Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την παρέλαση της Φιλαδέλφειας – Έρχονται οι Εύζωνες

0
Το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει πλέον οι προετοιμασίες για την μεγαλειώδη παρέλαση της 20ής Μαρτίου 2022 της ομογένειας στην φημισμένη λεωφόρο «Ben Franklin Parkway» της Φιλαδέλφειας. Ο ενθουσιασμός των ηγετών της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ έχει αλλάξει τα δεδομένα και όλοι ευελπιστούν ότι τόσο οι εκδηλώσεις πριν την παρέλαση, όσο και η ίδια η παρέλαση θα στεφθούν με επιτυχία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Ροζανίτης, τόσο κατά την διάρκεια της τελευταίας πανομογενειακής συγκέντρωσης που έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 10 Μαρτίου 2022 στην κοινοτική αίθουσα του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας, όσο και κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι εφέτος έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη, διότι η εν λόγω παρέλαση είναι η πρώτη και συνάμα η μεγαλύτερη παρέλαση μετά από δύο χρόνια όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και ανά τον κόσμο.

Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον των ομογενών και των φιλελλήνων για την παρέλαση ο κ. Ροζανίτης επεσήμανε ότι είναι αυξημένο, διότι ο εορτασμός της 201ής επετείου της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης συμπίπτει με την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, την 100ή επέτειο της Ιδρύσεως της κορυφαίας οργάνωσης των Ελληνοαμερικανών, της AHEPA, και της 100ής επετείου της ιδρύσεως των κοινοτήτων του Αγίου Γεωργίου στο Κλίφτον της Νέας Ιερσέης και του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στην Φιλαδέλφεια.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γιώργος Χωριάτης, Κωνσταντίνος Κράβαρης, Δημήτρης Ροζανίτης και Βασίλης Κεϊσογλου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση www.CosmosPhilly.com

Αναφερόμενος στις εορταστικές εκδηλώσεις επεσήμανε ότι θα ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, το βράδυ με την υποδοχή του Αγήματος της Προεδρικής Φρουράς. Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί ξενάγηση των Ευζώνων στην Φιλαδέλφεια ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής, 18 Μαρτίου 2022, θα λάβει χώρα η καθιερωμένη τελετή έπαρσης της σημαίας στον ιστό του Δημοτικού Μεγάρου της Φιλαδέλφειας και η τελετή για την ανακήρυξη από τον Δήμαρχο της 20ής Μαρτίου 2022 ως Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας για την Φιλαδέλφεια. Η γαλανόλευκη, όπως επεσήμανε ο κ. Ροζανίτης  θα κυματίζει στον ιστό του Δημαρχείου για δέκα ημέρες.

Μετά το πέρας της τελετής θα  ακολουθήσει ξενάγηση στα ιστορικά κτίρια «Independence Hall» και  «Liberty Bell» και δεξίωση προς τιμή του Αρχιεπισκόπου και των προσκεκλημένων στο φημισμένο πλωτό εστιατόριο «Moshulu».

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Αρχιεπίσκοπος θα προεξάρχει της Ακολουθίας των Χαιρετισμών που θα λάβει χώρα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι Πεσιλβάνιας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νικόλαος Σπηλιώτης, Στάθης Καραντώνης, Πάμελα και Τομ Παπαδόπουλος, Αθηνά και Νικόλαος Κάραμποτς, Δημήτριος Ροζανίτης και Φίλιππας Νικολαϊδης.

Αμέσως μετά θα διοργανώσουν την Ελληνική Βραδιά στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων “Adelphia” στην διεύθυνση 1750 Clements Bridge Road, Deptford, N.J., η οποία είναι αφιερωμένη στην νεολαία και έχει έντονο ερανικό χαρακτήρα.

Το βράδυ του Σαββάτου, 19ης Μαρτίου 2022 και ώρα 6.00 μ.μ. θα παρατεθεί στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων “Adelphia” στην διεύθυνση 1750 Clements Bridge Road, Deptford, N.J. το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ, με παρουσιάστρια την πρώην βουλευτή Έλενα Παναρίτη.

Κατά την διάρκεια του δείπνου θα απονεμηθεί το Βραβείο της Ελευθερίας στον τέως ύπατο Πρόεδρο της AHEPA και νυν πρόεδρο της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης Γιώργο Χωριάτη, καθώς και τα βραβεία «Μέγας Τελετάρχης» στην Γεωργία Αθανασοπούλου και «Τελετάρχης της 100ετίας» στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και στους ύπατους προέδρους της AHEPA και των Θυγατέρων της Πηνελόπης, Δημήτριο Κόκοτα και Κάθυ Μπιζούκα, αντίστοιχα.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτριος Ροζανίτης, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Πάππας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Ευστάθιος Καραντώνης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Κυριακής, 20ής Μαρτίου 2022, θα ξεκινήσουν με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Φιλαδέλφειας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Αμέσως μετά θα παρατεθεί δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα.

Η μεγαλειώδης παρέλαση στην φημισμένη λεωφόρο «Ben Franklin Parkway» της Φιλαδέλφειας θα ξεκινήσει στις 2.00 μ.μ. με την συμμετοχή του Αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.  Η παρέλαση θα ξεκινήσει με το τμήμα των τελεταρχών και των επισήμων προσκεκλημένων από την Φιλαδέλφεια και την ευρύτερη κοιλάδα του Ντελαγουεάρ. Θα ακολουθήσει το Τμήμα των Βετεράνων και οι οργανώσεις που εφέτος γιορτάζουν την 100η επέτειο της ιδρύσεώς τους, μεταξύ των οποίων και η κοινότητα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Φιλαδελφείας. 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Κυριακής θα λήξουν με την εκδήλωση με τα χορευτικά των κοινοτήτων και των συλλόγων που θα λάβει χώρα στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας.

Οι ομογενείς παρέλασαν με τις παραδοσιακές ενδυμασίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στις εκδηλώσεις αναμένεται να παραστούν οι πρέσβεις και οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι από το διπλωματικό σώμα της Φιλαδέλφειας και φιλέλληνες βουλευτές και γερουσιαστές.

Τα έξοδα της παρελάσεως καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τις δωρεές των ομογενών στο ταμείο της παρελάσεως και από την ίδια την Ομοσπονδία και εφέτος είναι μεγαλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, διότι ο Δήμος της Φιλαδέλφειας λόγω της πανδημίας έχει σταματήσει την κάλυψη των εξόδων για τις εξέδρες και όχι μόνο.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.