Ράγισαν οι καρδιές στην προβολή του ντοκιμαντέρ για την Σμύρνη στο Πανεπιστήμιο Rutgers

0
«Η Σμύρνη πριν το 1922».

ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Ράγισαν οι καρδιές των φοιτητών, των καθηγητών και των ηγετών και υποστηρικτών του Ταμείου της Έδρας Ελύτη,  που παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού «Σμύρνη: η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης πόλης 1900 – 1922».

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου 2022 στην αίθουσα Center Hall του Busch Student Center του πανεπιστημίου Rutgers στο Piscataway της Νέας Ιερσέης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ταμείο της Έδρας Ελύτη σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών (ΠΝΣ) και το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Rutgers με την ευκαιρία της μαύρης επετείου των 100 χρόνων από την βάρβαρη καταστροφή της Σμύρνης το 1922, που ως τότε ήταν η πατρίδα Ελλήνων, Αρμενίων, Εβραίων, Τούρκων και πολλών Λεβαντίνων (Ευρωπαίων, Αμερικανών κ. ά.), που ζούσαν αρμονικά μεταξύ τους.

Την προβολή παρακολούθησαν περισσότεροι από ογδόντα θεατές, κυρίως ομογενείς, καθώς και καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Εκτελεστικός Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών Dr. James Masschaele, ο Διευθυντής του Τμήματος Κλασικών Σπουδών Dr. James McGlew, η πρώην Διευθύντρια του ΠΝΣ Dr. Tia Kolbaba, καθώς και οι καθηγητές του Rutgers Δρ. Θωμάς Β. Παπαθωμάς και Δρ. Πάνος Γεωργόπουλος, που συμμετέχουν αφιλοκερδώς στην ηγετική ομάδα του ΠΝΣ ως υπεύθυνοι για τις σχέσεις του Rutgers με την ομογένεια, για οικονομικές εκστρατείες και για την οργάνωση εκδηλώσεων με μορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο.

Ο Dr. Masschaele καλωσόρισε το ακροατήριο και εξήρε την σπουδαιότητα του ΠΝΣ για το Πανεπιστήμιο. Αναφέρθηκε στο εξαιρετικό έργο που επιτελεί ο νυν Διευθυντής του ΠΝΣ Dr. Steve Reinert, χάρη στο οποίο το Rutgers διόρισε τον παγκοσμίως γνωστό φιλόλογο Δρ. Μαρίνο Πουργούρη – απόφοιτο του Rutgers – ως τον πρώτο Επισκέπτη Καθηγητή (Visiting Professor) της Έδρας Ελύτη για τρία χρόνια (2022, 2023, 2024).

Ο Δρ. Πουργούρης έχει ήδη διδάξει το μάθημα «Ο Οδυσσέας στην Λογοτεχνία, στο Δράμα και στον Κινηματογράφο» και έδωσε την πρώτη Ετήσια Διάλεξη στην Μνήμη του Νίκου Μουγιάρη με θέμα «Η υποδοχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην Κυπριακή Λογοτεχνία κατά τη Βρετανική Αποικιακή Περίοδο».

Απο την Καταστροφή της Σμύρνης

Ακολούθως, ο Δρ. Παπαθωμάς έκανε μια σύντομη αναφορά για το πώς αποφάσισε η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού να κάνει το ντοκιμαντέρ και πόσες προσπάθειες κατέβαλε επί πολλά χρόνια, σε συνεργασία με τον ιστορικό Αλέξανδρο Κιτροέφ, αναζητώντας ασταμάτητα κυρίως για ακατέργαστο υλικό σε βιβλιοθήκες και μουσεία στην Αμερική, στον Καναδά, στην Ευρώπη, ακόμη και στην Τουρκία και τον Λίβανό.

Το ντοκιμαντέρ είναι πραγματικά εντυπωσιακό για τον πλούτο των εικόνων και των βίντεο από την εποχή 1900-1922 που δείχνει την κοσμοπολίτικη Σμύρνη, καθώς και την αμερόληπτη προβολή των γεγονότων που οδήγησαν στην Καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών στο Rutgers στηρίζεται στην γενναιοδωρία της ομογένειας για την εγκαθίδρυση της Έδρας Ελύτη.

Τα τελευταία 7 χρόνια, οι προσφορές των δωρητών ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο με κύριο ευεργέτη τον αείμνηστο Νίκο Μουγιάρη, που δώρισε περισσότερο από $800,000. Η οικονομική εκστρατεία για την Έδρα Ελύτη συνεχίζεται.

Αν ενδιαφέρεστε να κάνετε δωρεά στο πρόγραμμα, παρακαλείστε να στείλετε μήνυμα στο ThomasVPapathomas@gmail.com.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.