Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων της Καστοριάς που προβλήθηκαν στην αμερικανική τηλεόραση

0
Η Δρ Δέσποινα Αφεντούλη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, με τον Λάρι Ρούσο. Ευγενική παραχώρηση BronxNet.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια σχεδόν άγνωστη πτυχή της ιστορίας του Ολοκαυτώματος ανέδειξε η εκπομπή “Modern Odyssey” («Σύγχρονη Οδύσσεια») με παρουσιάστρια και παραγωγό, τη Δρα Δέσποινα Αφεντούλη, η οποία μεταδόθηκε στο πλαίσιο της φετινής Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου 2021) από το BronxNet της Νέας Υόρκης. 

Στο ειδικό αυτό αφιέρωμα της εκπομπής “Modern Odyssey”, η  Δρ Δέσποινα Αφεντούλη παίρνει συνέντευξη από τον Λάρι Ρούσο (Larry Russo), σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Trezoros: Οι χαμένοι Εβραίοι της Καστοριάς», για ορισμένες από τις παλαιότερες εβραϊκές κοινότητες στην ιστορία, τους Εβραίους της Ελλάδας.

Σε αναγνώριση της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος και μέσω της ανάδειξης μιας αληθινής ιστορίας επιβίωσης, αναδεικνύεται η σημασία της υπεράσπισης της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων ή εθνικής καταγωγής. Πρόκειται δηλαδή, για ένα αφιέρωμα που καλύπτει θέματα και ζητήματα που δεν θα έπρεπε ποτέ να ξεχαστούν.

Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και του Ολοκαυτώματος, οι Έλληνες Ορθόδοξοι ηγέτες και ο ελληνικός λαός διακινδύνευσαν τη ζωή τους και αντέδρασαν στη ναζιστική καταπίεση για να βοηθήσουν στη διάσωση Εβραίων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται ίσως για τη μοναδική εκπομπή που παρουσίασε αυτήν την ιδιαίτερη πτυχή της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας σε διεθνές κοινό.

«Ανεξάρτητα από τον χρόνο και τον τόπο, το καλύτερο αντίδοτο στις κοινωνικές παθογένειες, όπως η προκατάληψη, οι διακρίσεις και η βία, είναι να μάθουμε από το παρελθόν για να κατανοήσουμε καλύτερα το παρόν και να προωθήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Έχουμε την ηθική ευθύνη να διατηρήσουμε τη συλλογική μνήμη και να αποτρέψουμε τέτοια δεινά. Αυτές οι ιστορίες πρέπει να ειπωθούν, γιατί μας αφορούν όλους, την καθεμία και τον καθέναν ξεχωριστά και είμαι ευγνώμων που μπορώ να τις μοιραστώ στο BronxNet», δήλωσε η Δρ Δέσποινα Αφεντούλη, στο πλαίσιο της πρεμιέρας της προβολής του αφιερώματος. 
Δείτε το τρέιλερ της εκπομπής, το τρέιλερ του επεισοδίου και ολόκληρο το επεισόδιο.

Ένας χρόνος “Modern Odyssey”

Ένα χρόνο φέτος συμπληρώνει η εκπομπή “Modern Odyssey” με τη Δρα Δέσποινα Αφεντούλη, στο BronxNet και ήδη η εν λόγω εκπομπή κερδίζει το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού της, εντός και εκτός των Η.Π.Α., όπως και του διεθνούς Τύπου.

Στο πλαίσιο της εν λόγω εκπομπής, παρουσιάζονται συνεντεύξεις με ηγετικές προσωπικότητες, καλλιτέχνες και πρωτοπόρους για θέματα που εμπνέουν. Εξάλλου, όπως αναφέρεται στην περιγραφή της εκπομπής, «Η περιπέτεια της ζωής, όπως το ταξίδι του Οδυσσέα στο επικό ταξίδι στην Ιθάκη, αποτελεί σύμβολο διαχρονικών αξιών και ιστοριών ανθρώπων που αξίζει να ειπωθούν».
Να σημειωθεί ότι το BronxNet είναι δημόσιο, εκπαιδευτικό και κυβερνητικό δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης και προβάλλεται σε κανάλια Cablevision και Verizon FiOS.

Η Δρ Δέσποινα Αφεντούλη. Ευγενική παραχώρηση BronxNet.

Λίγα λόγια για τη Δρα Δέσποινα Αφεντούλη 

Η Δρ Δέσποινα Αφεντούλη είναι δημοσιογράφος και Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας. Σπούδασε σε κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης και είναι συγγραφέας του βιβλίου, με τίτλο «Η θέση του βρετανικού Τύπου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, 1955-1965», το οποίο βασίστηκε στη διδακτορική της διατριβή.

Από το 2001, έχει αποκτήσει επαγγελματική προϋπηρεσία ως δημοσιογράφος σε Μέσα Ενημέρωσης διεθνούς κύρους και στο δημόσιο τομέα, υπηρετώντας ως ειδική σύμβουλος-υπεύθυνη Γραφείου Τύπου στο Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας και εντεταλμένη σύμβουλος Γραφείου Τύπου στην Περιφέρεια Αττικής. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, έχει διδάξει Δημοσιογραφία και Επικοινωνία σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Τα τελευταία χρόνια, συνεργάζεται με την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» και με το Ελληνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο – COSMOS FM (GAEPIS), στο οποίο – μεταξύ άλλων – παρουσιάζει την εκπομπή «Νόστος».  

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.