ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2021 θα τελεστούν τα θυρανοίξια του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε ολοσχερώς από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.

Την χαρμόσυνη είδηση για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, για την ομογένεια και τον απανταχού ελληνισμό ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος κατά την διάρκεια του κηρύγματός του στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021, στον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.

Πρόκειται για τον ίδιο ναό όπου προ ενός έτους ενήμερα της ονομαστικής εορτής της κοινότητας ο κ. Ελπιδοφόρος δεν ζήτησε χρήματα από τους πιστούς, αλλά τους προέτρεψε να προσευχηθούν στον Άγιο για την ολοκλήρωση των εργασιών του ναού και την εκπλήρωση του τάματος για την ολοκλήρωση του μοναδικού χώρου λατρείας στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

Χθες ο κ. Ελπιδοφόρος ανακοίνωσε ότι στην τελετή των θυρανοιξίων θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, προκειμένου να πραγματοποιήσει την επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Μάιο και αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη και εάν η Νέα Υόρκη θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της επίσκεψης ο κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε ότι λεπτομέρειες για την εν λόγω επίσκεψη θα κοινοποιηθούν μόλις λάβει την τελική μορφή το πρόγραμμα του κ. Βαρθολομαίου.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση των εργασιών για την ανέγερση του ναού ο κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε ότι θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο όγκος των εργασιών και ότι οι εναπομείνασες εργασίες θα συνεχιστούν και μετά τα θυρανοίξια.

Η Θεία Λειτουργία

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, την παραμονή και ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου (5 και 6 Δεκεμβρίου 2020) ήταν στο Σικάγο και δεν μπόρεσε να παραστεί στους εορτασμούς. Την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου χοροστάτησε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία δεδομένων των περιορισμών για την προστασία από τον κορωνοϊό μπορεί να χαρακτηριστεί πάνδημη. Οι πιστοί φορούσαν  προστατευτικές μάσκες και παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη την Θεία Λειτουργία και από τον νάρθηκα του ναού και στους διαδρόμους.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας και της Αρτοκλασίας ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε την κοπή της βασιλόπιτας και το φλουρί έπεσε στον πρώην πρόεδρο της κοινότητας, κ. Λάζαρο Χοτζόγλου.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Ελπιδοφόρος κατά την διάρκεια του κηρύγματός του έπλεξε το εγκώμιο της κοινότητας του Αγίου Νικολάου του Φλάσινγκ τονίζοντας ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες και τις πιο δυναμικές κοινότητες της Αρχιεπισκοπής και εξήρε το έργο του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» και του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη».

Εκτενή αναφορά έκανε και στην πανδημία του κορωνοϊού και προσευχήθηκε όπως το 2021 να είναι και η χρονιά που πρώτα ο Θεός θα ξεπεράσουμε την πανδημία.

«Βγήκαν ήδη διάφορα εμβόλια και ήδη η επιστήμη έχει προχωρήσει, ο Θεός άκουσε τις προσευχές μας που κάνουμε όλο αυτό το διάστημα ο Θεός να φωτίσει το μυαλό των επιστημόνων για να βρουν τη θεραπεία, να βρουν το εμβόλιο και σιγά – σιγά επανέρχεται η ζωή μας στην κανονικότητα», επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος υπενθυμίζοντας ότι δεν πρέπει να βιαστούμε για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Στιγμιότυπο από το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου επεσήμανε: «Έχω και καλά νέα να σας αναγγείλω. Φέτος είναι η χρονιά στην οποία το τάμα που έκανε το ελληνικό και Ορθόδοξο έθνος μας εδώ στην Αμερική για να ξαναχτίσει το Ναό του Αγίου Νικολάου που κατέρρευσε στην 11η Σεπτεμβρίου, το τάμα αυτό μας αξιώνει ο Θεός να το εκπληρώσουμε χάρη σε σας. Χάρη στην υποστήριξη των πιστών μας, των ανθρώπων μας. Και θα έλθει ο Πατριάρχης μας. Στις 2 Νοεμβρίου θα είναι εδώ στα θυρανοίξια της μεγάλης και σπουδαίας αυτής εκκλησίας μας του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου»

«Και όχι μόνο η κοινότητά σας εδώ του Αγίου Νικολάου, αλλά και ολόκληρη η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όλοι οι Ορθόδοξοι και όλος ο Ελληνισμός στην Αμερική μπορεί να γιορτάσει την εκπλήρωση αυτού του τάματος, διότι ο Θεός άκουσε τις προσευχές μας, μίλησε στις καρδιές των ανθρώπων που έπρεπε να εργαστούν και να βοηθήσουν και είμαστε σε θέση τώρα μετά από πολύ κόπο και πόνο να προετοιμαζόμαστε γι αυτή την σπουδαία ημέρα», πρόσθεσε.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Παύλος Παλαιστίδης, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τόνισε ότι κάθε χρόνο σαν σήμερα η Φιλόπτωχος Αδελφότητα παραθέτει το αγιοβασιλάτικο γεύμα, τα έσοδα του οποίου διατίθεντο για την ενίσχυση της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου.

«Εφέτος λόγω της πανδημίας δεν θα παραθέσουμε το γεύμα, αλλά θα περιφέρουμε έκτακτο δίσκο γι αυτό τον σκοπό», πρόσθεσε ο π. Παύλος Παλαιστίδης.   

Σε πρώτο πλάνο ο ευεργέτης της κοινότητας και του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου, Στέφανος Τσερπέλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται ο π. Παύλος Παλαιστίδης, ο αρχιδιάκων Διονύσιος Παπίρης, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, π. Βασίλειος Γαρίνης, Μαίρη Τζάλλα, διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου και Παναγιώτα Λικάκη, διευθλυντρια του Απογευματινού Σχολείου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι π. Παύλος Παλαιστίδης, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, π. Αριστείδης Γαρίνης και ο Λάζαρος Χοτζόγλου, ο οποίος βρήκε το φλουρί της πίτας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.