Θεμελίωση Πολιτιστικού Κέντρου στο Μέρικ του Λονγκ Άϊλαντ

Στιγμιότυπο από την τελετή θεμελίωσης του νέου Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ του Λονγκ Άϊλαντ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λαμπρή με όλη την σημασία της λέξεως ήταν η τελετή θεμελίωσης του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου «Constantine and Carol Cassis» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ του Λονγκ  Άϊλαντ που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Κυριακής, 19ης Μαΐου 2024.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και βοηθούμενου υπό του πρωτοσύγκελου της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, π. Ηλία Βίλλη, του ιερατικού προϊσταμένου, π. Νικηφόρου Φακήνου, του αρχιδιακόνου, Διονυσίου Παπίρη και του διακόνου Ιερεμία Μανδώρου.

Μετά το πέρας της λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στιγμιότυπο από την τελετή θεμελίωσης του νέου Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ του Λονγκ Άϊλαντ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Νικηφόρος Φακίνος, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και στην συνέχεια κάλεσε στο πλευρό του τους ευεργέτες και τους δωρητές για την ανέγερση του νέου Πολιτιστικού Κέντρου.

Στην συνέχεια μετέβησαν στο παρακείμενο οικόπεδο, όπου έλαβε χώρα η τελετή του αγιασμού και της θεμελίωσης του Κέντρου. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η εφέτης δικαστής Ελένη Βουτσινά και ακολούθησαν οι προσφωνήσεις των αιρετών αντιπροσώπων του δήμου, της κομητείας και της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έλαβε ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Νίκος Πολιτίδης.

Τόσο κατά την διάρκεια της τελετής θεμελίωσης, όσο και κατά την διάρκεια του γεύματος που παρατέθηκε στην κοινοτική αίθουσα έγιναν νέες δωρεές για το ταμείο και κυρίως για την επίτευξη του στόχου που έθεσε ο π. Νικηφόρος Φακίνος για την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου σε λιγότερο από δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να προβούν σε δανεισμό.

Ο θεμέλιος Λίθος του νέου Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ του Λονγκ Άϊλαντ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η ανέγερση του εν λόγω Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» αποτελούσε έναν διακαή πόθο της κοινότητας και κατά την διάρκεια της ιστορικής επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου του 2009 στην εν λόγω κοινότητα παρουσιάστηκαν και τα σχέδια και οι στόχοι του.

Η  πυρκαγιά της 9ης Αυγούστου 2013 κατέστρεψε ολοσχερώς το ναό και ανέστειλε προσωρινά την υλοποίηση του στόχου.

Η κοινότητα κατάφερε σε δύο περίπου χρόνια να αναγείρει έναν από τους πιο σύγχρονους ναούς του Λονγκ Αϊλαντ.

Η ανέγερση του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου θα αλλάξει τα δεδομένα και θα δώσει την δυνατότητα στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ να καταστεί προπύργιο Ορθοδοξίας, Παιδείας και Πολιτισμού στο Λονγκ Άϊλαντ.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ του Λονγκ Άϊλαντ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ, π. Νικηφόρου Φακίνου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ, π. Νικηφόρου Φακίνου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την τελετή θεμελίωσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους μαθητές του κατηχητικού σχολείου της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ του Λονγκ Άϊλαντ. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος,
Ο κατάμεστος ναός του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ του Λονγκ Άϊλαντ. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος,
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.