Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρελάσεως – την ερχόμενη Πέμπτη η αυλαία των πανομογενειακών

2
Το προεδρείο της Επιτροπής Παρελάσεως του 2023. Από αριστερά διακρίνονται οι Νομική Καστανά, Νίκος Μπάρδης, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, Φίλιπ Κρίστοφερ, Δήμος Σιώλης και Δημήτρος Α. Γωνιάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Επιτροπή Παρελάσεως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης το βράδυ της Τετάρτης, 25ης Ιανουαρίου 2023, συνήλθε σε σώμα και πραγματοποίησε στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια την πρώτη ανοικτή σύσκεψη υπό την προεδρία του Φίλιπ Κρίστοφερ.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν όλα τα στελέχη της Επιτροπής Παρελάσεως που είχε συγκροτήσει το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και τα προσκείμενα στην φερόμενη ως Πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων με συντονιστές τον Δημήτριο Καλαμαρά και τον Νικόλαο Διαμαντίδη.

Παραβρέθηκαν επίσης και εθελοντές που δεν ανήκουν σε καμία από τις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις της Ομοσπονδίας.

Στην σύσκεψη παρέστη και ο εκπρόσωπος τύπου και συνάμα αντιπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου στην Επιτροπή Παρελάσεως, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, ο οποίος παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς και όλες τις συνεδριάσεις και τις πανομογενειακές συγκεντρώσεις για την παρέλαση της 5ης Ιουνίου 2022.

Ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης ανέπεμψε την προσευχή και μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου για την ευόδωση των προετοιμασιών για την παρέλαση, ούτως ώστε η παρέλαση της 30ής Απριλίου 2023 να είναι η πιο μαζική και η πιο δυναμική.

Στην συνέχεια διαβεβαίωσε τους παρισταμένους ότι η Αρχιεπισκοπή όπως και τα προηγούμενα χρόνια θα καλέσει τις κοινότητες και όλες τις οργανώσεις τους, καθώς επίσης τα σχολεία, τους γονείς και τους δασκάλους για να συμμετάσχουν οργανωμένα και να παρελάσουν ενωμένοι στην 5η Λεωφόρο.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου της Επιτροπής Παρελάσεως προ δύο περίπου εβδομάδων, κατάφερε την προηγούμενη Τετάρτη στην κοινή σύσκεψη των δύο αντιμαχόμενων πλευρών της Ομοσπονδίας όχι μόνο να αποσπάσει την συναίνεση, αλλά και να προλειάνει το έδαφος για την συγκρότηση κοινής επιτροπής παρελάσεως.

Κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας ο κ. Κρίστοφερ ανακοίνωσε ότι τιμής ένεκεν κάλεσε τον αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και τέως πρόεδρο της Επιτροπής Παρελάσεως Τζον Κατσιματίδη και τον Λου Κάτσο να συμμετάσχουν ως επίτιμοι πρόεδροι της Επιτροπής Παρελάσεως.

Συμπρόεδροι της Επιτροπής αναδείχτηκαν οι Νίκος Μπάρδης και Νομική Καστανά, οι οποίοι εκπροσωπούν το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο και οι κ.κ. Δήμος Σιώκης, και Δημήτριος Α. Γωνιάς, οι οποίοι εκπροσωπούν την φερόμενη ως πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων.

Στην πρώτη σειρά από αριστερά διακρίνονται οι Κώστας Ουρανίτσας, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Ντίνος Ράλλης, Χρήστος Βουρνάς, Τριανταφυλλιά Σπυροπούλου και Νικόλαος Διαμαντίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις της Επιτροπής ο κ. Κρίστοφερ τόνισε ότι στο εξής δεν θα επιτρέπονται ούτε οι φωνασκίες και ούτε οι ύβρεις. Θα πρυτανεύει, όπως επεσήμανε, ο διάλογος, η λογική, ο αυτοσεβασμός και ο αμοιβαίος σεβασμός.

