Τα χορευτικά έκλεψαν την παράσταση στον χορό των Πυργουσίων

0
Το χορευτικό του Συλλόγου Πυργουσίων Χίου "Ο Πύργος". Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Γράφει ο Ηλίας Παντελάρος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τριάντα πέντε περίπου παιδιά και έφηβοι το βράδυ του Σαββάτου, 20ής Απριλίου 2024, φόρεσαν τις Πυργούσικες παραδοσιακές στολές και στο φουαγιέ του ομογενειακού κέντρου εκδηλώσεων «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ υπήρχε το αδιαχώρητο. Οι γονείς και οι παππούδες προσπαθούσαν να τα απαθανατίσουν και στην συνέχεια συντάχτηκαν υπό τις παραγγελίες της προέδρου Δώρας Κολόμβου συντάχθηκαν για την καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία.

Στην συνέχεια εισήλθαν στην αίθουσα και εξέπληξαν τους διακόσιους και πλέον Πυργούσιους και φίλους τους με την ερμηνεία του Χιώτικου συρτού, του Πυργούσικου χορού και του Πυργούσικου Διπλού που χορεύεται τις Απόκριες.

Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Δώρα Κολόμβου καλωσόρισε τους παριστάμενους και εστίασε την προσοχή της στην 87 επέτειο της ιδρύσεως του Συλλόγου και τόνισε ότι αυτά τα παιδιά αποτελούν εγγύηση για το μέλλον του Συλλόγου. Επεσήμανε επίσης ότι αυτά είναι τα πιο τυχερά, διότι ο Θεός θα τα αξιώσει να γιορτάσουν την εκατονταετηρίδα του ιστορικού συλλόγου.

Τα αγόρια του χορευτικού του Συλλόγου Πυργουσίων Χίου “Ο Πύργος”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πολλοί διερωτήθηκαν γιατί «Διπλός Χορός» εν μέσω Σαρακοστής αφού είναι αποκριάτικος χορός. Ο λόγος ήταν ότι ο χορός είχε προγραμματιστεί για τις Απόκριες αλλά αναβλήθηκε λόγω ανωτέρας βίας και το πρόγραμμα παρέμεινε το ίδιο.

Άλλωστε ο σκοπός δεν ήταν να διασκεδάσουν οι παριστάμενοι με το Διπλό όπως εκείνα τα χρόνια, αλλά να διδάξουμε στα παιδιά το έθιμο.

Η καθηγήτρια Ειρήνη Λαγούδη Παντελάρου εξήγησε στον κόσμο το έθιμο του Διπλού που το χόρευαν κάθε Κυριακή την περίοδο του Τριωδίου στην πλατεία του χωριού. Ακολούθως η κ. Πατελάρου μαζί με την δικηγόρο Μαρία Λαγούδη Νιτοδά τραγούδησαν τα αυτοσχέδια στιχάκια τα οποία επαναλάμβαναν τα παιδιά που κρατούσαν το διπλό σύμφωνα με το έθιμο και οι παριστάμενοι.

Η πρόεδρος Δώρα Κολόμβου ανακοινώνει το ονόματα των παιδιών του χορευτικού.

Τα στιχάκια τα σύνταξαν οι: Γιάννης Κλεισσάς, Μαρία Χλωρού, Γιάννης Παρθένης, Μαρία Λαγούδη Νιτοδά και Ειρήνη Λαγούδη Παντελάρου.

Ένα από τα αυτοσχέδια στιχάκια με το οποίο ευχαρίστησε η Ειρήνη Παντελάρου τα παιδιά λέει: «Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στα παιδιά μας που είναι αυτά το μέλλον μας και η συνέχεια μας».

Ο κόσμος καταχειροκρότησε τα παιδιά. Οι παριστάμενοι διασκέδασαν μέχρι πρωίας με την Χιώτικη ορχήστρα του Φλωράδη στο κλαρίνο.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά και στους διοργανωτές με επικεφαλής την πρόεδρο Δώρα Κολόμβου και τα κορίτσια που βοήθησαν με το χορευτικό Κίτσα Χέρας, Βάσω Σιδεράκη και Κωνσταντίνα Παρθένη.

Και του χρόνου.

Η καθηγήτρια Ειρήνη Λαγούδη Παντελάρου εξηγεί το έθιμο του διπλού και με την δικηγόρο Μαρία Λαγούδη Νιτοδά τραγουδούν τα αυτοσχέδια στιχάκια του διπλού.
Το χορευτικό επί τω έργω.
Το χορευτικό του Συλλόγου Πυργουσίων.
Το χορευτικό του Συλλόγου Πυργουσίων.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.