Πλούσια σε εκπλήξεις η απονομή βραβείων του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων (βίντεο)

0
ΟΙ τιμώμενοι σε μια αναμνηστική φωτογραφία με το διοικητικό συμβούλιο και τον πρόεδρο Γιάννη Καλτσά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλούσια σε συγκινήσεις και εκπλήξεις ήταν η απονομή των βραβείων του ιστορικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Αμερικής, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 16ης Φεβρουαρίου 2023 στην αίθουσα «Νίκος Ανδριώτης» του ναού των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια.

Η απόφαση του προέδρου Γιάννη Καλτσά και του συμβουλίου να βραβεύσουν τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργο Τσούνη, την συμπατριώτισσά τους – ποιήτρια Γεωργία Δούνη από την γενέτειρα και τον πρώην πρόεδρο Γιάννη Νικολόπουλο άγγιξε τις καρδιές των μελών και των φίλων και προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση η παρουσία των εκπροσώπων όλων των ρουμελιώτικων σωματείων και άλλων εκπροσώπων της ομογένειας. Παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Νίκος Μπάρδης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών της Νέας Υόρκης, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Κολεγίου του Κουίνς, Δρ. Νίκος Αλεξίου.

Ο πρέσβης Γιώργος Τσούνης λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί και εξέπληξε τους συμπατριώτες του με το μαγνητοφωνημένο μήνυμα που απέστειλε έχοντας στο πλευρό του τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Είμαι πολύ περήφανος που κατάγομαι από τον Πλάτανο και πολύ ευγνώμων που με αναγορεύετε επίτιμο πρόεδρο και επίσης πολύ ευγνώμων που καλωσορίσατε την μητέρα και την αδερφή μου εκεί απόψε για να λάβουν την διάκριση», επεσήμανε ο πρέσβης Γιώργος Τσούνης.

«Να ξέρετε ότι είστε πάντα στην καρδιά μου. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μένα. Είναι ακόμα μεγαλύτερη χαρά να έχω μαζί μου τον φίλο μου, πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά, που θα ήθελε να σας απευθύνει χαιρετισμό», πρόσθεσε ο κ. Τσούνης

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς τόνισε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που βρέθηκα εδώ αυτήν την ιστορική στιγμή. Οι Αιτωλοακαρνάνες είναι πάντοτε δύναμη για τον τόπο, ο μεγαλύτερος νομός και με τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης. Γι αυτό, χαίρομαι που έχετε την φιλία αυτή με τον πρέσβη μας, έναν άνθρωπο ο οποίος τιμά όχι μόνο την καταγωγή του, αλλά τιμά πραγματικά την σχέση Ελλάδος και Αμερικής». «Είναι η πρώτη φορά που έχει αναπτυχθεί, σε τέτοιο βαθμό, αυτή η αγάπη του κόσμου για τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα. Θέλω με την σειρά μου να σας ευχηθώ με την μεγαλύτερη δύναμη ψυχής, ό,τι καλό και κάθε επιτυχία στο έργο σας», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Καλτσάς αναφέρθηκε με συγκίνηση στην προσφορά του πατέρα και της ίδιας της οικογένειας του Γιώργου Τσούνη στον Σύλλογο και τόνισε ότι μέσω αυτής της πλακέτας τιμούμε τον Γιώργο, αλλά και τον αείμνηστο πατέρα του Δημήτρη Τσούνη, που είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος του Συλλόγου.

Αμέσως μετά ακολούθησε η βράβευση της ποιήτριας Γεωργίας Δούνη. Ο πρόεδρος Γιάννης Καλτσάς ανέγνωσε ένα ποίημά της, το οποίο σε συνδυασμό με το ποίημα που απήγγειλε η ίδια παρείχαν την δυνατότητα στο ακροατήριο να πάρει μια γεύση από το ταλέντο της.

Η κ. Δούνη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που της έδωσαν να επισκεφθεί για πρώτη φορά την Αμερική και να γνωρίσει από κοντά τους συμπατριώτες της.

Ο Γιάννης Καλτσάς ενώ απονέμει στην μητέρα Ελένη και στην κόρη της Αναστασία την τιμητική πλακέτα του πρέσβη Γιώργου Τσούνη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην έρευνά της για την καταγραφή της ιστορίας των Ελλήνων στο Λεπάντο της πολιτείας Άρκανσος και υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει την έρευνα μέχρι να βρει το όνομα του Ναυπάκτιου που δημιούργησε την εν λόγω πόλη.

Εξίσου συγκινητική ήταν και η βράβευση του πρώην προέδρου και νυν κυβερνήτη της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας Αμερικής και Καναδά Γιάννη Νικολόπουλου.

Ο τιμώμενος υπηρέτησε για δώδεκα συνολικά έτη τον Σύλλογο με την ιδιότητα του προέδρου, καθώς επίσης και μία περίπου δεκαετία τον Σύλλογο Διπλατανιωτών «Αγίας Μαρίνα» με έδρα το Μπρούκλιν.

Μετά τις βραβεύσεις ακολούθησε ξεφάντωμα με τους Μάριο Ευθυμίου, κιθάρα – τραγούδι, Ρένο Ευθυμίου, κρουστά και Στάθη Αναστασόπουλο μπουζούκι.

Από αριστερά διακρίνονται οι τιμώμενη Γεωργία Δούνη, ο Γιάννης Καλτσάς και η Αγγελική Στάση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνες Γιάννης Καλτσάς, αριστερά, η Αγγελική Στάση και ο τιμώμενος Γιάννης Νικολόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις βραβεύσεις. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται ο π. Βασίλειος, ο πρόεδρος Γιάννης Καλτσάς και η Αγγελική Στάση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την προσευχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι Αιτωλοακαρνάνες και οι φίλοι τους ενώ απολαμβάνουν το πλουσιοπάροχο δείπνο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Μάριος Ευθυμίου, Ρένος Ευθυμίου και Στάθης Αναστασόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.