ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ημέρα πένθους για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής έχει κηρυχτεί η 24η Ιουλίου 2020, η ημέρα κατά την διάρκεια της οποίας θα λάβει χώρα η τελευταία πράξη του δράματος της υφαρπαγής της Αγίας Σοφίας και της μετατροπής της σε τζαμί.

Η απόφαση για την κήρυξη πένθους ελήφθη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Ελληνικής Ορδόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής ανταποκρινόμενη στις κραυγές της αγωνίας και του πόνου των κληρικών και λαϊκών για την Αγία Σοφία

Βάσει της εν λόγω αποφάσεως το απόγευμα της 24 Ιουλίου 2020, οι καμπάνες θα κτυπούν πένθιμα, οι σημαίες που βρίσκονται εντός των ιδιοκτησιών των κοινοτήτων θα κυματίζουν μεσίστιες και  – την ίδια στιγμή που στην Κωνσταντινούπολη θα τελείται η τελευταία πράξη της τραγωδίας – σε όλους τους ναούς της Αμερικής θα ψαλεί ο Ακάθιστος Ύμνος, όπως ακριβώς τον ψάλλουμε την Παρασκευή της Ε΄ εβδομάδας της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου που θα αναγνωστεί την Κυριακή, 19 Ιουλίου σε όλους τους Ελληνορθόδοξους Ναούς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο ιστορικός ναός της Αγίας Σοφίας. Φωτογραφία: Αρχείου Ευρωκίνηση / Χρήστος Μπόνης.

ΙΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

“Καὶ ἡ κραυγή ἡμῶν πρὸς Σὲ ἐλθέτω”

Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020

Προς τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και όλο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και αδελφές,

Και πάλι με ιδιαίτερη αγάπη εμείς, τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της  Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, απευθυνόμαστε επειγόντως προς εσάς με αποφασιστικότητα και μεγάλη πίστη, διότι ακούσαμε τις κραυγές της αγωνίας και του πόνου σας σχετικά με την αρπαγή του Μεγάλου Ναού της Αγίας Σοφίας, της δικής μας Αγίας Σοφίας. Γνωρίζουμε ότι οι καρδιές σας έχουν ραγίσει και γι’ αυτό έχουμε εκφράσει ανοιχτά τη θέση μας για την Αγία Σοφία μας και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε “εὐκαίρως ἀκαίρως” (Β΄ Τιμ. 4, 2), αρνούμενοι να υποχωρήσουμε από τις δίκαιες επιδιώξεις μας.  

Γνωρίζοντας, επομένως, ότι την Παρασκευή 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν τα “εγκαίνια” αυτού του προγράμματος πολιτιστικής και πνευματικής υπεξαίρεσης και παραβίασης κάθε προτύπου αρμονικής συμβίωσης και αμοιβαίου σεβασμού, καλούμε όλους τους πιστούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας να τηρήσουν τη μέρα αυτή ως μέρα πένθους και έντονης θλίψης. Σας προτρέπουμε να καλέσετε τους αδελφούς Ορθοδόξους Χριστιανούς, αλλά και όλους τους Χριστιανούς και τους ανθρώπους καλής θελήσεως να μοιραστούν μαζί μας το ακόλουθο τυπικό.

Ζητάμε από κάθε Εκκλησία να χτυπήσει πένθιμα τις καμπάνες της εκείνη τη μέρα. Ζητάμε κάθε είδους σημαία που βρίσκεται εντός της ιδιοκτησίας των ναών να κυματίζει μεσίστια την ίδια μέρα. Δίνουμε εντολή σε κάθε ναό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας να ψαλεί ο Ακάθιστος Ύμνος το απόγευμα εκείνης της μέρας, όπως ακριβώς τον ψάλλουμε την Παρασκευή της Ε΄ εβδομάδας της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Σε τούτη τη στιγμή της θλίψης και του πένθους, ας απευθυνθούμε στην Υπεραγία Θεοτόκο και Αειπάρθενο Μαρία. Αυτή είναι “ἡ τῶν ἀπελπισμένων μόνη ἐλπίς”, όπως ψάλλουμε στον Ακάθιστο Ύμνο, το “Σοφίας Θεοῦ δοχεῖον καί Προνοίας Αὐτοῦ ταμεῖον” (Ακάθιστος Ύμνος,  Οίκος Ρ).

Έτσι, λοιπόν, με απόλυτη πίστη στην πρόνοια του Τριαδικού μας Θεού και στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας για τη σωτηρία μας, εμπιστευόμαστε το μέλλον της αγαπημένης μας Αγίας Σοφίας στη δική Του Σοφία και ικετεύουμε Εκείνη που είναι το ταμείο της Πρόνοιάς Του και το δοχείο της Σοφίας Του να μεσιτεύει για μας, να μας παρηγορήσει, να μας ενδυναμώσει, να μας νουθετήσει ώστε να πράττουμε και να λέμε ό,τι είναι ευάρεστο στον Υιό Της και Κύριο μας, στο Θεό και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό, προς δόξα του Θεού Πατρός, ο Οποίος μαζί με το Άγιο Πνεύμα λατρεύονται ως ένας Θεός στους αιώνες των αιώνων. Αμήν!

Με πατρική εν Χριστώ αγάπη † ο Αμερικής Ελπιδοφόρος, † ο Βοστώνης Μεθόδιος, † ο Ντένβερ Ησαΐας, †  Ατλάντας Αλέξιος, † ο Ντητρόιτ Νικόλαος, † ο Πιττσβούργου Σάββας, † ο Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, † ο Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και † ο Σικάγου Ναθαναήλ

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.