Στις αρχές Σεπτεμβρίου η έφεση για την έκδοση στις ΗΠΑ του Καλύμνιου ομογενούς

0
138
O Άρειος Πάγος. Φωτογραφία: www.rodiaki.gr

ΡΟΔΟΣ. (https://www.rodiaki.gr/) Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, η έφεση που έχει κατατεθεί για την έκδοση ή μη 40χρονου ομογενούς από την Κάλυμνο, ο οποίος αναζητούνταν με διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις αρχές των ΗΠΑ., κατηγορούμενος για απάτη και συνελήφθη στα μέσα Ιουλίου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην Κάλυμνο.

Όπως είναι γνωστό, στις 30 Ιουλίου 2020,  το  Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου αποφάσισε την έκδοση στις ΗΠΑ του 40χρονου προκειμένου να δικαστεί από τα αρμόδια εκεί δικαστήρια, για τα όσα τον βαραίνουν.

Ο ίδιος δεν επιθυμεί την έκδοσή του και έτσι την αμέσως επόμενη ημέρα, δια του δικηγόρου του κ. Στέλιου Κιουρτζή κατέθεσε έφεση στο Εφετείο Δωδεκανήσου κατά της απόφασης που έλαβε το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου, η οποία και θα εξεταστεί στις 2 Σεπτεμβρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας.

Με την έφεσή του αυτή ο 40χρονος αιτείται την ανάκληση και εξαφάνιση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου και την απαγόρευση έκδοσής του στις Δικαστικές Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Σημειώνεται πως από τον εντοπισμό του έως και σήμερα ο 40χρονος, βρίσκεται στη φυλακή, καθώς έχει εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα προσωρινής κράτησης. Κατά αυτού, ο συνήγορός του κ. Κιουρτζής – σύμφωνα με πληροφορίες- πρόκειται να καταθέσει αίτηση για αντικατάσταση του εντάλματος προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους.
Έτσι τόσο η έφεση όσο και η αίτηση του 40χρονου εκτιμάται ότι θα συνεξεταστούν από το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Ο 40χρονος ο οποίος είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, κατηγορείται για απάτη μέσω καλωδιακής επικοινωνίας από το 2018,  αδίκημα για το οποίο αναζητούνταν και σε βάρος του είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης με σκοπό τον εντοπισμό και την έκδοσή του στις διωκτικές αρχές της Αμερικής.

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη στις 15 Ιουλίου 2020 από αστυνομικούς του Τμήματος Καλύμνου, όταν στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται στο νησί για την πάταξη της διακίνησης των ναρκωτικών, έγινε νομότυπη έρευνα στο σπίτι του και τότε διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε σε βάρος του το ένταλμα σύλληψης για την έκδοση του.

Στη συνέχεια ο 40χρονος μεταφέρθηκε στη Ρόδο όπου και προσήχθη ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών και παραπέμφθηκε – όπως και έγινε-  να εξεταστεί η υπόθεση έκδοσης του από το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου.
Ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου αλλά και στην έφεσή του, ο 40χρονος μεταξύ άλλων αναφέρει πως το Ένταλμα Σύλληψης του Περιφερειακού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την Ανατολική Περιφέρεια της Πενσυλβάνια, που έχει εκδοθεί σε βάρος του, αλλά και το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί από τις αμερικανικές αρχές, αφορά ποινικές ευθύνες απορρέουσες από καθαρά δικονομικά θέματα, τα οποία προέκυψαν ως απόρροιες ενός αδικήματος πλημμεληματικού χαρακτήρα κατά το ελληνικό δίκαιο, με το οποίο μάλιστα ο 40χρονος δηλώνει πως δεν είχε καμία ανάμιξη.  

Επίσης τονίζεται ότι τα πραγματικά περιστατικά με βάση τα οποία συντάχθηκε το κατηγορητήριο, καταχωρήθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ και εξεδόθη βάσει αυτού το ένταλμα σύλληψης, ακόμα και αληθή αν υποθέσουμε ότι είναι, δεν συνιστούν απάτη κατά την έννοια του άρθρου 386 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, αλλά αστική διαφορά για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων εκτελέσεως της προαναφερομένης συμβάσεως εντολής.

Πρόσθεσε επίσης ο 40χρονος ότι μετά την έγκληση και τη σύνταξη του κατηγορητηρίου σε βάρος του, ουδέποτε κλητεύθηκε νομότυπα, σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές του αμερικανικού δικαίου, προκειμένου να λάβει γνώση της σε βάρος του κατηγορίας και να εκθέσει προφορικά ή γραπτά τις απόψεις του.

Πηγή: https://www.rodiaki.gr/

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.