ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δεκάδες μέλη και στελέχη της κοινότητας του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ το βράδυ της Παρασκευής, 13 Μαρτίου 2020 υποδέχτηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος πραγματοποιούσε την πρώτη ποιμαντορική επίσκεψη και παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη την ακολουθία της Β’ Στάσης των Χαιρετισμών.

Η απόφαση για την εν λόγω επίσκεψη, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις, ελήφθη δύο περίπου μέρες πριν όταν οι αρχές λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του κορωνοϊού αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα την περιοχή του Νιου Ροσέλ της Νέας Υόρκης, όπου έχει την έδρα του και ο Ελληνορθόδοξος Ναός της Αγίας Τριάδας και τον οποίο επρόκειτο να επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος.

Οι ομογενείς ακόμη και στην Ακολουθία τήρησαν στο ακέραιο τις οδηγίες των αρχών και τήρησαν απόσταση ασφαλείας ο ένας από τον άλλο.  Στα πρόσωπά τους διέκρινε κανείς την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι με την πανδημία του κορωνοϊού και ο Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε εκτενώς στην αναγκαιότητα προστασίας από τον ιό και τόνισε ότι ο ιός αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίας της ζωής μας.

Αναφερόμενος στην πανδημία επεσήμανε ότι δεν φταίει κανείς γι’ αυτή τη δοκιμασία και ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί περί θεομηνίας (μένους του Θεού).  

«Ο Θεός δεν τιμωρεί κανέναν, ο Θεός όλους τους αγαπάει, γι αυτό τα φυσικά φαινόμενα δεν πρέπει να τα παίρνουμε ως οργή του Θεού. Ο Θεός το είπε στο Ευαγγέλιο ότι “Εγώ δεν ήρθα για να κρίνω τον κόσμο, εγώ ήρθα για να σώσω τον κόσμο», επεσήμανε υπενθυμίζοντας σε όλους την αναγκαιότητα προστασίας από τον ιό.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της κοινότητας του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ, Κώστα Μανωλούκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Ελπιδοφόρος κάλεσε τους ομογενείς να προσέχουν τον εαυτό τους, όχι ως πράξη εγωιστική, αλλά ως πράξη αγάπης και υπενθύμισε ότι «αν προσέχουμε τον εαυτό μας, τότε προσέχουμε και τους άλλους».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τόνισε ότι έχουν ως στόχο την προφύλαξη της υγείας των πιστών και την υγεία αυτών που εκκλησιάζονται.

«Όταν έρχονται οι δυσκολίες, να δείχνουμε το θάρρος, την ωριμότητα και το χαρακτήρα που έδειξε ο Απόστολός μας, ο Απόστολος Πέτρος… Σας παρακαλώ πολύ να σταθείτε στο ύψος σας όλοι οι χριστιανοί, ορθόδοξοι, Έλληνες, να δείξουμε τη γενναιότητα και το χαρακτήρα μας και την αγάπη μας προς τον συνάνθρωπο και να προσέχουμε…», τόνισε ο καλώντας τους ομογενείς να προσκυνήσουν την εικόνα, αλλά να μην την φιλήσουν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε μια αναμνξστική φωτογραφία με τα στελέχη της κοινότητας και της Φιλοπτώχου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Πέτρου, π. Μάξιμος Πολίτης, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Η μικρή Κοινότητά μας, Σεβασμιώτατε Πάτερ, σας υποδέχεται σήμερα, με μεγάλη τιμή, χαρά και ευγνωμοσύνη. Η παρουσία σας εδώ, Σεβασμιώτατε αποκτά ιδιαίτερο νόημα εξ αιτίας των ειδικών περιστάσεων που διανύουμε.

Ο λαός του Θεού, διακατέχεται από ανησυχία, έντονο προβληματισμό, αμηχανία, ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Όλα αυτά που ταράζουν τον άνθρωπο και διασαλεύουν την ειρήνη της ψυχής. Μα, κάτι τέτοιες καταστάσεις βίωναν και οι μαθητές του Χριστού την περίοδο που ο Διδάσκαλός τους περνούσε από τα Πάθη, τον Σταυρό και τον Θάνατο. Ο Κύριος όμως ανίσταται και τους προσφωνεί με το «Χαίρετε, Ειρήνη υμίν». Τους προσφέρει την χαρά και την ειρήνη που έχουν εξορισθεί από την καρδιά τους. Αυτά είναι και τα δώρα της Σταυροαναστάσιμης επίσκεψής σας Σεβασμιώτατε και σας ευχαριστούμε θερμά.

Οι Πατρικοί σας λόγοι, αποτελούν για εμάς πηγή έμπνευσης, πνευματικής ἀναζωογόνησης, θάρρους και ελπίδος. Λόγοι σοφίας, πάσης χάριτος πεπληρωμένοι, αγάπης και ποιμαντικής μέριμνας που αγγίζουν τις καρδιές μας», επεσήμανε ο π. Μάξιμος.

Σε πρώτο πλάνο ο ευεργέτης της κοινότητας, Στυλιανός Ζερβούδης και η Μαρία Φωτεινή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας παρατέθηκε δείπνο προς τιμή του Αρχιεπισκόπου στην κοινοτική αίθουσα «Στυλιανός και Αγγελική Ζερβούδη».

Ο πρόεδρος της κοινότητας, Κώστας Μαλωνούκος, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και μεταξύ άλλων τόνισε: «Σας ευχαριστούμε Σεβασμιότατε, που τιμήσατε την ενορία μας. Στο πρόσωπό σας βλέπουμε την ελπίδα της Ορθοδοξίας που αυτή αντλείται από το όνομα σας. Σας ευχαριστούμε για αυτά που προσφέρετε μέχρι τώρα στην ομογένεια και στην Εκκλησία μας».

Σε πρώτο πλάνο ο αγιογράφος Μιλτιάδης Αφεντούλης και η δημοσιογράφος, Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ, π. Μάξιμος Πολίτης, διάκων Σπυρίδωνας Χατζής, Αρχιεπίσκοπος, κ. ΕΔλπιδοφόρος και ο διάκων Μιχαήλ Γιαβρής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και οι διάκονοι Σπυρίδωνας Χατζής και Μιχαήλ Γιαβρής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την Β’ Στάση των Χαιρετισμών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.