ΑΘΗΝΑ. Στην σπουδαία παρακαταθήκη των προσωπικοτήτων της Ομογένειας που αναδείχθηκαν μέσα από τις κινητοποιήσεις, όπως ο Ευγένιος Ρωσσίδης, ο Γώγος Παρασκευαΐδης, ο Andrew Athens, ο Νίκος Μούγιαρης, αλλά και o Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ, όπως και τόσοι άλλοι, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης κατά την διάρκεια της παρέμβασής του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων.

Ο κ. Βλάσης επεσήμανε ότι η παρακαταθήκη τους μας δείχνει το δρόμο προκειμένου να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την οριστική δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και προέτρεψε τους ομογενείς να συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις στην προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων και στην επίλυση του Κυπριακού.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του κ. Κωνσταντίνου Βλάση: Εξοχώτατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριε Επίτροπε, αγαπητοί μου απόδημοι, αδέλφια μας Κύπριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τις εργασίες του ετήσιου Παγκοσμίου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς, το οποίο φέτος διεξάγεται διαδικτυακά. Εκ μέρους του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σας μεταφέρω τους πιο θερμούς χαιρετισμούς όλων μας από την Ελλάδα.

Ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη η επιθυμία μου να επισκεφθώ την Κύπρο, να γνωρίσω όλες και όλους σας από κοντά, να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες για όλα όσα απασχολούν την Ομογένειά μας.

Δυστυχώς όμως, λόγω των υγειονομικών περιορισμών, αυτό δεν κατέστη εφικτό. Σας διαβεβαιώ ότι την επόμενη χρονιά θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βρεθούμε όλοι μαζί στην όμορφη Κύπρο μας.

Γιατί ο Ελληνισμός είναι ένας: Οι Ελλαδίτες και Κύπριοι πορεύονται και αγωνίζονται μαζί. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Η ελληνική ταυτότητα, η γλώσσα, οι παραδόσεις και η θρησκεία μας είναι αυτά, που στο πέρασμα των αιώνων, επέτρεψαν την επιβίωση και την πρόοδο του Ελληνισμού σε όλα τα μήκη και πλάτη της Οικουμένης. Είναι αυτά, τα οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε, σήμερα, ως κόρη οφθαλμού για το μέλλον, για τα παιδιά μας.

Η τραγωδία της τουρκικής εισβολής του 1974 συντάραξε τον απανταχού Ελληνισμό. Έλληνες και Κύπριοι απόδημοι σε όλον τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους και συντόνισαν τις προσπάθειές τους, αγωνιζόμενοι για το Δίκαιο του κυπριακού λαού ενάντια στην βαρβαρότητα του «Αττίλα». Οι μεγάλες κινητοποιήσεις μπροστά στον Λευκό Οίκο, με συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι, με μια φωνή, εξέφρασαν την οργή τους για το αποτρόπαιο έγκλημα που συντελείτο στην Κύπρο. Η ένταση και ο παλμός των ανθρώπων εκείνη την εποχή κατέδειξαν, για πρώτη φορά, τη δύναμη της Ομογένειας, την αποφασιστικότητά της να στηρίξει τα εθνικά δίκαια, να βγει μπροστά για την Πατρίδα.

Η σπουδαία παρακαταθήκη των προσωπικοτήτων της Ομογένειας που αναδείχθηκαν μέσα από τις κινητοποιήσεις, όπως ο Ευγένιος Ρωσσίδης, ο Γώγος Παρασκευαΐδης, ο Andrew Athens, ο Νίκος Μούγιαρης, αλλά και o Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ, όπως και τόσοι άλλοι, μας δείχνει το δρόμο προκειμένου να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την οριστική δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι.

Θα ήθελα να κλείσω το μήνυμά μου με το εξής: Σήμερα ο Ελληνισμός βρίσκεται ενώπιον μιας νέας, μεγάλης δοκιμασίας. Οι προκλήσεις και οι απειλές είναι πολλές. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Απαιτείται επαγρύπνηση, ενότητα, ομοψυχία. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λάθη. Είμαι βέβαιος ότι η Ομογένεια θα είναι και πάλι εκεί, θα συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Επιβεβαιώνοντας, για άλλη μια φορά, τη γνήσια και ανιδιοτελή αγάπη της για τη Μητέρα Πατρίδα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.