Στους Μητροπολίτες επαφίεται το άνοιγμα των ναών και το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας

1
345
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Στους Μητροπολίτες θα επαφίεται στο εξής το άνοιγμα των ναών και η επαναφορά του  Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Η απόφαση ελήφθη κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Ιεράς Επαρχιακής Σύνοδου την Πέμπτη σε μια από τις δύσκολες περιόδους της νεότερης ιστορίας της Ελληνορθόξου Εκκλησίας της Αμερικής, λόγω του γεγονότος ότι στις 43 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ οι αρχές ήραν τα περιοριστικά μέτρα και σταδιακά  θα επανέλθει στην κανονικότητα η οικονομία και η πνευματική και κοινωνική ζωή.

Βάσει αυτής της αποφάσεως «έκαστος Μητροπολίτης θα είναι υπεύθυνος για την επαναλειτουργία των ενοριών της τοπικής Μητροπόλεως, συμμορφούμενος με τις κατά τόπους οδηγίες των αρχών για την προστασία της δημόσιας υγείας, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ακόμη και μέσα στην επικράτεια της εκάστοτε Μητροπόλεως».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου έχει ως εξής: Την Πέμπτη 7 Μαίου 2020 στην πόλη της Νέας  Υόρκης, συνεκλήθη η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, μέσω τηλεδιασκέψεως, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, με κύριο θέμα συζητήσεως τη διαδικασία επαναλειτουργίας των ενοριών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως, οι Αρχιερείς εξέφρασαν την βαθυτάτη οδύνη τους για τα συμβαίνοντα το τελευταίο διάστημα και ειδικά για την αδυναμία εκ μέρους των πιστών της βίωσης των ακολουθιών και των εορτασμών της Μ. Εβδομάδος και του Πάσχα με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό επαναλειτουργίας της χώρας, όπως αυτός εφαρμόζεται κατά τόπους, αποφασίστηκε όπως έκαστος Μητροπολίτης θα είναι υπεύθυνος για την επαναλειτουργία των ενοριών της τοπικής Μητροπόλεως, συμμορφούμενος με τις κατά τόπους οδηγίες των αρχών για την προστασία της δημόσιας υγείας, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ακόμη και μέσα στην επικράτεια της εκάστοτε Μητροπόλεως.

Όσον αφορά στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ο κάθε Ιεράρχης θα κάνει τις κατάλληλες υποδείξεις στις ενορίες, σύμφωνα με τις οδηγίες των κατά τόπους αρχών για τις αποστάσεις μεταξύ των πιστών, την προετοιμασία των ναών και των εγκαταστάσεων, αλλά και άλλων καλών πρακτικών μεταξύ των ιερέων της Μητροπόλεως.

Αποφασίστηκε επί πλέον, ότι η τέλεση των Μυστηρίων και άλλων ακολουθιών θα γίνεται, εφαρμόζοντας τις κατά τόπους εντολές των αρχών για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αμέσως μετά την συνεδρίαση, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: «Ανησυχούμε βαθύτατα, όχι μόνο για την υγεία των πιστών, αλλά και για το ηθικό τους και την πνευματική τους ζωή. Θεωρούμε ότι η καλύτερη μέθοδος επαναλειτουργίας των ναών είναι αυτή που σέβεται την κρίση και τις εντολές των τοπικών αρχών».

«Ως ποιμένες του λαού του Θεού, έχουμε χρέος και βαθύτατο αίσθημα ευθύνης για την ασφαλή επαναλειτουργία και για την πνευματική και σωματική υγεία των πιστών», κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος

- Advertisement -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.