ΠτΔ: Σύμμαχοι με Γκουτέρες, Ολγκίν για επανέναρξη συνομιλιών

Από την πρόσφατη συνομιλία του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με την κ. Όλγκιν. Φωτογραφία: ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ο ΓΓ των ΗΕ και η προσωπική απεσταλμένη του είναι δεσμευμένοι προς την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλίων και σε αυτή την προσπάθεια είμαστε σύμμαχοί τους, είπε το Σάββατο, ο Πρόεδρος ης Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σημείωσε ακόμη ότι αν επιθυμούσε πραγματικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να ανοίξει το οδόφραγμα Μιας Μηλιάς, αυτό θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη Λεβέντειο Πινακοθήκη για τα εγκαίνια της έκθεσης «Δρόμος προς το Παρίσι» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, και ερωτηθείς για τις δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, ότι θα συγκαλούσε το Εθνικό Συμβούλιο, είπε ότι νιώθει την ανάγκη να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο, και αυτό δεν πρέπει να γίνεται θέμα. Σημείωσε ότι ακούει κριτική όταν δεν γίνεται συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και όταν αποφασίσει να το συγκαλέσει.

«Προχωρούμε στη σωστή κατεύθυνση, και ο Γενικός Γραμματέας και η προσωπική απεσταλμένη με ένα και μοναδικό στόχο, την επανέναρξη των συνομιλίων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είχε πει μετά τη συνάντηση ότι είχαμε μια πολύ συγκεκριμένη συζήτηση, συγκεκριμένη επί των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού. «Να αναμένουμε την Παρασκευή, θα ενημερώσω όλους τους αρχηγούς θα συζητήσω μαζί τους και θα δούμε πώς προχωρούμε», είπε. «Σίγουρα και ο Γενικός Γραμματέας και η προσωπική απεσταλμένη είναι δεσμευμένοι προς την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλίων και σε αυτή την προσπάθεια είμαστε σύμμαχοί τους», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν μίλησαν μόνο για θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα, αλλά περισσότερο ουσιαστικού χαρακτήρα. Όταν πρόκειται για το Κυπριακό, συνέχισε, η διαδικασία και η ουσία έχουν την ίδια σημασία, «άρα, συζητήσαμε, ναι, και διαδικαστικά αλλά περισσότερο συζητήσαμε ουσιαστικά». 

Σε ερώτηση αν αναμένεται κάποια κίνηση από πλευράς Ολγκίν για τριμερή, ή αν υπάρχει νεκρός χρόνος ως τον Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν υπάρχει νεκρός χρόνος και ότι ακόμη και αν δεν γίνονται επίσημες συναντήσεις «γίνεται δουλειά». Αν θεωρήσουμε ότι ο Σεπτέμβριος είναι ορόσημο, είπε ακόμη, για να έχει αποτέλεσμα ο Σεπτέμβριος πρέπει να γίνει προεργασία. «Άρα, στο Κυπριακό δεν υπάρχει νεκρός χρόνος ούτε από την προσωπική απεσταλμένη, πολύ περισσότερο από δικής μας πλευράς», είπε. 

Σε σχόλιο δημοσιογράφου για τη στάση της Τουρκίας, είπε ότι ακούει τις δηλώσεις και δεν πρόκειται να εμπλακεί σε ένα παιχνίδι δημόσιας αντιπαράθεσης. «Δεν είμαστε εδώ για να πετύχουμε επικοινωνιακά τους οποίους στόχους μας». Μας ενδιαφέρει η ουσία, πρόσθεσε, που είναι, όπως είπε, η επανέναρξη των συνομιλίων και λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών «εκεί θα κριθούμε όλοι».

Για πληροφορίες από τα κατεχόμενα ότι η συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, με την κ. Ολγκίν θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι γνωρίζει ότι θα γίνει η συνάντηση στο Λονδίνο την 1η Ιουλίου αλλά δεν γνωρίζει που.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου για επιμονή Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος Μιας Μηλιάς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ο ίδιος, εδώ και καιρό έχει υποβάλει γραπτή πρόταση στα Ηνωμένα έθνη, μέσω της κ. Ολγκίν, σε σχέση με οδοφράγματα «και δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση θετική από πλευράς του κ. Τατάρ». «Αν επιθυμούσε πραγματικά να ανοίξει το συγκεκριμένο οδόφραγμα, εγώ σας λέω ότι μπορούσε να γίνει τον προηγούμενο μήνα», πρόσθεσε.

«Έχουμε κι εμείς προτάσεις τις οποίες υποβάλαμε γραπτώς, όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις, γιατί είμαστε σοβαροί», σημείωσε. Η διαχείριση του Κυπριακού προϋποθέτει σοβαρότητα, και δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση, είπε τέλος.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.