ΑΘΗΝΑ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης απηύθυνε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο 99ο Ανώτατο Συνέδριο της AHEPA, όπου του απονεμήθηκε το βραβείο «AHEPA Socrates Award». Το ίδιο βραβείο απονεμήθηκε, επίσης, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και επισήμανε πως αν και είχε προετοιμάσει κάποια σημεία ομιλίας θα μιλούσε από στήθους εμπνεόμενος από αυτό που είδε στην αίθουσα. Είπε χαρακτηριστικά: «Επιλέξατε να έρθετε στην Ελλάδα φέτος, κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, 200 χρόνια από τότε που οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν για να αγωνιστούν για την ελευθερία τους, να ιδρύσουν το πρώτο έθνος-κράτος στη Βαλκανική Χερσόνησο. Μια επανάσταση εμπνευσμένη από τους Αμερικανούς ιδρυτές πατέρες και τη σταθερή και διαρκή σχέση μεταξύ των δύο χωρών η οποία γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή.

Έχουμε αγωνιστεί ο ένας πλάι στον άλλον σε όλους τους σημαντικούς πολέμους. Υποστηρίζαμε πάντα την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την επιδίωξη της ευημερίας. Και όντως, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή πιστεύω ότι μπορούμε να αναλογιστούμε αυτό που έχουμε πετύχει ως χώρα, μια χώρα που ποτέ δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα δίχως τη δύναμη της ελληνικής κοινότητας στο εξωτερικό. Σας ευχαριστώ για όλα όσα έχετε κάνει για την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ για όλα όσα έχετε κάνει για τoν Ελληνισμό».

99ο Ανώτατο Συνέδριο της AHEPA παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όπου και παρέλαβε το βραβείο “AHEPA Socrates Award”, Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έκανε ιστορικές αναφορές επισημαίνοντας: «Η ιστορία μας, η ιστορία των 200 χρόνων, όπως έχει γράψει ένας από τους κορυφαίους ιστορικούς μας, υπήρξε πράγματι μια ιστορία θριάμβων και καταστροφών, στιγμών που κάναμε εξαιρετικά πράγματα, αλλά και τραυματικών, οδυνηρών τραγωδιών. Καμία στιγμή δεν υπήρξε πιο οδυνηρή, κύριε πρόεδρε, από την τραγωδία της Κύπρου πριν από 47 χρόνια. Η Κύπρος παραμένει ένα διαιρεμένο νησί υπό κατοχή. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω, μπορώ να διαβεβαιώσω τον λαό της Κύπρου, μπορώ να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ότι θα αφιερώσουμε όλη μας την ενέργεια με στόχο να προωθήσουμε το στόχο μιας ελεύθερης και επανενωμένης Κύπρου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε την ομιλία του επισημαίνοντας πως είχε το προνόμιο να περάσει επτά χρόνια σπουδών στις ΗΠΑ κι έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα. «Αγαπητέ George, θα ήθελα να χαιρετίσω τον οργανισμό AHEPA για όλα τα επιτεύγματά του, και για το γεγονός ότι ήταν πάντα εκεί στις καλές αλλά και στις δύσκολες στιγμές. Η AHEPA πάντα είναι παρούσα στους δίκαιους αγώνες του Ελληνισμού. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε σε εσάς και γνωρίζετε ότι μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς.

»Και όταν έγινα πρωθυπουργός, είχα την ευκαιρία να αποκαταστήσω μια κατάφωρη αδικία του ελληνικού κράτους για πολλές, πολλές δεκαετίες. Δεσμεύτηκα να δώσω το δικαίωμα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν, δίχως να χρειάζεται να επιστρέφουν στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Η δουλειά μας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Έχουμε κάνει τη μισή δουλειά, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί που δεν επιτρέπουν σε πολλούς από εσάς να συμμετέχετε πραγματικά στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.

