ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο των Νοτιοδυτικών Πολιτειών (Hellenic Cultural Center of the Southwest) σε συνεργασία με τον νεοσύστατο οργανισμό Παγκόσμια Ελληνική Διασπορά (World Hellenic Diaspora) αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας της Τουρκίας και του διαγγέλματος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί προετοίμασαν ένα υπόμνημα προσφυγής και καλούν τους ομογενείς, τους φιλέλληνες, καθώς επίσης όλους τους Χριστιανούς ανεξαρτήτως δόγματος, όπως και τους λάτρεις των μνημείων του πολιτισμού  απ΄όλο τον κόσμο να το προσυπογράψουν και να αιτήσουν την ανατροπή των σχεδίων Ερντογάν.

Το απόγευμα της Τρίτης, 14 Ιουλίου 2020 έδωσαν στην δημοσιότητα το υπόμνημα προσφυγής και καλούν τους ομογενείς και τον απανταχού ελληνισμό να επισκεφθούν τον ιστότοπο https://appeals.worldhellenicdiaspora.org/ να το μελετήσουν και να το προσυπογράψουν.

Το υπόμνημα συντάχτηκε στην αγγλική και στην ελληνική γλώσσα ταυτόχρονα και με αυτόματη μετάφραση σε δεκάδες γλώσσες μεταξύ των οποίων και των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ιστορικός ναός της Αγίας Σοφίας. Φωτογραφία: Αρχείου Ευρωκίνηση / Χρήστος Μπόνης.

Η εικόνα της Αγίας Σοφίας, την οποία έχουν επιλέξει για την ευαισθητοποίηση των ομογενών στην κυριολεξία κόβει την ανάσα. Η έκκληση «Υποστηρίξτε το υπόμνημα προσφυγής για ανάκληση της εντολής μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί» με την υποσημείωση «ο Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, υπέγραψε μια εντολή να μετατρέψει την Αγία Σοφία, το σύμβολο του Ορθοδόξου Χριστιανισμού σε τζαμί» καθιστά ακόμη πιο συγκλονιστικό το εγερτήριο σάλπισμα των πρωτεργατών αυτής της πρωτοβουλίας.

Η έκκληση

Οι πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας υπενθυμίζουν στους ομογενείς ότι η φωνή τους μετράει και τους καλούν να τους βοηθήσουν να συλλέξουν ένα εκατομμύριο ή περισσότερες υπογραφές προκειμένου να τις αποστείλουν στους ηγέτες του ελεύθερου κόσμου έως τις 24 Ιουλίου 2020.

«Η υπογραφή σας θα αναγκάσει την Τουρκία να αντιστρέψει την επικίνδυνη και αναίσθητη διαταγή να μετατρέψει τον Βυζαντινό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε Τζαμί», υπογραμμίζεται στην έκκληση.

Ο ιστορικός ναός της Αγίας Σοφίας. Φωτογραφία: Αρχείου Ευρωκίνηση / Χρήστος Μπόνης.

Παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και διαλαλούν ότι «η σιωπή και η αδράνειά μας θα ενθαρρύνουν μόνο το τουρκικό καθεστώς θρησκευτικής μισαλλοδοξίας».

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή όπου όλοι οι Χριστιανοί και οι πιστοί πρέπει να υπερασπιστούν την πίστη τους και την πολιτιστική κληρονομιά», καταλήγει η έκκληση.

Το Υπόμνημα

Το υπόμνημα με τις υπογραφές θα σταλούν στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών António Guterres, στον Γενικό Διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ Audrey Azoulay, στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Donald J Trump, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, στους προέδρους και πρωθυπουργούς των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τρυντό, στον πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison, στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Το υπόμνημα θα κοινοποιηθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο και στον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας, τον Πάπα Φραγκίσκο

To υπόμνημα αναφέρει:  

Με βαθιά λύπη και θλίψη, ακούσαμε τον Πρόεδρο Ερντογάν της Τουρκίας να ανακοινώνει, ότι το Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, Αγία Σοφία, ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα του Χριστιανισμού, μετατρέπεται σε Τζαμί!

Η Αγία Σοφία ήταν χριστιανικός ορθόδοξος καθεδρικός ναός και βυζαντινό μνημείο για σχεδόν χίλια χρόνια πριν από την οθωμανική κατοχή της Κωνσταντινούπολης το 1453 και ανακηρύχθηκε μουσείο από τον κοσμικό Ατατούρκ μετά την ίδρυση του τουρκικού κράτους το 1934.

Εκατομμύρια άνθρωποι από όλες τις θρησκείες από όλο τον κόσμο το έχουν επισκεφτεί αυτό το 1483 ετών αρχιτεκτονικό αριστούργημα όπου ορισμένες από τις βυζαντινές εικονογραφίες έχουν αποκατασταθεί και η εκτίμηση της πίστης έχει χρησιμεύσει ως ένα ισχυρό σύμβολο του διαλόγου.

Καταγγέλλουμε αυτήν την απόφαση από τουρκικό δικαστήριο που αποσπάστηκε από την τουρκική συνέλευση και τον Πρόεδρο για να μετατρέψει αυτήν την ιδιοκτησία καθολικής αξίας σε τζαμί και, συνεπώς, βεβηλώνει τη χριστιανική του κληρονομιά.

Με την υπογραφή αυτής της προσφυγής, συμφωνείτε να επιστρέψει η Αγία Σοφία στην κατάσταση μουσείου, όπως υποστηρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Ζητούμε από την Τουρκία να διατηρήσει το χριστιανικό εσωτερικό και την εικονογραφία αμετάβλητα, διαφορετικά θα προχωρήσουν διεθνείς οργανισμοί, κράτη και φόρα νομικές κυρώσεις κατά της τουρκικής κυβέρνησης και των εργαζομένων που συμμετέχουν στην πολιτιστική καταστροφή.

Αυτή η πολιτική του θρησκευτικού εξτρεμισμού είναι επικίνδυνη και απειλεί την παγκόσμια ειρήνη!

Πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας

Ο Γιάννης Ρεμεδιάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Νοτιοδυτικής (Hellenic Cultural Center of the Southwest) κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι η προσπάθεια συλλογής υπογραφών αποτελεί μια από τις μορφές του αγώνα για την ανατροπή των δεδομένων και την διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.

Καλούμε τους ομογενείς καθώς και κάθε Έλληνα, όχι μόνο να το προσυπογράψουν για οι ίδιοι, αλλά κάθε μέλος της οικογένειας τους ξεχωριστά και να καλέσουν τους συγγενείς, τους φίλους και τους φιλέλληνεςνα ενώσουν τις φωνές τους με τις δικές τους και η συλλογή υπογραφών να πάρει την μορφή χιονοστιβάδας.

Πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας είναι ο Γιάννης Ρεμεδιάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Σπύρος Μεζίτης, ο Δρ. Άλεξ Καλαμαρίδης, ο Δρ. Μάνος Παπαδάκης, ο Δρ. Γιάννης Κακαδιάρης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων του Ιλινόις «Ένωσις», Κώστας Χανιωτάκης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου της Νέας Υόρκης, Μάρκος Δρακωτός, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Νέας Ιερσέης, Δρ. Ηλίας Ηλιάδης και η Dr. Becky Rao.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.