Νέας Ιερσέης Δημήτρης Κοντολιός, ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γιάννης Κοντολιός, ο ευεργέτης της κοινότητας του Αγίου Πέτρου, Στυλιανός Ζερβούδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» Δημήτρης Μουτάφης και εκπρόσωποι πολλών άλλων οργανώσεων.

Ο Μητροπολίτης τόσο κατά τη διάρκεια του κηρύγματος, όσο και κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρατέθηκε στην κοινοτική αίθουσα, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα των Χίων της Αμερικής και εξήρε τη γενναιοδωρία του ζεύγους Στυλιανού και Αγγελικής Ζερβούδη και τόνισε ότι ο ναός του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ είναι ευρύτερα γνωστός και στη Χίο λόγω της γενναιοδωρία των συμπατριωτών του.

Εκτενή αναφορά έκανε και στον Αγιο Πέτρο και κάλεσε τους ομογενείς να επιδιώξουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και τους διαβεβαίωσε ότι μέσω της μετάνοιας και της εξομολογήσεως μπορεί να κερδίσουν τον παράδεισο.

Στην πρώτη σειρά από αριστερά διακρίνονται οι Ηλίας Παππάς, Δημήτρης Κοντολιός, Μανώλης Βουρνούς μετά της συζύγου, Δημήτρης Κοντολιός και Στυλαινός Ζερβούδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Μάξιμος Πολίτης καλωσόρισε τον Μητροπολίτη και το Δήμαρχο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη  «γιατί, παρά την κόπωση του ταξιδιού και το βεβαρημένο πρόγραμμα, δέχθηκαν να έλθουν στην Κοινότητα του Αγίου Πέτρου, να ευλογήσουν το ποίμνιο και να μεταδώσουν χάρισμα ημίν πνευματικόν.

«Η Χίος Σεβασμιώτατε, όπως καλώς γνωρίζετε, φέρει το όνομα μυροβόλος όχι μόνο για την γνωστή μαστίχα και τα υπόλοιπα αρωματικά προϊόντα της. Για μας τους Χριστιανούς, το προσωνύμιο αποδίδει την Χάρη, την πλούσια πνευματική ευωδία που αναδύουν οι Άγιοι, τα άνθη τα εύοσμα, που ανά τους αιώνας άνθισαν στο νησί.

Η ευωδία αυτή μεταδίδεται και στους ανθρώπους που ζουν ή κατάγονται από τη Χίο και γίνεται πράξη με το φιλανθρωπικό τους έργο. Ο Απ. Παύλος συστήνει: Ας μάθουν, κι ας φροντίζουν οι δικοί μας πιστοί, να πρωτοστατούν με ζήλο και προθυμία στα καλά έργα, προ παντός στις επείγουσες ανάγκες των αδελφών.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τον Εσπερινό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αυτή την Αποστολική εντολή, φαίνεται ότι καλλιέργησαν οι Χιώτες αδελφοί. Και οι καρποί των έργων τους είναι φανεροί σε όλη την Οικουμένη, εντός και εκτός της Πατρίδας. Είναι φανεροί και στην Κοινότητά μας καθώς ένα μεγάλο μέρος των εργασιών στο Ναό, τα κτηριακά, και οι αγιογραφίες, αποπνέουν το άρωμα της Χιακής ταυτότητας.

«Καλωσορίζουμε λοιπόν και ευχαριστούμε τους Χιώτες αδελφούς. Καλωσορίζουμε όμως και όλους τους παρισταμένους, μέλη και φίλους της Κοινότητας, οι οποίοι ερχόμενοι από κοντινή περιοχή ή από μακριά, στηρίζουν τις εκδηλώσεις της εκκλησίας μας.

Με αυτές τις σύντομες σκέψεις Σεβασμιώτατε, ευχόμαστε ταπεινά και υιικά να ολοκληρώσετε το πρόγραμμά Σας ώστε να επιστρέψετε με ασφάλεια στην έδρα σας. Ελπίζουμε να σας συναντήσουμε πάλι. Όμως, σας παρακαλούμε να μας μνημονεύετε στις προσευχές σας ώστε είτε είστε στην Χίο, είτε εδώ στην Αμερική, να είμαστε «ενωμένοι τω συνδέσμω της ειρήνης», κατέληξε ο π. Μάξιμος.

Στην πρώτη σειρά από αριστερά διακρίνονται οι Ηλίας Παππάς, Δημήτρης Κοντολιός, Μανώλης Βουρνούς μετά της συζύγου, Δημήτρης Κοντολιός και Στυλαινός Ζερβούδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την αγάπη με την οποία τους περιέβαλλαν οι ομογενείς και τους κάλεσε να επισκεφθούν το νησί και να ανταποδώσουν στην φιλοξενία τους.

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Μάξιμος Πολίτης, Μητροπολίτης Χίου Μάρκος και ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι π. Βασίλειος Λούρος, π. Νικόλαος Πιλαβάς, π. Μάξιμος Πολίτης, π. Απόστολος Λάρδας και ο Μητροπολίτης Χίου, κ. Μάρκος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τον αρχιερατικό εσπερινό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι π. Μάξιμος Πολίτης, π. Απόστολος Λάρδας. Ηλίας Παππάς, Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, π. Νικόλαος Πιλαβάς και π. Βασίλειος Λούρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.