ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εννιακόσιοι περίπου ομογενείς απ’ όλη την επικράτεια των ΗΠΑ το βράδυ του Σαββάτου, 30 Οκτωβρίου 2021, συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο Χίλτον στο Μανχάταν και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την απονομή του Αθηναγόρειου Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στους σπουδαίους επιστήμονες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του κορωνοϊού και σε χρόνο ρεκόρ κατάφεραν να προσφέρουν στην ανθρωπότητα τα εμβόλια καθώς επίσης και την θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.

Πρόκειται για τον Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, τους ιδρυτές της ΒiοΝΤech, Οζλέμ Τουρετσί και Ουγκούρ Σαχίν, που συνεργάστηκαν στην παραγωγή και διανομή του εμβολίου Pfizer/ BionTech και τους Γιώργο Γιανκόπουλο και Χρήστο Κυρατσού, πρόεδρο και αντιπρόεδρο, αντίστοιχα, της Regeneron Pharmaceutical για την παραγωγή του κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που άλλαξε τα δεδομένα στην θεραπεία του κορωνοϊού.

Τα εν λόγω βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο από το Τάγμα των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείο και αναμφίβολα η τελετή απονομής αποτελεί μία από τις πιο μαζικές ομογενειακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Μητροπολιτική Περιοχή της Νέας Υόρκης.

Γενική άποψη της μεγάλης αίθουσας του ξενοδοχείου Χίλτον όπου έλαβε χώρα για μια ακόμη χρονιά η απονομή του Αθηναγόρειου Βραβείου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου, του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος, κ. Εμμανουήλ, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ Δημητρίου, των μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και ιεραρχών άλλων δικαιοδοσιών λάμπρυνε την εκδήλωση και προκάλεσε τον ενθουσιασμό των μελών του Τάγματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στην τελετή παραβρέθηκε ο τέως υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Άλεξ Έϊζαρ ο οποίος ανέλαβε και την παρουσίαση της εκδήλωσης και υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών που έλαβε η κυβέρνηση Τραμπ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς επίσης για την  χρηματοδότηση των ερευνών για τα εμβόλια και την διοργάνωση του δικτύου διανομής τους και εξήρε τον ρόλο των τιμωμένων.

Ο κ. Έϊζαρ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την ένταξή του στο Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παραβρέθηκαν επίσης η ομογενής Ομοσπονδιακή Βουλευτής, κ. Νικόλ Μαλλιωτάκη και η φιλελληνίδα βουλευτής της Νέας Υόρκης Κάρολιν Μαλόνι, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Ανδρέας Κατσανιώτης, η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Δημήτριος Κόκοτας, η πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου Arlene Siavelis Kehl, ο πρόεδρος της «Ηγεσίας τον 100» Αργύριος Βασιλείου, καθώς επίσης και άλλοι ηγέτες της ομογένειας.

Από αριστερά διακρίνονται ο ΟΙκουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, ο τιμώμενος Άλμπερτ Μπουρλά, ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο τέως υπουργός Υγείας Άλεξ Έϊζαρ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το ζεύγος Ουγκούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρέτσι, το οποίο έλκει την καταγωγή του από την Τουρκία, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση, αλλά μέσω βίντεο εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη για την βράβευσή τους. Το Βραβείο το παρέλαβε εκ μέρους τους ο Άλμπερτ Μπουρλά.   

Η επιλογή να απονεμηθούν τα βραβεία που φέρουν το όνομα του Πατριάρχη Αθηναγόρα στους επιστήμονες που εργάσθηκαν και εργάζονται για να δώσουν όπλα στην ανθρωπότητα (εμβόλια οι Pfizer/BionTech) και φάρμακα (η Regeneron/ μονοκλωνικά αντισώματα) πέρα από την τιμή και την αναγνώριση στους βραβευθέντες αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα σεβασμού και εμπιστοσύνης στην επιστήμη από την Εκκλησία. «Οι βραβευθέντες έθεσαν τους εαυτούς τους, τις γνώσεις τους, ακούραστα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Δεν υπόσχονται αιώνια ζωή, αλλά ζωή με καλή υγεία», επισήμανε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Βαρθολομαίος.

Ιδιαίτερα συγκινημένος παρέλαβε το βραβείο του “για λογαριασμό όλων των ανθρώπων τη Pfizer ανά τον κόσμο”, όπως είπε, ο Αλμπερτ Μπουρλά, σημειώνοντας μάλιστα ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι παρέλαβε το βραβείο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη- “θα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές για το υπόλοιπο της ζωής μου”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε αναφορά στη μάχη που δόθηκε για να διατεθεί σε χρόνο ανέλπιστα σύντομο στη διάθεση της ανθρωπότητας, αλλά και στη δέσμευση να διατεθούν δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων στις φτωχότερες χώρες έως το τέλος του 2022. Δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει τόσο τα παιδιά του, όσο και “την αγάπη της ζωής του”, τη σύζυγό του Μύριαμ.

Ο Χρήστος Κυρατσούς, αριστερά και ο Γιώργος Γιανκόπουλος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, επικεφαλής της Regeneron, της εταιρείας που στράφηκε στην προσπάθεια να διαθέσει φάρμακα για την covid-19 στην ανθρωπότητα, επισήμανε ότι η Regeneron αντιπροσωπεύει και τη δύναμη των Ελλήνων, αφού ξεκίνησε από Έλληνα, ο ίδιος αποτελεί τη δεύτερη γενιά, ενώ υπέδειξε τον Χρήστο Κυρατσού, αντιπρόεδρο έρευνας λοιμωδών νόσων και τεχνολογιών ιικών φορέων της εταιρεία ως τον άνθρωπο που θα πρέπει να είναι «ο ήρωας του καθενός μας».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στο ακροατήριο η σεμνότητα του Γιώργου Γιανκόπουλου και η απόφασή του να μοιραστεί το Αθηναγόρειο Βραβείο και το ίδιο το βήμα με τον Χρήστο Κυρατσού. Αν και ο κ. Γιανκόπουλος είναι ο εμπνευστής, ιδρυτής, πρόεδρος της Regeneron και συνάμα επιστημονικός διευθυντής και αρχιτέκτονας των επιτευγμάτων της εταιρείας έδωσε το βήμα στον Χρήστο Κυρατσού που ηγήθηκε των ερευνών και της παραγωγής του κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που άλλαξαν τον ρου της πανδημίας και έσωσαν την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών  στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο.

Από αριστερά διακρίνονται οι Άντονι Λυμπεράκης, Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, Γιώργος Γιανκόπουλος, Χρήστος Κυρατσούς και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος
Στο βήμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος ενώ αναπέμπει την προσευχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η φιελληνίδα βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Μάρκο και Μαρία Μαρινάκη, τον Χρήστο Στρατάκη, τον Γιάννη Στρατάκη και ζεύγος ομογενών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.