ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια σημαντική σε περιεχόμενο και σημασία εκδήλωση έλαβε χώρα εντός του μεγάρου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και διοργανώθηκε από το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά», υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου, τιμώντας την μνήμη όχι μόνο των νεκρών της Γενοκτονίας του Πόντου αλλά και όσων άλλων θυσιάστηκαν στις αίθουσες δικαστηρίων της Αμάσειας  (1921) και σε άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας.

Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη από καιρό, αλλά  λόγω του περιορισμένου χώρου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Αρχιεπισκοπής, γνωστής κι ως «κόνφερενς ρουμ»,  η συμμετοχή δια ζώσης, περιορίστηκε σε λίγους προσκεκλημένους και μέλη του ΔΣ και της οργάνωσης PHOS.

Ωστόσο η εκδήλωση προβλήθηκε και μεταδόθηκε ζωντανά από το Facebook.

Κύριος ομιλητής ήταν ο απόγονος θύματος της Γενοκτονίας κ. Σάββας Κοκτζόγλου, συγγραφέας ενός βιβλίου με θέμα την Γενοκτονία. Ο κ. Κοκτζόγλου, αφού μελέτησε τα ιστορικά αρχεία στην Ούασινγκτον, (National Archives), εντόπισε τις μαρτυρίες των ημερολογίων των πλοίων του Αμερικανικού στόλου, που βρισκόταν στις ακτές της Τουρκίας, όσο ο Ατατούρκ εξύφανε το σχέδιο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος παρακολουθεί την εισαγωγική ομιλία του προέδρου του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σάββα Κοκτζόγλου εντός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Φωτογραφία: ETA PRESS

Καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο και τους τιμώμενους και τους καλεσμένους ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης χαρακτήρισε ως μεγάλη τιμή την παρουσία δυο απογόνων των θυμάτων, τον κ. Σάββα Κοκτζόγλου και την κυρία Ανατολή Παπαδοπούλου, από το Μπρούκλιν.

Ο Δρ. Βασιλειάδης, γνώστης και μελετητής της ιστορίας του Πόντου, παρουσίασε την σειρά των γεγονότων από το 1921 ως και πρόσφατα. Και μάλιστα τα συνέδεσε με τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που όπως εξήγησε συνέβαλαν στην ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου, στο Σημείο Μηδέν, για να μας εμπνέει και να μας αποτρέπει από ενέργειες θρησκευτικού φανατισμού.

Ο Δρ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε στην συνέχεια και στην προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και τόνισε ότι μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, μένει να προωθήσουμε το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας και για αυτό ζήτησε την βοήθεια του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας του Ευαγγελιστή Λουκά πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο εκ μέρους του Ιερού Ιδρύματος, ο πρόεδρος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης. Φωτογραφία: ETA PRESS

Έχουμε την θέληση, κατέληξε ο Δρ. Βασιλειάδης και πρέπει να το πράξουμε, ώστε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να ασκεί απρόσκοπτα, το πνευματικό του έργο για την αποκατάσταση της λειτουργίας μονών, ναών, ιδρυμάτων και σχολών και ιστορικών μνημείων για τους Ρωμιούς της Πόλης, της Ίμβρος, της Τενέδου και αλλού.

O Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος, αφού ρώτησε και τους δυο επιζώντες για τον τόπο καταγωγής των συγγενών τους, εξέφρασε την χαρά του, γιατί η εκδήλωση φιλοξενείται εντός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, αλλά όπως επεσήμανε, στην πραγματικότητα δεν είστε φιλοξενούμενοι, είστε στο σπίτι σας.

Σήμερα, τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος, ο Πόντος είναι παντού, η Παναγία Σουμελά, η εικόνα της, είναι παντού. Η γλώσσα, ο κεμεντζές και οι χοροί μας, είναι παντού.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, ο Αρχιεπίσκοπος, υπογράμμισε, ότι η Αρχιεπισκοπή θα είναι πάντα στο πλευρό τους, όχι μόνο για μια φιλοξενία όπως αυτή, αλλά και υποστήριξη, σε οποίον τομέα εσείς χρειάζεστε.

Αναμνηστική φωτογραφία με τον ομιλητή, τους καλεσμένους, τα μέλη του ΔΣ του ιδρύματος και τα μέλη του οργανισμού PHOS. Φωτογραφία: ETA PRESS

Εξέφρασε και πάλι την χαρά του που υπάρχει η μονή της Παναγίας Σουμελά και επεσήμανε την ανάγκη να στελεχωθεί το μοναστήρι με καλόγερους ή καλόγριες.

Ο κ. Ελπιδοφόρος παρουσίασε επίσης τον προγραμματισμό της Αρχιεπισκοπής με την διοργάνωση προσκυνηματικών εκδρομών, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής, και κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους στην Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Ιδρύματος πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο μια εικόνα της Παναγίας Σουμελά, αντίγραφο της εικόνας που του Ευαγγελιστή Λουκά, καθώς και ένα βιβλίο του κ. Κοκτζόγλου.

