Στόχος των χάκερ και ο ομογενής πρέσβης της Αυστραλίας στις ΗΠΑ Άρθουρ Συνοδινός

0
54
Ο πρέσβης της Αυστραλίας στις ΗΠΑ, Άρθουρ Συνοδινός, επιβεβαίωσε ότι είχε δημιουργηθεί ένας λογαριασμός στο Telegram που φέρει το όνομά του, ένα θέμα που τώρα ερευνά η Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Φώτο: AAP / Mick Tsikas

NEA YORKH. (https://neoskosmos.com/) Ανώτεροι Αυστραλοί διπλωμάτες, μεταξύ τους και ο ομογενής, πρέσβης της Αυστραλίας στις ΗΠΑ, Άρθουρ Συνοδινός, έχουν μπει στο στόχαστρο μιας σύνθετης απάτης υποκλοπής της ταυτότητάς τους.

Με σκοπό να υποκλέψουν ευαίσθητα δεδομένα από τις επαφές τους, οι χάκερ κατάφεραν να υποδυθούν τους διπλωμάτες, και να στείλουν μηνύματα στις επαφές τους μέσω των κρυπτογραφημένων υπηρεσιών επικοινωνίας WhatsApp και Telegram.

Το κόλπο έγινε αντιληπτό, όταν ενημερώθηκε η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία για την ύποπτη δραστηριότητα που αντιλήφθηκαν στα τηλέφωνά τους.

Ολόιδια είναι και η επίθεση από χάκερ που έχουν δεχθεί ανώτερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο Υπουργός Οικονομικών, Simon Birmingham, και ο υπουργός Υγείας Greg Hunt, καθώς και ένας ομοσπονδιακός βουλευτής που το όνομά του δεν έχει γίνει γνωστό.

Αποκτώντας πρόσβαση στον τηλεφωνικό τους κατάλογο, οι χάκερ έστελναν μηνύματα στις επαφές τους, χρησιμοποιώντας το όνομα και τον αριθμό τους.

Οι επιθέσεις αυτές έχουν αναστατώσει ορισμένα ανώτερα μέλη του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου στο βαθμό που πλέον λειτουργούν με την προϋπόθεση ότι τα τηλέφωνά τους έχουν παραβιαστεί.

Αυτό το κλίμα φόβου έχει επιδεινωθεί και από μια σειρά άλλων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο εναντίον διπλωματών, καθώς και από περίπλοκες παραβιάσεις στα δίκτυα υπολογιστών του Κοινοβουλίου και του καναλιού Nine News.

Ο τρόπος που λειτουργούν οι χάκερ στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι να στέλνουν στα θύματά τους μηνύματα ζητώντας τους να επικυρώσουν τους νέους λογαριασμούς τους στο WhatsApp και Telegram.

Μόλις πατήσουν τον σύνδεσμο για να κατεβάσουν την εφαρμογή, οι χάκερ έχουν τότε πρόσβαση στις επαφές τους και τη δυνατότητα να αποστείλουν μηνύματα σε όποια επαφή τους επιθυμούν.

Ο κ. Συνοδινός επιβεβαίωσε ότι είχε δημιουργηθεί ένας λογαριασμός στο Telegram που φέρει το όνομά του, ένα θέμα που τώρα ερευνά η Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι βουλευτές έχουν παραδώσει τα τηλέφωνά τους στην αστυνομία, και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η απάτη έχει γίνει ψηφιακά και όχι μέσω φυσικής παρουσίας. Για παν ενδεχόμενο όμως, τα τηλέφωνά τους έχουν αντικατασταθεί.

Το άτομο που υποδυόταν, για παράδειγμα, τον γερουσιαστή Birmigham, είχε ξεκινήσει να στέλνει μηνύματα σε κάποιες επαφές του στο Telegram, ζητώντας διασυνδέσεις στο Χονγκ Κονγκ «και κατά προτίμηση Αυστραλούς».

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.