99ο Ανώτατο Συνέδριο της AHEPA παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όπου και παρέλαβε το βραβείο “AHEPA Socrates Award”, Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

»Δεν μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε την απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ώστε να παρακάμψουμε αυτό το τελευταίο εμπόδιο, αλλά έχει γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα. Δεσμεύτηκα, επίσης, να απλοποιήσω τις συναλλαγές σας με το ελληνικό κράτος ψηφιοποιώντας τις κυβερνητικές υπηρεσίες, ψηφιοποιώντας τις υπηρεσίες μας στα προξενεία. Έτσι ώστε να μπορείτε να συναλλάσσεστε με το ελληνικό κράτος με αξιοπρεπή τρόπο, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, απλά και εύκολα. Και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά στο τέλος της ημέρας, το ζήτημα είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, την ενέργειά μας για να χτίσουμε μια νέα, πιο ζωντανή, πιο αισιόδοξη και πιο περήφανη χώρα».

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της Ελλάδας»

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο ακροατήριο επεσήμανε: «Όπως γνωρίζετε, έχουμε περάσει μια πολύ, πολύ δύσκολη δεκαετία. Πιστεύω όμως ότι καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της Ελλάδας. Θέλω να είστε περήφανοι για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω του ένδοξου παρελθόντος της. Μιλάμε πολύ για αυτό και έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε. Θέλω επίσης να είστε περήφανοι γιατί αυτή η χώρα έχει ένα απίστευτα ελπιδοφόρο μέλλον και το μέλλον αυτής της χώρας είναι οι άνθρωποί της, οι άνθρωποί της στην Ελλάδα, οι άνθρωποι της στο εξωτερικό.

»Αυτή η όσμωση μεταξύ Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα και των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό δημιουργεί έναν τεράστιο δυναμισμό ως προς το τι μπορούμε να πετύχουμε ως χώρα. Η οικονομία μας βελτιώνεται. Θα καταγράψουμε ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα προσελκύει επενδύσεις όπως δεν έχει κάνει ποτέ πριν. Καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του Covid με τρόπο που εξέπληξε πολλούς. Τα πήγαμε καλύτερα από πολλές χώρες που είχαν επενδύσει πολύ περισσότερα στο σύστημα υγείας τους.

»Και δράττομαι της ευκαιρίας να αποτίσω φόρο τιμής και να αφιερώσω αυτό το ξεχωριστό βραβείο στις νοσηλεύτριες και στους γιατρούς μας στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας που εργάστηκαν πολύ σκληρά και αδιάκοπα για να την αντιμετώπιση αυτού του αόρατου εχθρού.

99ο Ανώτατο Συνέδριο της AHEPA παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όπου και παρέλαβε το βραβείο “AHEPA Socrates Award”, Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

»Ταυτόχρονα, αισθάνομαι, κύριε πρέσβη, ότι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, όχι μόνο γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή, αλλά χαράζει ένα δρόμο στρατηγικής σημασίας και για τις δύο χώρες μας, κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι. Γνωρίζετε ότι αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις σε περιφερειακό επίπεδο τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά παραμένουμε σταθεροί στην πεποίθησή μας ότι εάν βασιζόμαστε στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, μπορούμε και θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες.

Tαυτόχρονα, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπου και όποτε είναι απαραίτητο».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά και την αισιοδοξία του για τη σχέση μεταξύ του ελληνικού κράτους και της AHEPA και τόνισε ότι είναι «ενθαρρυντικός ο δυναμισμός της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να έρθετε πιο κοντά στην Ελλάδα. Έχετε σταθεί στο πλευρό μας στις δύσκολες στιγμές. Τώρα, πιστεύω ακράδαντα ότι οι καλύτερες στιγμές είναι μπροστά μας και ότι ένα ελπιδοφόρο μέλλον ανοίγεται για τη χώρα μας. Θέλω εσείς, θέλω η Ελληνοαμερικανική κοινότητα, θέλω η AHEPA να αποτελέσει κομμάτι αυτού του πολλά υποσχόμενου μέλλοντος. Και όταν συναντηθούμε ξανά και όταν κάνουμε τον απολογισμό μας γι’ αυτά που έχουμε καταφέρει να είμαστε πραγματικά περήφανοι, περήφανοι που είμαστε Έλληνες, περήφανοι που είμαστε μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας Ελλήνων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που πάντα μα πάντα προσπαθεί για να πετύχει το καλύτερο για τη χώρα μας. Ζήτω η Ελλάδα», κατέληξε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τους παρευρισκομένους.

