ΑΘΗΝΑ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) «Είμαστε οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε την αξία της Ειρήνης. Αλλά είμαστε και οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η υπεράσπιση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με ομάδα Ελληνο-Αμερικανών φοιτητών του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) με επικεφαλής τον πρόεδρο και διοικητικό εκτελεστικό διευθυντή Nick Larigakis στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας με την γείτονα Τουρκία επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, αφού πιστεύει ακράδαντα στην φιλία και την καλή γειτονία, οι οποίες όμως προϋποθέτουν τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.

«Προϋποθέτουν τον σεβασμό, επίσης, και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε.

Από αριστερά μεταξύ άλλων οι Νίκος Λαρυγκάκης, Προκόπης Παυλόπουλος και ο Τέρενς Κουίκ. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Γιώργος Κονταρίνης.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). «Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή. Διότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους» πρόσθεσε.

Κάνοντας λόγο για αυταπόδεικτη αλήθεια, τόνισε ότι « είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Εκείνοι, όμως, οφείλουν να σεβασθούν Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβασθούν τα Σύνορα, το Έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μάλιστα, επισήμανε, ότι σ΄αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση. «Το λέγω διότι η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί, από την πλευρά μας, υπεράσπιση και της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε αυτό.

Οι ομογγενείς ενώ παρακολουθούν την ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Γιώργος Κονταρίνης.

Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Μόνο που, όπως τόνισα ήδη, σήμερα δεν είμαστε πια μόνοι. Διότι, αντιλαμβανόμενη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα, τι αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο θα δημιουργούσε οποιαδήποτε έκπτωση προς αυτή την κατεύθυνση και, ιδίως, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουμε τώρα πια και την συμπαράστασή τους, όπως επίσης την συμπαράσταση του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών» κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανού Ινστιτούτου Νίκος Λαρυγκάκης. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Γιώργος Κονταρίνης.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Γιώργος Κονταρίνης.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.