Διευκρίνισε επίσης ότι κάθε συμπρόεδρος θα αναλάβει την διεύθυνση μιας συγκεκριμένης επιτροπής και δεν θα μπερδεύονται ο ένας στα θέματα του άλλου.  Συνεπώς η Νομική Καστανά θα αναλάβει τα πολιτιστικά θέματα και την διοργάνωση του διαγωνισμού της Μις Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ο Νίκος Μπάρδης συν τοις άλλοις θα αναλάβει την ευθύνη για το λεύκωμα, ο Δήμος Σιώκης τις δημόσιες σχέσεις, τις επικοινωνίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Δημήτριος Α. Γωνιάς θα συνδράμει στην διοργάνωση του επισήμου δείπνου της Ομοσπονδίας που θα λάβει χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 29 Απριλίου 2023 στο Ξενοδοχείο Χίλτον στο Μανχάταν.

Ο κ. Κρίστοφερ ανακοίνωσε την θέσπιση του «Σταθάκειου Βραβείου» το οποίο θα απονέμεται στους πρώην προέδρους της Ομοσπονδίας και μάλιστα πρότεινε την διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης, αρχής γενομένης αυτής της παρελάσεως.

Οι ομογενείς που συμμετείχαν στην ανοικτή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρελάσεως. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην οικονομική εκστρατεία για την παρέλαση και μάλιστα προσέφερε και την πρώτη προσωπική επιταγή των $5.000, δίδοντας για μια ακόμη φορά το προσωπικό παράδειγμα.

Αναφερόμενος στην οικονομική εκστρατεία ο κ. Κρίστοφερ επεσήμανε ότι πρέπει να τεθούν ξεκάθαροι στόχοι και βάσει των περσινών δεδομένων να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της παρέλασης, ο οποίος θα επισημοποιηθεί και θα ανακοινωθεί στην πρώτη πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση που θα λάβει χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 2ας Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Επί μέρους επιτροπές

Εκτενή αναφορά έγινε και στην σύνθεση των επί μέρους επιτροπών οι οποίες θα αναλάβουν συγκεκριμένο έργο.

Οι επί μέρους επιτροπές που είχαν ανακοινωθεί στην προ δύο εβδομάδων σύσκεψη της αρχικής επιτροπής παρελάσεως παραμένουν εν ισχύ. Προστέθηκαν ήδη στελέχη και από την πλευρά της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων και στην πρώτη πανομογενειακή συγκέντρωση θα επιδιώξουν την διεύρυνσή τους με νέους εθελοντές.

Ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, αριστερά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Της επιτροπής των λαχείων ηγούνται ο Αναστάσιος Καραγκούνης και ο Βασίλειος Εγγλέζος.

Στην Επιτροπή για την έπαρση της σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν συμμετέχουν οι Ειρήνη Σταθάκου – Βασιλάκου, ο Άρης Κουρκουμέλης, ο Νικόλαος Κωστόπουλος και ο Πολύκαρπος Κοτρώνης.

Στην Επιτροπή για την Εκδήλωση της 29ης Απριλίου στην Πλατεία Αθηνών ηγείται η Νομική Καστανά με τους νέους που εντάχτηκαν στην Επιτροπή.

Στην Επιτροπή για το «Traffic Control» συμμετέχουν οι Γιώργος Ξερακιάς, Ειρήνη Σταθάτου – Βασιλάκος και ο Γιώργος Παράλαιμος.    

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση της Μαρίας Μάρκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην επιτροπή για την υποδοχή των Ευζώνων συμμετέχουν οι Κώστας Ουρανίτσας και π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης.

Στην επιτροπή δημοσίων σχέσεων συμμετέχουν οι Δήμος Σιώκης, Άρης Κουρκουμέλης, Δημήτρης Νικολάου, Κώστας Ουρανίτσα, Αυγή – Μαρία Ατματζίδου και Δημήτρης Φίλιος.

Στην επιτροπή για το επίσημο δείπνο συμμετέχουν ο Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Γιάννης Στρουμπάκης και ο Δημήτρης Γωνιάς.

Στην Επιτροπή Λαχείου ο Νίκος Μπάρδης και η Σοφία Στρουμπάκη.

Στην επιτροπή ταμείου συμμετέχουν οι Σπυριδούλα Τσουκαλά, Χρήστος Βουρνάς και Δημήτριος Παλιούρας.

Οι εν λόγω επιτροπές, καθώς επίσης και οι επιτροπές για τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στο πλαίσιο του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς, που θα ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου και θα λήξει με την Παράλαση θα πάρουν την οριστική μορφή κατά την διάρκεια της πρώτης πανομογενειακής συγκέντρωσης.