99ο Ανώτατο Συνέδριο της AHEPA παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όπου και παρέλαβε το βραβείο “AHEPA Socrates Award”, Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ομιλία Νίκου Αναστασιάδη

Ελλάδα και Κύπρος είναι πάντα πρόθυμες να ενθαρρύνουν και να προωθήσουν την πολυμερή συνεργασία και την κοινή δράση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις χώρες που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας σε πάνελ του 99ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της AHEPA στην Αθήνα με θέμα την τριμερή συνεργασία στην περιοχή, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον αντιπρόεδρο της διάσκεψης των προέδρων των μεγαλύτερων αμερικανικών εβραϊκών οργανώσεων Malcolm Hoenlein.

Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα επιχειρεί τη δημιουργία «μιας αρχιτεκτονικής περιφερειακής ασφάλειας, μέσω του διαλόγου και συνεργασίας».

Έτσι, όπως ανέφερε «από το 2013 Ελλάδα και Κύπρος έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο τριμερών σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή, το οποίο με τα χρόνια αποκτά σημαντική δυναμική». Το δίκτυο συνεργασιών περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ προστίθενται και χώρες εκτός της αμέσου περιοχής, όπως οι ΗΠΑ και το Ιράκ.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο σχήμα συνεργασίας 3+1 που έχουν καθιερώσει Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ συν ΗΠΑ, τόνισε ότι αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή μας, σε τομείς όπως ασφάλεια, ενέργεια, έρευνα και ανάπτυξη και οικονομία.

Υπενθύμισε ακόμη το πολυμερές πρόγραμμα συνεργασίας με περισσότερες χώρες της περιοχής που προωθείται. Ένα πρώτο βήμα γι’ αυτό ήταν το Φόρουμ Φιλίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πριν από λίγους μήνες με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ. «Μια πραγματική γέφυρα από το Νότο προς το Βορρά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε.

«Σε αυτή τη συνάντηση, οι συμμετέχουσες χώρες επανέλαβαν την κοινή προσκόλλησή τους στον κοινό μας τόπο, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. «Τόνισαν την ισχυρή δέσμευσή τους για θεμελιώδεις αρχές, όπως ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και η ειρηνική επίλυση των διαφορών».

«Η πανδημία του κορονοϊού θέτει πρωτοφανείς προκλήσεις και έχει τεράστιο αντίκτυπο στα κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά μας συστήματα», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και προσέθεσε: «Μας κάνει να αναγνωρίσουμε ότι η μετά -COVID ανάκαμψη θα πρέπει να είναι συνώνυμη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης».

Οι μηχανισμοί συνεργασίας «έχουν ως βασικό στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή μας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. «Προωθούν μια θετική ατζέντα που μπορεί να συμβάλει στη χαλάρωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και πέρα ​​από την περιοχή της Μεσογείου».

«Τελικά, όλοι -και συμπεριλαμβάνω την Τουρκία σε αυτό- θα συνειδητοποιήσουν ότι οι αναχρονιστικές μέθοδοι και στόχοι δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του 21ου αιώνα των κοινωνιών μας και του λαού μας», κατέληξε.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκε στον υπουργό Εξωτερικών το «Βραβείο του Περικλή», η μεγαλύτερη διάκριση της AHEPA.

- Advertisement -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.