Τα τεστ δεν είναι… εμβόλια – Η εμπειρία του ελληνοαμερικανού Πίτερ Διαμαντή

1
Η χρήση μάσκας υποχρεωτική για την προστασία από τον κορωνοϊό.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (https://www.liberal.gr/) Άναυδο αφήνει τον αναγνώστη η εμπειρία του Ελληνοαμερικανού Πίτερ Διαμαντή, γιατρού, επιχειρηματία, συνιδρυτή του Singularity University στη Silicon Valley και ιδρυτή του X Prize Foundation, για τον τρόπο διασποράς του κορονοϊού, όπως την καταγράφει στο δημοφιλές, προσωπικό του newsletter.

Φαίνεται ότι το τρίπτυχο «μάσκες, αποστάσεις, εμβόλια» λειτουργεί ως το αποτελεσματικότερο τείχος για την προφύλαξη από τον ιό ακόμα και στις κοινωνικές φούσκες (social bubbles) που έχουν κάνει πάρα πολλά τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι γράφει ο Πίτερ Διαμαντής;

Κάθε χρόνο διοργανώνει ένα συνέδριο στο οποίο μαζεύονται CEO’s μεγάλων εταιρειών και επιχειρηματίες για να «ζυμωθούν» με τα καλύτερα μυαλά στις τεχνολογίες αιχμής και τις ιδέες του μέλλοντος. Πρόκειται για το συνέδριο Abundance 360.

Φέτος, λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία αποφάσισε η διοργάνωση να γίνει εν πολλοίς ψηφιακή με μόνο μια μικρή ομάδα 30 συνέδρων να παρίσταται.

Πώς προετοιμάστηκε

Πλήθος PCR τεστ, πριν, κατά και κατά την αναχώρηση των 30 συνέδρων, ομάδα γιατρών και πρόσβαση στα φάρμακα που μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του ιού σε όσους ασθενήσουν έδειχναν υπεραρκετά. Όμως, όπως λέει χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο Πίτερ Διαμαντής, η χρήση της μάσκας δεν ήταν υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου και σίγουρα στον κλειστό χώρο που βρέθηκαν για αρκετές ώρες οι σύνεδροι μαζί με την ομάδα παραγωγής του συνεδρίου. Κι αυτό αποδείχθηκε μοιραίο γιατί κάποιος κόλλησε.

Οι αριθμοί που δίνει ο ίδιος είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί για το πόσο σημαντική είναι η χρήση της μάσκας ακόμα και στα γκρουπ που έχουν κάνει πολλαπλά τεστ ανίχνευσης του ιού:

 • Από τους 30 συνέδρους που συνυπήρξαν για τέσσερις μέρες οι 15 κόλλησαν. 
 • Από τους 9 ακαδημαϊκούς ομιλητές που είχαν φυσική παρουσία στο συνέδριο, κόλλησαν οι 4
 • Από τους 10 βοηθούς παραγωγής του συνεδρίου κόλλησαν οι 5.
 • Από την ομάδα 35 ατόμων της οπτικοακουστικής παραγωγής που εργάστηκε και για την ψηφιακή μετάδοση του συνεδρίου και ήταν απομονωμένοι σε μια γωνία του στούντιο δεν κόλλησε κανείς. Κι αυτό γιατί και οι 35 φορούσαν διαρκώς μάσκες. 

Ο Πίτερ Διαμαντής δηλώνει πλέον ότι δεν πιστεύει πλέον στις ασφαλείς κοινωνικές φούσκες.

Γιατί συνέβη αυτό;

Γιατί όμως ο ιός πέρασε σε μια ομάδα ανθρώπων που είχαν κάνει κατ’ επανάληψη και προληπτικά τεστ;

Γιατί φαίνεται ότι ο ιός δεν ανιχνεύεται πάντα από τα τεστ. Μάλιστα ο Πίτερ Διαμαντής αναφέρει μια πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα του Χάρβαρντ σύμφωνα με την οποία άτομα με ομάδα αίματος 0 είναι εξαιρετικά πιθανό να μην εμφανιστούν θετικά στον ιό ενώ είναι φορείς του.

Ο Πήτερ Διαμαντής αναφέρει ότι αυτό το γεγονός πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας όταν μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων μετά από τεστ. 

Τουλάχιστον στην περίπτωση που περιγράφει εκείνος 452 τεστ σε 30 ανθρώπους αποδείχθηκαν αναποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τον κορονοϊό.

Φοράμε μάσκες, κρατάμε τις αποστάσεις.

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

 1. Ωραία μας τα είπε ο κύριος Πίτερ, εκείνο
  που δεν μας είπε είναι το πόσοι πέθαναν
  από αυτούς που εμολύνθησαν από τον ιόν,
  γιατί μπορεί και να ήταν μια απλή γρίπη
  που και αυτή μεταδίδεται χωρίς μάσκα και
  δεν μεταδίδεται με μάσκα.
  Εάν είναι να ζούμε από εδώ και πέρα με
  μάσκα είναι προτιμότερο το Salto mortale
  Και ότι βρέξει ας κατεβάσει. Είναι προτιμότερο
  από το μετάλλαγμα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.