ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με μεγάλη συμμετοχή νέων και νεανίδων από όλη την Βόρεια Αμερική ξεκίνησε το απόγευμα της  Παρασκευής το 12ο Φεστιβάλ Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά στην κοινοτική αίθουσα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Στάμφορντ του Κοννέκτικατ.  Υπεύθυνος για το τριήμερο ετήσιο πολιτιστικό – λαογραφικό φεστιβάλ νεολαίας ο σύλλογος «Πόντος» του Νόργουολκ.  

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Κώστας Τσιλφίδης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες συλλόγους καθώς και τους εκαντοντάδες συμμετέχοντες  από κάθε γωνία της Αμερικής, από την Καλιφόρνια, το Τορόντο, το Κλήβελαντ, το Κάντον Οχάιο, το Σικάγο,  το Μοντρεάλ, τις  Καρολίνες, την Βοστώνη, την Φιλαδέλφεια, και την γειτονική Νέα Υόρκη.

Μια πλείαδα αξιόλογων μουσικών από την Ελλάδα και αφηγητών παρουσίασαν την «Καμπάνα του Πόντου» του Φίλωνα Κτενίδη, η οποία μελλοποιήθηκε πριν μερικά χρόνια από τον μουσικό Θεόφιλο Πουταχίδη. 

Οι νέοι απ΄όλη την επικράτεια και οι γονείς τους ενώ παρακολουθούν την αναπαράσταση της Καμπάνας του Πόντου.

Συμμετέχαν οι μουσικοί Θεόφιλος Πουταχίδης (λύρα, τραγούδι), Παναγιώτης Θεοδωρίδης (τραγούδι), Κυριάκος Παπαδόπουλος (κλαρίνο), Ειρήνη Σαχταρίδου (αγγείο), Πολυχρόνης Σταματίδης (ντραμς), Θρασύβουλος Παναγιωτίδης (πλήκτρα) και Κλεάνθης Σιαμλίδης (νταούλι).  Στην αφήγηση συμμετέχαν οι Κώστας Τσιλφίδης, Μόρφω Σιαμλίδου, Νίκος Τσιλφίδης, Κωνσταντίνα Χαραλαμπίδου, Παρέσσα Πουλικίδου και Αντώνης Στεργίου.

Η βραδιά συνεχίστηκε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα μέχρι αργά το βράδυ. 

Το Σάββατο το πρωί οι νέοι συμμετέχουν σε διάφορα εκπαιδευτικά εργαστήρια (workshops)  σχετικά με ποικίλα θέματα του Ποντιακού Πολιτισμού (π.χ. ιστορίας, λαογραφίας, μουσικής και χορού.

Οι μουσικοί οι οποίοι έκλεψαν την παράσταση.

Αύριο, Κυριακή οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στη μεγαλώνυμη κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Νόργουαλκ. Οι νέοι και οι γονείς τους το πρωί θα παρακολουθήσουν τη  θεία λειτουργία και αμέσως μετά θα ακολουθήσει επίδειξη Ποντιακών χορών από τους διάφορους συλλόγους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Πόντος του Κονέκτικατ.
Η αφίσα για την Καμπάνα του Πόντου, του Φίλωνος Κτενίδη.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων “Πόντος” του Κονέκτικατ Κώστας Τσιλφίδης.
-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.