ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συγκινητική και με πολλαπλά μηνύματα ήταν η τελετή έπαρσης της σημαίας του Πόντου  και η εκδήλωση για την 101 επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης, 19 Μαϊου 2020, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

Η τελετή, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα στον φυσικό της χώρο και συγκεκριμένα στον ιστό που η ομογένεια είχε δωρίσει στο Μπόουλινγκ Γκριν του Μανχάταν, αλλά λόγω της απαγόρευσης των συναθροίσεων για την πανδημία του κορωνοϊού η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά και οι Σύλλογοι Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και «Πόντος» του Κονέκτικατ, καθώς επίσης η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης αποφάσισαν αν την διοργανώσουν στο Σταθάκειο Κέντρο όπου υπάρχουν και οι δύο ιστοί.

Ήταν η πρώτη φορά που δεν σείστηκε ο τόπος από τους χορούς των Ποντίων και από τις ιαχές της νεότερης γενιάς των Ποντίων. Ήταν επίσης η πρώτη φορά χωρίς ηχεία και μουσική. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στην μνήμη των 20.887 θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού του δήμου της Νέας Υόρκης μεταξύ των οποίων και δεκάδων ομογενών, καθώς επίσης και των 91.983 θυμάτων σε όλη την επικράτεια.

Αν και ήταν μια από τις πιο λιτές τελετές που έλαβαν ποτέ εν τούτοις δε στερήθηκε δυναμισμού . Η παρουσία των νέων με τις παραδοσιακές στολές του Πόντου και με τα πανό για την Γενοκτονία σε συνδυασμό με την στολή που είχε φορέσει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης Δημήτρη Μολοχίδη εξέπεμψαν σαφέστατα μηνύματα επιμονής και εμμονής στον διττό χαρακτήρα του αγώνα των Ποντίων της Αμερικής και κατ΄ επέκταση της ομογένειας.

Ο πρώτος σχετίζεται με την διατήρηση της μνήμης ζωντανής και την μεταλαμπάδευση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων του Πόντου και ο δεύτερος με την συνέχιση και εντατικοποίηση του αγώνα για την διεθνοποίηση και αναγνώριση από την Αμερική και την διεθνή κοινότητα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Μετά την έπαρση της σημαίας του Πόντου ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, των  Συλλόγων Ποντίων «Πόντος» και «Κομνηνοί» και της Ελληνικής Ομοσπονδίας.

Η νεότερη γενιά των Ποντίων η οποία δίνει τον δικό της αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και συνάμα προέδρου του Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ, Κώστα Τσιλφίδη, του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Νέας Υόρκης Δημήτρη Μολοχίδη.

Αν και οι προσφωνήσεις διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εν τούτοις εμπεριείχαν κοινά μηνύματα και κυρίως την αποφασιστικότητα για την συνέχιση του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την διεθνή κοινότητα και την ίδια την Τουρκία.  

Στην τελετή παρέστησαν ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Βασίλειος Γκουρνέλος και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Στέφανος Αμανατίδης.

Στιγμιότυπο από την κατάθεση στεφάνων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η νεολαία με τα πανό και το λάβαρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.