Εκτενή αναφορά έγινε και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της παρελάσεως. Ο γενικός γραμματέας του Εκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου Πολύκαρπος Κοτρώνης παρουσίασε τον αρχικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα εξεταστεί από τους συμπροέδρους και θα τεθεί επί τάπητος στην πρώτη πανομογενειακή συγκέντρωση.

Ο κ. Κρίστοφερ έθεσε ως στόχο την εξασφάλιση 50 χορηγιών για το επίσημο δείπνο οι οποίοι θα προσφέρουν συνολικά το ποσό των $250.000, καθώς επίσης και για την προσέλκυση μεγάλων χορηγών (underwriter) κυρίως για την δεξίωση πριν την παρέλαση.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης προτάθηκε όπως αναζητηθούν προσφορές και από άλλα κέντρα ούτως ώστε να μειωθεί το κόστος για την δεξίωση. Η περσινή δεξίωση στο εστιατόριο «Αύρα», όπως επεσήμαναν κόστισε $22.000 είτε $200 ανά κεφαλή.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης έγιναν προτάσεις για την διοργάνωση συναυλιών για τα 100 χρόνια από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Λογαριασμοί της παρελάσεως

Αν και το θέμα του ανοίγματος νέων λογαριασμών – τριών συνολικά – για την παρέλαση οι δύο πλευρές ενημερώθηκαν στην τριμερή συνάντηση που έλαβε χώρα στο Σταθάκειο Κέντρο την προηγούμενη Τετάρτη, εν τούτοις η πλευρά του Δημητρίου Καλαμαρά έγειρε εκ νέου το θέμα και μάλιστα μερικοί χαρακτήρισαν εγκληματική ενέργεια την απόφαση του εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου.

Ο γενικός Γραμματέας, Πολύκαρπος Κοτρώνης ισχυρίστηκε ότι εφάρμοσαν την απόφαση της δικής τους γενικής συνέλευσης και μετέφεραν τα χρήματα σε τρεις νέους λογαριασμούς. Ο πρώτος για τα γενικά έξοδα, ο δεύτερος για τους Εύζωνες και ο τρίτος για το δείπνο στο Ξενοδοχείο Χίλτον.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν και ένεκα της παρέμβασης του Φίλιπ Κρίστοφερ αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Εξουσιοδοτήθηκαν οι Χρήστος Βουρνάς και η Σπυριδούλα Τσουκαλά οι οποίοι είναι και οι ταμίες της παρελάσεως θα καταθέσουν τις υπογραφές τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τόσο ο κ. Κρίστοφερ, όσο και οι συμπρόεδροι δεσμεύτηκαν να εξετάσουν κάθε εκδήλωση ξεχωριστά ούτως ώστε να δουν που μπορεί να εξοικονομηθούν πόροι καθώς τα έξοδα εφέτος θα είναι – λόγω του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων – αναμένεται να είναι αυξημένα κατά τα 25%.  

-Advertisement / Διαφήμιση-

2 COMMENTS

  1. […] Τόσο ο κ. Κρίστοφερ, όσο και οι συμπρόεδροι δεσμεύτηκαν να εξετάσουν κάθε εκδήλωση ξεχωριστά ούτως ώστε να δουν που μπορεί να εξοικονομηθούν πόροι καθώς τα έξοδα εφέτος θα είναι – λόγω του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων – αναμένεται να είναι αυξημένα κατά τα 25%. https://www.anamniseis.net/sinedriase-i-epitropi-parelasis-tin-erhomeni-pempti-i-avlea-ton-panomogen… […]

  2. Ευχαριστουμε τον κο Τσακα για την λεπτομερη ενημερωση της συνεδριασης για την παρελαση στην 5 Λεωφορο στην γιορτη της Ελληνικης Παλιγγενεσιας!
    Συγχαρητηρια σε ολους τους παρευρεθεντας που αφιερωνουν χρονο, χρημα και κοπιαζουν για την καλυτερη αντιπροσωπευση της Ελλαδας με την μεγαλυτερη δυνατη συμμετοχη των Ομογενειακων Οργανωσεων που θελουν να τιμησουν τους Ηρωες του 1821!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.