Πατριαρχική θεία λειτουργία με συμμετοχή των ιεραρχών της Συνόδου στον Καθεδρικό της Αγίας Τρίαδας

0
238
Αναμνηστικό στιγμιότυπο από την χειροθεσία των Αρχόντων του τάγματος του Αγίου Ανδρέα. Φωτογραφία: ETA PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου θα μείνει στην ιστορία και στην μνήμη όλων όσων ήταν εκεί, ως μια από τις σημαντικές ημερομηνίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ήταν η ημέρα που ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, τους Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχικακής συνόδου, τους Μητροπολίτες που συνοδεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στην επίσκεψη του αυτή,  ήτοι οι Μητροπολίτες Προικοννήσου Ιωσήφ και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

Βεβαια ήταν και η  ημέρα της χειροθεσίας των νέων μελών του τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα.

Στην ακολουθία του όρθρου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο ναός γέμισε από πιστούς, αλλά και από τα μέλη του τάγματος των Αρχόντων και τα μέλη των οικογενειών τους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κάλεσε την επίτιμη πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Στέλλα Παντελίδη και της έκανε ένα δώρο ενώ της έδωσε και ένα σταυρουδάκι του Πατριαρχείου για ευλογία. Φωτογραφία: ETA PRESS

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην διάρκεια της Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος στάθηκε στα δεξιά  του Δεσποτικού Θρόνου και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος στα αριστερά.

Η Θεία λειτουργία ξεπέρασε όπως ήταν αναμενόμενο την κανοκική της διάρκεια.

Τους βυζαντινούς ύμνους έψαλλαν οι χορωδίες των μαθητών της Θεολογικής Σχολής στην Βοστώνης και μάλιστα ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενθουσιάστηκε τόσο που κάλεσε τους χοράρχες για να τους δώσει ένα δώρο.

Την υποδοχή και το «Ευ παρεστητε» στον Οικουμενικό Πατριάρχη απηύθυνε

με την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος που στην προσφώνηση του είπε ότι «Σήμερα ο ναός είναι όντως Καθεδρικός, διότι ο κοσμών την εν Κωνσταντινουπόλει Οικουμενική Καθέδρα, κοσμεί κι αυτόν, τον λαμπρύνει, τον τιμά και τον αγιάζει λειτουργικώς».

Αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στην ωραία πύλη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τους Μητροπολίτες της Επαρχιακής Συνόδου. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος  στην ομιλία του εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του, που ετέλεσε την Θεία Λειτουργία, εις τον Πάμφωτων Καθεδρικόν ναό της Αγίας Τριάδος.

Απευθυνόμενος προς τους νέους Άρχοντες ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι «οι αρχοντικοί τίτλοι τους οποίους σας απονεμόμεν και θα φέρετε στο εξής, εκπροσωπούν σπουδαία δημόσια και εκκλησιαστικά εις την ιστορίας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας».

Μετά το τέλος της τελετής για τους Άρχοντες ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης Χριστόφορο Οικονομίδη.

Στιγμιότυπο από την ατμόσφαιρα εντός του Καθεδρικού ναού της Αγίας Τρίαδος. Διακρίνονται ο άρχων κ. Στέφανος Τσερπέλης, ο άρχων κ. Μάικλ Ψαρρός, ο κ. Γιώργος Ζαπάντης και ο πρώην πρόεδρος της ΑHEPA κ. Γιώργος Χωριάτης. Φωτογραφία: ETA PRESS

Το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού θρόνου, το απένειμε στον προϊστάμενο του Καθεδρικού ναού τον π. Νικόλαο Καρλούτσο.

Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου.

Στο τέλος, ο κ. Βαρθολομαίος, κάλεσε την πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Στέλλα Παντελίδη και της επέδωσε τον Σταυρό του Πατριαρχείου καθώς κι ένα ειδικό δώρο.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.