Πρωτοφανής η συμμετοχή στην Πασχαλινή Εκδρομή του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου (βίντεο)

Οι ιερείς ενώ προσφέρουν το αντίδωρο στον νεόδμητο πρόναο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πρωτοφανής και άκρως συγκινητική ήταν η συμμετοχή των Χιωτών και των φίλων τους στην Πασχαλινή Εκδρομή του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον Αγία Μαρκέλλα» που έλαβε χώρα το Σάββατο, 13 Μαΐου 2023 στο προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας στα όρη Κάτσκιλς της Νέας Υόρκης.

Καθοριστικό ρόλο στην συμμετοχή έπαιξαν τρείς βασικοί παράγοντες. Ο πρώτος σχετίζεται με την πρόοδο των εργασιών στον πρόναο και στην στέγη του και ο οποίος άλλαξε τα δεδομένα διότι σχεδόν διπλασιάστηκε η χωρητικότητα και πλέον περισσότεροι προσκυνητές να παρακολουθήσουν τις θρησκευτικές τελετές.

Ο δεύτερος σχετίζεται με την ενίσχυση των δεσμών και την αμοιβαία συνεργασία του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου με την ιστορική κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ. Κι αυτό διότι ο ιερατικός προϊστάμενός της, π. Βασίλειος Λούρος, είναι ταυτόχρονα και πνευματικός ηγέτης του Συλλόγου.

Και ο τρίτος σχετίζεται με την πρωτοβουλία του ιερατικού προϊσταμένου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς, π. Γεδεών Βαρύτιμου, της προέδρου της κοινότητας Αμαλίας Μπουρνιά και της διευθύντριας Μερόπης Κυριάκου να συμμετάσχουν στην πασχαλινή εκδρομή με τους μαθητές τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του σχολείου.

Πολλοί εξ αυτών επισκέπτονταν για πρώτη φορά την Αγία Μαρκέλλα και δεν έκρυβαν τον θαυμασμό τους για τα έργα που έχουν τελεστεί στο οικόπεδο που αγόρασαν προ πέντε περίπου δεκαετιών, στον ναό, στο μεγάλο διαστάσεων σκέπαστρο και στις άλλες εγκαταστάσεις.

Οι ομογενείς αρχικά παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη την Θεία Λειτουργία στη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Ισιδώρου εν Χίω και την Αρτοκλασία που τέλεσαν ο πνευματικός ηγέτης του Συλλόγου π. Βασίλειος Λούρος και ο ιερατικός προϊστάμενος των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς, π. Γεδεών Βαρύτιμος με συμπροσευχόμενους τον ιερατικό προϊστάμενος της Αναλήψεως στο Φέρβιου, π. Χρήστο Παππά και τον ιερατικό προϊστάμενο του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς, π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο.

Σε πρώτο πλάνο ο π. Γεδεών Βαρύτιμος, ο π Βασίλειος Λούρος και οι ιεροψάλτες Νεκτάριος Αντωνίου και Στράτος Γατανάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά παρακάθισαν στο παραδοσιακό γεύμα, το οποίο για μια ακόμη φορά παρατέθηκε δωρεάν προς όλους τους προσκυνητές.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών, κ. Δημήτριος Μουτάφης μαζί με μια δεκάδα τουλάχιστον  εθελοντών τις δύο προηγούμενες εβδομάδες εργάστηκαν άοκνα για την προετοιμασία των κτιριακών εγκαταστάσεων για τη νέα σεζόν των εκδηλώσεων. Το πρωί του Σαββάτου τα πάντα έλαμπαν από καθαριότητα, ενώ το φρεσκοκομμένο γρασίδι καθιστούσε πιο επιβλητικό τον χώρο. Όλα αυτά σε συνεργασία με τον λαμπερό ήλιο και τη λιμνούλα δημιουργούσαν μια αίσθηση ευφορίας.

Ο κ. Μουτάφης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη τα στελέχη του Συλλόγου του και τους εθελοντές καθώς επίσης και τα ηγετικά στελέχη του Συλλόγου Δαφνουσίων Χίου και του Αδελφάτου της Αγίας Μαρκέλλας που δεν αρκέστηκαν μόνο με την οικονομική συνεισφορά, αλλά για μια ακόμη φορά εργάστηκαν άοκνα για την προετοιμασία του χώρου και του πλουσιοπάροχου γεύματος.

Οι μαθητές του Σαββατιανού Σχολείου της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τις δασκάλες, τους γονείς και τους π. Γεδεών Βαρύτιμο και π. Βασίλειο Λούρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους χορηγούς, καθώς επίσης για την συμμετοχή των προαναφερόμενων ιερέων, της νεοεκλεγείσας προέδρου της Χιακής Ομοσπονδίας, Κυριακής Καλογερά και των ευεργετών του Συλλόγου μεταξύ των οποίων των Στυλιανού Ζερβούδη και Κώστα Πάξου.

Οι Χιώτες για μια ακόμη φορά προσέφεραν τον όβολό τους για την ολοκλήρωση των εργασιών του πρόναου της Αγίας Μαρκέλλας. Οι συνεισφορές σε συνδυασμό με τις εισπράξεις από το λαχείο κατέστησαν την Πασχαλινή Εκδρομή μια από τις επιτυχημένες ερανικές εκδηλώσεις.

Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου

Ο Σύλλογος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», εισήλθε στην 8η δεκαετία προσφοράς και δράσης, ενώ το προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας στα όρη Κάτσκιλς στην 5η δεκαετία.

Στιγμιότυπο από το πασχαλινό γεύμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

To παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρκέλλας έχει χτιστεί στο κέντρο του μεγάλου οικοπέδου που έχουν αγοράσει προ πέντε περίπου δεκαετιών οι Βορειοχωρίτες στην περιοχή Kenoza Lake στα Κάτσκιλς.

Αριστερά του ναού υπάρχει μια λιμνούλα και δεξιά υπάρχει το μεγάλο υπόστεγο και οι βοηθητικοί χώροι οι οποίοι παρέχουν τη δυνατότητα στον Σύλλογο να διοργανώσει τα πανηγύρια και τις εκδρομές αγνοώντας τις καιρικές συνθήκες.

Στιγμιότυπο από την Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρο του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου “Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα”, Δημήτριος Μουτάφης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Στυλιανός Ζερβούδης, Κώστας Πάξος, Κυριακή Καλογερά και Αμαλία Μπουρνιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτριος Μουτάφης, π. Χρήστος Παππάς, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, π. Βασίλειος Λούρος και ο. Γεδεών Βαρίτιμος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι εθελοντές οι οποίοι ασχολήθηκαν με τις ψησταριές. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι εθελοντές μεταξύ των οποίων και ο Απόστολος Λεονάρδος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.