Λόγω του βεβαρημένου προγράμματος ο κ. Ελπιδοφόρος έπρεπε στην συνέχεια να αποχωρήσει. Ωστόσο η εκδήλωση συνεχίστηκε κανονικά.

Από αριστερά: ο συγγραφέας κ. Σάββας Κοκτζόγλου, η συζυγός του, η κ. Ιωάννα Ραφαηλίδη, η κ. Ανατολή Παπαδοπούλου, ο Δρ. Β. Διαμάντογλου, ο κ. Β. Κακουλίδης, η κ. Δήμητρα Κακουλίδη, η κ. Μάγδα Κατέχη και η κ. Κούλα Μαστορίδου. Φωτογραφία: ETA PRESS

Εκ μέρους του Πρόεδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης, κ. Δημήτρης Μολοχίδης.

Έτσι μιλώντας και εκ μέρους των τοπικών ποντιακών φορέων, ο κ. Μολοχίδης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της διοργάνωσης των εκδηλώσεων εδώ και δέκα χρόνια, με την συμπαράσταση του Ιερού Ιδρύματος και συνεχάρη τους τιμώμενους και τον ομιλητή για την συγγραφή του βιβλίου.

Το μήνυμα του ναυάρχου Τζειμς Σταυρίδη, που απέστειλε ειδικά για την εκδήλωση, στον Δρ. Βασιλειάδη το ανέγνωσε ο ταμίας του Ιδρύματος κ. Στέφανος Θωμάτος.

Η υπεύθυνη της Πολιτιστικής Επιτροπής κ. Βασιλική Τσανακτσίδου, αναφέρθηκε κατόπιν στα πραγματικά αίτια της Γενοκτονίας αλλά όπως τόνισε οι απόγονοι του φονιά τόσων πολλών Ελλήνων, οι απόγονοί του, την Αγία Σοφία θέλουν να κάνουν τζαμί.

Το βιβλίο με τα επίσημα αρχεία του Ναυτικού των ΗΠΑ

Ο συγγραφέας κ. Σάββας Κοκτζόγλου επεσήμανε ότι η καταστροφή της Σμύρνης ήταν η τελευταία φάση των γεγονότων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας την περίοδο 1914-1924. Μετά από τρεις χιλιάδες χρόνια δημιουργικής παρουσίας. Τα γεγονότα εκεί, πρόσθεσε, δημιούργησαν τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Τιμούμε, συμπλήρωσε, με τις επετείους, αυτές την μνήμη όλων αυτών των θυμάτων καθώς και εκείνους που επέζησαν και κατέφυγαν στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα όμως ζητούμε την επίσημη αναγνώριση των γεγονότων ως Γενοκτονία από την διεθνή κοινότητα, και μια συγνώμη από το Τουρκικό κράτος.

Ο κ. Κοκτζόγλου, συνταξιούχος μηχανολόγος-μηχανικός,  συνέγραψε το βιβλίο μαζί με τον εκδημήσαντα Δρ. Ρόμπερτ Σένκ (απεβίωσε τον περασμένο Ιανουάριο) και περιέχει στοιχεία από τα επίσημα ημερολόγια πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού.

Ένας από τους επόμενους ομιλητές ήταν και ο Δρ. Βασίλης Διαμάντογλου, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Δρ. Διαμάντογλου τόνισε ότι «δεν πέταξε πέτρα πίσω», αλλά αντίθετα, διατηρεί ζωντανές αναμνήσεις και μάλιστα παντρεύτηκε στο Πατριαρχείο και βάφτισε εκεί και τις κόρες του.

Οι μνήμες του παρελθόντος, επεσήμανε, είναι σημαντικές και η εξήγηση των γεγονότων που ζήσαμε εμείς πρέπει να περνούν από γενιά σε γενιά. Έτσι ζήτησε από τον συγγραφέα να εκδώσει το βιβλίο και στην τουρκική γλώσσα. Αυτό που έκανε ο συγγραφέας είναι, κατέληξε, αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι. «Να μετατρέψουμε δηλαδή σε ντοκουμέντα τις μνήμες και τις αναμνήσεις έτσι ώστε να υπάρξει κάποιο έργο, που θα μπορέσουν οι νεότεροι να διαβάσουν».

Στο τέλος ο Δρ. Βασιλειάδης πρόσφερε εκ μέρους του Ιδρύματος από μια εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον ευεργέτη του ιδρύματος κ. Βασίλη Κακουλίδη και την σύζυγό του Δήμητρα. Μια δεύτερη Εικόνα της Παναγίας Σουμελά  προσφέρθηκε και στον επίτιμο πρόεδρο και ιδρυτή του Ιδρύματος τον κ. Βασίλη Βασιλειάδη.

Η εκδήλωση σηματοδότησε την αγαστή συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.