«Ποτέ ξανά» αναφώνησαν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και οι ομογενείς

1
Σην πρώτη σειρά από αριστερά οι π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος, η ραβίνος Diana Gerson, γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, η πρόεδρος της “Atlantic Bank” Νάνσυ Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, Σολομών Άσερ, o Marvin Marcus, ο κεντρικός ομιλητής Δρ. Mark Mazower, ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου Μιχάλης Φυρίλλας,, ενώ στην δεύτερη σειρά, ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδος στην κοινότητα της Βαλένθια, Manuel Serrano-Espinosa και ο καθηγητής James Demetro. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ποτέ ξανά» αναφώνησαν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, καθώς επίσης της Ελληνοαμερικανικής και της Αμερικανοεβραϊκής κοινότητας που το απόγευμα της Τετάρτης, 2 Μαρτίου 2022, κατέκλεισαν το αμφιθέατρο του «Hebrew Union College» και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκδήλωση για την επέτειο του Ολοκαυτώματος.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε για μια ακόμη φορά από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και μετά από έναν χρόνο διοργανώθηκε δια ζώσης. Πέρσι όπως επεσήμαναν οι ομιλητές έλαβε χώρα διαδικτυακά και την παρακολούθησαν χιλιάδες ακροατές από όλον τον κόσμο.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα υπό την σκιά της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και του εν εξελίξει ολοκαυτώματος των Ουκρανών και των Ελλήνων και το «Ποτέ ξανά» είχε μεγαλύτερη και πιο δραματική απήχηση.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι και οι εκπρόσωποι της ομογένειας ενώ παρακολουθούν με έκδηλη την συγκίνηση τις ομιλίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα άσματα «Άσμα Ασμάτων», «Ο Αντώνης», «Ο Δραπέτης» και «Όταν τελειώνει ο πόλεμος» τα οποία ερμήνευσε η διακεκριμένη μεσόφωνος Μαρία Ζώη, με την συνοδεία της Μαρί Πίντο, στο πιάνο και Παλόμα Φεράντε προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης στο ακροατήριο διότι αποτέλεσαν και ένα μνημόσυνο για τους αειμνήστους Μίκη Θεοδωράκη και Ιάκωβο Καμπανέλλη.   

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε και έφερε εις πέρας με επιτυχία ο καθηγητής Δημήτριος Χατζηδημητρίου (James Demetro), ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους χορηγούς της εκδήλωσης.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, αναφέρθηκε στην ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας στην οποία, όπως επεσήμανε κατοικούν πάνω από 150.000 Ελληνες και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα, στην εβραϊκή κοινότητα της γενέτειρας και υπενθύμισε την αναγκαιότητα διατήρησης της μνήμης ζωντανής σχετικά με τη ναζιστική θηριωδία, την μισαλλοδοξία και τον φανατισμό.

Ο πρόεδρος των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου στην Ελλάδα, Σολομών Άσερ (Solomon Asser) αναφέρθηκε στο έργο του Μουσείου και στον ρόλο του οργανισμού.

«Όσο περνάνε τα χρόνια, οι επιβιώσαντες φεύγουν και είμαστε οι μοναδικοί που θα πρέπει να διατηρήσουμε την μνήμη. Πρέπει να διοργανώνουμε τέτοιες εκδηλώσεις, να επαναφέρουμε τις μνήμες αυτές. Κάθε άνθρωπος που υπέφερε από την θρησκεία και το χρώμα του, θα πρέπει να μνημονεύεται απόψε», είπε ο κ. Άσερ.

Ο πρόεδρος των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου στην Ελλάδα, Σολομών Άσερ (Solomon Asser). Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο νέος γενικός Πρόξενος του Ισραήλ, Ασάφ Ζαμίρ (Asaf Zamir), εξέφρασε τον θαυμασμό του για την πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και εστίασε την προσοχή του στην έξαρση του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας.

