ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλούσια σε συγκινήσεις και εκπλήξεις ήταν η τελετή αποφοίτησης των μαθητών της 12ης Τάξης του Ημερήσιου Λυκείου του Αγίου Αστόριας που έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης, 12ης Ιουνίου 2025, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
Η Τάξη του 2025 απαρτιζόταν από είκοσι αποφοίτους και αριθμητικά ήταν μια από τις μικρότερες του 21ου αιώνα. Τα τελευταία έξι χρόνια αποφοίτησαν 153 συνολικά μαθητές (το 2020 αποφοίτησαν 31 μαθητές, το 2021 αποφοίτησαν 18, το 2022 αποφοίτησαν 24, το 2023 αποφοίτησαν 32, το 2024 αποφοίτησαν 40 και το 2025 αποφοίτησαν 20). Παρά ταύτα οι επιδόσεις και τα επιτεύγματα των αποφοίτων του 2025 καθιστούσαν την εν λόγω τάξη εφάμιλλη των προηγουμένων. Το λέμε και το υπογραμμίζουμε αυτό καθώς οι απόφοιτοι έγιναν δεκτοί στα πανεπιστήμια επιλογής τους, ενώ μερικοί εξ αυτών έγιναν δεκτοί σε όλα τα πανεπιστήμια στα οποία υπέβαλλαν αιτήσεις.
Η πλειοψηφία των αποφοίτων θα αποφοιτήσουν με υποτροφίες και οποίες αγγίζουν, συνολικά, το ένα εκατομμύριο δολάρια.
Οι ομιλίες των αριστευσάντων Κωνσταντίνας Κουλουριώτη (Valedictorian), Brandon Loor (Salutatorian) και Victor Stojanovski (Salutatorian) ήρθαν να υπενθυμίσουν στους επισήμους προσκεκλημένους στους γονείς, στα μέλη και στα στελέχη της κοινότητας ότι το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας δεν είναι απλά και μόνο ένα φυτώριο ελληνικής παιδείας, αλλά και ένα Ίδρυμα από το οποίο αναδύεται η νεότερη γενιά των φιλελλήνων.
Στις εκπλήξεις της βραδιάς περιλαμβάνεται η βράβευση του αειμνήστου ήρωα Αστυνομικού Αναστασίου Τσάκου (Anastasios Tsakos), αποφοίτου της Τάξης του 1995, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» προ τεσσάρων ετών (τα ξημερώματα της Μεγάλης Τρίτης, 27 Απριλίου 2021) άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα καθήκοντος στην άσφαλτο του Long Island Expressway και συγκεκριμένα πλησίον της 25ης εξόδου στην περιοχή Φρες Μέντοου του Κουίνς.

Η σύζυγός του δεν μπόρεσε να παραστεί και το βραβείο παρέλαβε ο συνάδελφός του από το NYPD, Κρεγκ Κόχραν (Greg Cochran), ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη εκ μέρους της οικογένειας.
Στις εκπλήξεις περιλαμβάνεται η βράβευση της φιλολόγου καθηγήτριας Ρίτας Συντήλα από τον πρόεδρο της Σχολής Επιτροπής Κωνσταντίνο Σουκέρα, πρώην μαθητή της τιμώμενης.
Η κ. Συντήλα αφυπηρετεί μετά από μισό αιώνα υπηρεσίας στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και είναι ίσως μια από τις πιο τυχερές, καθώς αξιώθηκε να διδάξει σε τρεις γενιές της ίδιας οικογένειες.

Η εν λόγω τελετή είχε πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, εν συγκρίσει με τις προηγούμενες των τελευταίων ετών, καθώς για πρώτη φορά κεντρικός ομιλητής ήταν πρύτανης Πανεπιστημίου. Πρόκειται για τον πρύτανη του Ιουνίου Πανεπιστημίου, Δρ. Ανδρέα Φλώρο, ο οποίος ήρθε στη Νέα Υόρκη αποκλειστικά και μόνο για να μιλήσει στην τελετή αποφοίτησης.
Και η ομιλία του, όπως θα δείτε και στο βίντεο, ήταν πλούσια σε νουθεσίες και το πιο σημαντικό ήρθε να υπενθυμίσει στους αποφοίτους ότι μπορούν να συμπεριλάβουν στις προτιμήσεις τους και τα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα, τα οποία έχουν αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών.
Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ιφιγένεια Καναρά, η αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης, Δήμητρα Πατρωνίδου, ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας, ο επιθεωρητής (Superintendent) του Ημερησίου Σχολείου, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ο πρώην Διευθυντής του Λυκείου, Δημοσθένης Τριανταφύλλου και ο Αντιπρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Χάρης Πατερουλάκης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, η πρόεδρος της κοινότητας Κέλυ Μανέτα, ο τέως πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Φώτιος Παπαμιχαήλ, οι πρώην πρόεδροι της κοινότητας Βαν Χριστάκος και Μανώλης Δρίτσας και η ευεργέτιδα του Λυκείου Σταματική Βαλιώτη.
Η Τάξη του 2025 απαρτιζόταν από είκοσι αποφοίτους και συγκεκριμένα από τους Κωνσταντίνα Κουλουριώτη (Valedictorian), Brandon Loor (Salutatorian), Victor Stojanovski (Salutatorian) Παναγιώτης Παπαστογιαννίδης, Λούκα Στρούγκαρ, Ιωάννα Τριανταφύλλου, Μαρία Τζούλια Τσούρου, Νικόλας Βασιλόπουλος, Γιώργος Βεΐζης, Χέμα Αμάνι, Σοφία Μπούτρη, Ουρανία Μπόζου, Στέλιος Κρος, Τζεναμπέλ Ντάσκα, Σον Ελιάχου-Στράιζεντ, Βιτόρια Ρόουζ Τζινέστρι, Αλέξανδρος Καλεμκερίδης, Παναγιώτης Μασουρίδης, Άννα Μάρθα Μορίλο και Ζαχαρίας Λίκας.
Μετά τις προσφωνήσεις των επισήμων και τις ομιλίες των αριστευσάντων μαθητών ακολούθησε η απονομή των απολυτηρίων, των βραβείων και των υποτροφιών.
Τέλος να σημειώσουμε ότι για μια ακόμη χρονιά οι τελειόφοιτοι εισήλθαν στην αίθουσα κρατώντας από το χέρι τους μαθητές της Τάξης του 2037 και ήρθαν να διαμηνύσουν ότι υπάρχει συνέχεια και ότι το μέλλον του Λυκείου διαγράφεται λαμπρό.




















