Ψήφος Αποδήμων και ΣΑΕ στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νέας Υόρκης

Η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη κατά τη διάρκεια της εισήγησής της στην συνεδρίαση της οργάνωσης φίλων ΣΥΡΙΖΑ ΝΥ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νέας Υόρκης με εισηγήτρια την βουλευτή και συνάμα αναπληρώτρια Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Αρμόδια για τον Ελληνισμό της Διασποράς, κ. Θεοδώρα Τζάκρη.

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα διαδικτυακά την Παρασκευή 7 Μαϊου 2021.  Μετά το πέρας της συνεδρίασης η κ. Θεοδώρα Τζάκρη σε μήνυμά της στον προσωπικό της λογαριασμό χαρακτήρισε την συνεδρίαση εξαιρετική και συνάμα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τον συντονιστή της οργάνωσης Νέας Υόρκης, κ. Ντίνο Αυλωνίτη για την πρωτοβουλία και την ευαισθητοποίηση των μελών που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την συμμετοχή τους ο επικεφαλής τους Οργανωτικού Γραφείου για τις Οργανώσεις του Εξωτερικού Κώστας Πουλάκης, ο συντονιστής του Τμήματος Αποδήμων της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννης Βουλγαράκης και ο υπεύθυνος από την Οργανωτική Επιτροπή για τις Οργανώσεις της Αμερικής Στέφανος Στουκογιώργος.

Η εισήγηση της κ. Τζάκρη εστιάστηκε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη συμμετοχή των Ελλήνων του Εξωτερικού στις εθνικές εκλογές από τους τόπους της κατοικίας τους και για την επανίδρυση και την λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

Η κ. Τζάκρη παρουσίασε την κατατεθειμένη από το 2018 πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι απόδημοι να εκλέγουν απόδημους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και μάλιστα από ενιαίο μη κομματικό ψηφοδέλτιο ανά Περιφέρεια, χωρίς καμία προϋπόθεση δικαιώματος ψήφου, έτσι ώστε εκατομμύρια Έλληνες του Εξωτερικού, να μπορούν να στέλνουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την φωνή τους ως εθνική φωνή και όχι ως κομματική σκοπιμότητα, που σημαίνει ότι η ψήφος των Αποδήμων δεν μπορεί να αθροιστεί στο ένα ή το άλλο κόμμα, αλλά μόνο στην Ελλάδα ως οικουμενική δύναμη.

Αναφέρθηκε επίσης στην διαφορά της εν λόγω πρότασης με την πρόταση της ΝΔ που θέλει, οι Απόδημοι να είναι κομματικοί ψηφοφόροι, να ψηφίζουν όποιον τους ορίζει το ένα ή το άλλο κόμμα, δηλαδή κομματικούς βουλευτές και να αθροίζονται στα ποσοστά του ενός ή του άλλου κόμματος.

Διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η ΝΔ, ως ένα συμβιβασμό, γιατί πιστεύει ότι οποιοδήποτε, έστω και ένα ατελές πρώτο βήμα, είναι προτιμότερο από την διαιώνιση της ακινησίας.

Για το ΣΑΕ

Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στην επαναδραστηριοποίηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και παρουσίασε τις διαφορές του νέου θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία του με αυτό που ίσχυε ως το 2012 και πιο συγκεκριμένα:  

– την πρόβλεψη για διεύρυνση του Σ.Α.Ε. με την συμμετοχή των οντοτήτων, που έχει συμπεριληφθεί στο τελευταίο νομοσχέδιο κατόπιν πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και δίνει την δυνατότητα ευρύτερης εκπροσώπησης της Ομογένειας, πέραν των οργανώσεων που ήδη υφίστανται και αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου αυτής, δηλαδή την δυνατότητα να εκπροσωπούνται στο ΣΑΕ και άλλες συλλογικότητες – οντότητες όπως επιστήμονες, καλλιτέχνες, επαγγελματίες, νεολαίοι αλλά κυρίως η γενιά των μεταναστών μετά το 2010, που δεν μπορεί να ενσωματωθεί ακόμη στις υπάρχουσες ομογενειακές οργανώσεις

– οι πόροι για την λειτουργία του ΣΑΕ προέρχονται από ίδιους πόρους (αυτοχρηματοδότηση) και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό και

– η οργάνωση γίνεται από την βάση στην κορυφή κι όχι αντίστροφα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα έτσι ώστε το ΣΑΕ να καταστεί ένα ενεργό και συμμετοχικό δίκτυο, ανοικτό προς τις κοινωνίες όλων των χωρών όπου ζει η Ομογένεια και να αποτελέσει την «ομπρέλα που θα συμβάλει στην προώθηση και διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εν γένει, την ενδυνάμωση της πολιτιστικής και πολιτισμικής ταυτότητας του Ελληνισμού, την επίλυση προβλημάτων και αιτημάτων του Ελληνισμού και την σύσφιξη των δεσμών του παγκόσμιου Ελληνισμού με τη μητέρα-Πατρίδα.

Με αυτόν τον τρόπο θα έχει λόγο ύπαρξης και θα γίνει χρήσιμο και ωφέλιμο τόσο προς τους ομογενείς όσο και προς την Ελληνική Πολιτεία.

Μετά την εισήγηση ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος σχετικά με τα θέματα που αφορούν την οργάνωση και τον ρόλο της στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.