«Έχω σοκαριστεί από το επίπεδο του αντισημιτισμού, ο οποίος εκφράζεται με πολλούς τρόπους, πολλές φορές έξυπνους και ενοχλητικούς, αλλά και με κοστούμι», επεσήμανε ο ομιλητής.

«Εάν πριν από ένα μήνα ρωτούσαν κάποιους από εδώ εάν θα συνέβαινε αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία σήμερα, θα τους φαινόταν κάτι μακρινό. Όμως, βλέπετε ότι μένουμε σε έναν πολύ πιο σκληρό και λιγότερο σταθερό κόσμο. Δεν έχει να κάνει με Δύση και ανατολή αλλά με το καλό απέναντι στον κακό», τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός Πρόξενος του Ισραήλ.

Ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ, Ασάφ Ζαμίρ (Asaf Zamir). Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η ραβίνος Νταϊάνα Γκέρσον (Diana Gerson) εξέφρασε την ικανοποίησή της για την δια ζώσης εκδήλωση και μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα τελευταία δυο χρόνια ήμασταν τόσο μακριά, αλλά και τόσο πολύ συνδεδεμένοι πνευματικά. Πέρυσι, σε αυτήν την εκδήλωση, είχαμε 10.000 θεατές μέσω Ζουμ. Η ανάγκη να θυμόμαστε είναι ένα κομμάτι του ποιοι είμαστε».

Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου, Μιχάλης Φυρίλλας αναφέρθηκε σε ένα άρθρο που είχε γράψει ο ίδιος το 2008 για το Ολοκαύτωμα και ανέγνωσε αποσπάσματα.

Ο καθηγητής Δρ Μαρκ Μαζάουερ (Dr. Mark Mazower) αναφέρθηκε στις έρευνες του στα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και εστίασε την προσοχή του στις προσωπικές ιστορίες Ελληνοεβραίων και στον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες έσωσαν από τον βέβαιο θάνατο τους εβραίους συμπολίτες τους.

Ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Μιχάλης Φυρίλλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η ομογενής Ανώτατη Δικαστής, Μάντλιν Σίγκα, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Βασίλης Τσάμης, ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.

Τέλος να σημειώσουμε ότι χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», το οποίο στήριξε το μουσικό πρόγραμμα, η πρόεδρος της «Atlantic Bank» Νάνσυ Παπαϊώννου, η οποία κάλυψε τα έξοδα της δεξίωσης που ακολούθησε, καθώς επίσης και ο οργανισμός «Αμερικανοί Φίλοι του Εβραϊκού Μουσείου στην Ελλάδα».

Η ραβίνος Diana Gerson. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο κεντρικός ομιλητής Δρ. Mark Mazower
Σε πρώτο πλάνο η μεσόπφωνος Μαρία Ζώη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

1 COMMENT

  1. B”H For the fourth year, I declined to attend the Greek Consulate’s Remembrance of the Holocaust of Greek Jewry in protest for the unseemly continued refusal of the Athens government to repudiate its anti-Semitic vote in the UNGA, 11/29/1947. While balloting to give birth to a Jewish State, our native land was the only European-Christian nation, having just lost 87% of its Jews in the Shoah to so brazenly cast NO on Resolution 181. Under the circumstances it’s rank hypocrisy and abject cynicism for Greece to reserve one day for such mandated observance, while remaining silent and indifferent to our Petition of Conscience: Appeal to Correct History and Heal Hearts —- recanting the 74-year-old vote, then issue an apology to Israel and world Jewry. The swath of empty chairs in the photograph appears to indicate others, many others protest modern Hellas in its inability to come to terms with its tragic history! Perhaps, by next year Greece will see the light from Plato’s cave, proudly to recognize this overdue gesture of contrition, permitting me to join the event. Amen. With fraternal affection, Asher🙏😢🔯😩🇮🇱🇬🇷🇺🇸🇨🇾

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.