ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Λεωνίδας Λοϊζίδης  απηύθυνε πρόσκληση στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, καθώς επίσης και τον γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres το βράδυ της 22ης Φεβρουαρίου 2020 να παρακολουθήσουν μαζί με τους ομογενείς και τους φιλέλληνες την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος».

Πρόκειται για την επίκαιρη όσο ποτέ τραγωδία του Σοφοκλή, την οποία θα ανεβάσει στη σκηνή το Θεατρικό Τμήμα του Παγκυπρίου, το βράδυ του Σαββάτου, 22 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 7.00 μ.μ. στη σκηνή του «Queens Theatre on the Park», στο Φλάσινγκ, στη διεύθυνση 14 United Nations Ave S, Corona, NY 11368.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σκηνή θα μοιραστούν πενήντα περίπου ομογενείς και Αμερικανοί ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές.

Στιγμιότυπο από την πιο πρόσφατη παράσταση,

Ο κ. Λοϊζίδης επεσήμανε ότι την κορυφαία του χορού την υποδύεται μια καταξιωμένοι ηθοποιός από την Τουρκία, η οποία σε συνδυασμό με την παράσταση θα εκπέμψουν το μήνυμα ότι  «οι λαοί δεν έχουν πρόβλημα μεταξύ τους διότι το πρόβλημα το δημιουργούν οι μεσάζοντες και η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας που εξακολουθεί να διατηρεί σκλαβωμένο για μισό περίπου αιώνα το Βόρειο Τμήμα της Κύπρου».

Ο κ. Λοϊζίδης προ μερικών εβδομάδων μετέβη εσπευσμένα στην Αθήνα λόγω καρδιαγγειακού προβλήματος και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Η κατάσταση της υγείας του, όπως ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τις «Αναμνήσεις» βελτιώνεται σταδιακά.

Παρά ταύτα ο νους του είναι στη Νέα Υόρκη, όπου άρχισαν ήδη οι πρόβες και οι προετοιμασίες.

«Δεν έχει σημασία το ότι βρίσκομαι στην Αθήνα. Η παράσταση έχει αναγγελθεί, αρκετά εισιτήρια έχουν πληρωθεί. Ήδη το έργο είναι έτοιμο μετά από πρόβες δύο μηνών. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την υλοποίησή της. Σκηνοθετικές οδηγίες της τελευταίας στιγμής θα δοθούν τηλεφωνικά και μέσω ίντερνετ, βλέπετε η τεχνολογία βοηθάει πολύ σε αυτό», επεσήμανε.

Από αριστερά ο αείμνηστος Νίκος Μούγιαρης, Λεωνίδας Λοϊζίδης και Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Πέτρος Πετρίδης.

Η πρόεδρος του Θεατρικού Τμήματος Έφη Αντωνίου μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι έχουν ήδη αρχίσει τις προετοιμασίες και ότι την προσεχή εβδομάδα θα συναντηθούν και με τον πρόεδρο του Παγκυπρίου και της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, προκειμένου να εξετάσουν διάφορα οργανωτικά και όχι μόνο ζητήματα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης  και ο  Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω μηνυμάτων συγχαίρουν τον σκηνοθέτη και το Θεατρικό Τμήμα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής για την απόφασή τους να προβάλλουν στο ευρύτερο αμερικανικό κοινό την μνημειώδη τραγωδία «Οιδόπους Τύραννος.

Αναφερόμενος στις επιστολές ο κ. Λοϊζίδης επεσήμανε «Πράγματι, ήταν μεγάλη η τιμή για μένα οι επιστολές που έλαβα από αυτούς τους δύο σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες. Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι μεγάλες μου αγάπες – μαζί με τις δυο λατρεμένες μου κόρες. Η αλήθεια είναι ότι ξαφνιάστηκα, αλλά και συγκινήθηκα πάρα μα πάρα πολύ. Δεν έχω να πω τίποτα πάνω σε αυτό. Τα λένε όλα εκείνοι…».

O Λεωνίδας Λοϊζίδης με τις δύο κόρες τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Λεωνίδα Λοϊζίδη.

Επιστολή Μητσοτάκη

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τον κ. Λοϊζίδη έχει ως εξής: «Αγαπητέ κύριε Λοϊζίδη, με την ευκαιρία της παράστασης «Οιδίπους Τύραννος» στη Νέα Υόρκη θα ήθελα να σας εκφράσω τον  θαυμασμό μου για τις ακατάπαυστες προσπάθειές σας να επικοινωνήσετε τις αξίες και το πνεύμα του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

Όπως οι μεγάλοι καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν για την ευαισθησία και τη δημιουργικότητά τους έτσι κι εσείς αποτελείτε φάρο ανάδειξης συμβόλων και ιδεών που ξεπερνούν τα στενά γεωγραφικά μας όρια και γίνονται πρότυπα παγκόσμια.

Η επιστολή του ‘Ελληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης, στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής και σε όλους τους ομογενείς που στηρίζουν τέτοιες αξιόλογες προσπάθειες.

Σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Με εκτίμηση , Κυριάκος Μητσοτάκης.    

Επιστολή Αναστασιάδη                                

Αγαπητέ κύριε Λοϊζίδη, Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που πληροφορήθηκα τη συνέχιση για ακόμη μία χρονιά του άξιου λόγου εγχειρήματος που έχετε συνειδητά αναλάβει μαζί με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής, άμεσα συνυφασμένου με τον στόχο της προβολής και διάδοσης στο ομογενειακό και ευρύτερο αμερικανικό κοινό του πλούτου και της σπουδαιότητας που χαρακτηρίζει την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.

Ανεβάζοντας φέτος επί σκηνής το αρχαίο δράμα «Οιδίπους Τύραννος» και μέσα από τη μοναδική ερμηνεία των ηθοποιών που πλαισιώνουν την παράσταση, παρέχετε τη δυνατότητα να ζωντανέψουν οι ιδιαίτεροι χαρακτήρες που συνέθεσε ο μεγάλος τραγικός ποιητής Σοφοκλής, κάνοντάς τους κοινωνούς των μηνυμάτων που ο ίδιος θέλησε να μεταδώσει με το ξεχωριστό αυτό του έργο, με πρώτιστο αυτό της ελευθερίας του ανθρώπου απέναντι ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές ή και προσωπικές.

Υπό το πρίσμα αυτό και λαμβάνοντας υπόψη αφενός το πλήθος κόσμου που παρακολούθησε τις προηγούμενες παραστάσεις, την επιτυχία και τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασαν και αφετέρου τη συνολική δραστηριοποίησή σας, αναντίλεκτα αναδεικνύεστε στους καλύτερους πρεσβευτές του πολιτισμού και της ιστορίας της Κύπρου και της Ελλάδος, σε μία χώρα διαφορετικής κουλτούρας, όπως είναι η Αμερική.

Είναι ακριβώς στο πλαίσιο αυτό που δέχθηκα πρόθυμα να θέσω υπό την αιγίδα μου την παράσταση.

Συγχαίροντας σας για τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες που προωθείτε από κοινού με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής, άκρως επωφελείς όσον αφορά τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας, τη διατήρηση των δεσμών με τη γενέτειρά σας και την καθοδήγηση της νέας γενιάς ομογενών, εύχομαι κάθε επιτυχία στην παράσταση, ως επίσης και στους μελλοντικούς στόχους που θέτετε.

Με εκτίμηση, Νίκος Αναστασιάδης

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.