ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο εκλεγμένος πρόεδρος του εν εξορία Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κ. Τιμολέων Κακούρος, το βράδυ της Τετάρτης, 2 Μαρτίου 2022 απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος προς τους συμβούλους την επιστολή της παραίτησής του.

Η παραίτηση του κ. Κακούρου, όπως αναφέρει είναι οριστική και αμετάκλητη.

Ο α΄ αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Νίκος Μπάρδης επικοινώνησε με τα άλλα μέλη του προεδρείου και αποφασίστηκε όπως συγκαλέσουν έκτακτη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου, το βράδυ της Πέμπτης, 3ης Μαρτίου 2022, προκειμένου να προχωρήσουν στις επιβεβλημένες από το Καταστατικό διεργασίες.

Το νέο συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Γραμματείας της Ομοσπονδίας.

Η σύσκεψη θα λάβει χώρα δύο περίπου ώρες πριν την προγραμματισμένη πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια, όπου δεν αποκλείεται να κοινοποιηθεί και η παραίτηση του κ. Τιμολέοντα Κακούρου και ο /η αντικαταστάτης / τριά του.

Οι «Αναμνήσεις» επικοινώνησαν με τον κ. Τιμολέοντα Κακούρο, αλλά μέχρι και ετούτη την ώρα το τηλεφωνικό μας μήνυμα παραμένει αναπάντητο.

Ο α’ αντιπρόεδρος, κ. Νίκος Μπάρδης, ο οποίος στον οποίο έλαχε ο κλήρος να είναι πλέον ο ρυθμιστής των εξελίξεων, κληθείς από τις «Αναμνήσεις» να σχολιάσει την παραίτηση την παραίτηση του κ. Κακούρου αρνήθηκε και τόνισε ότι «για να σταματήσει το ράδιο αρβύλα θα συγκαλέσουν συνέντευξη τύπου κατά πάσα πιθανότητα αύριο, Παρασκευή, προκειμένου να κοινοποιήσουν τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου και το χρονοδιάγραμμα μέχρι την γενική συνέλευση».   

Η Σπυριδούλα Τσουκαλά, ο Τιμολέων Κακούρος (κέντρο) και ο Πολύκαρπος Κοτρώνης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Δήλωση Γιώργου Γεωργόπουλου

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Γιώργος Γεωργόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την παραίτηση του προέδρου, κ. Τιμολέοντα Κακούρου, επεσήμανε ότι «πρόκειται για μια γενναία πράξη η οποία θέλει αρετή, ισχυρή βούληση και αποθέματα ψυχής» και ότι «είναι ένα επί πλέον δείγμα της αγάπης και της αφοσίωσης του κ. Τιμολέοντα στον όρκο που δώσαμε όλοι οι πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας στις 2 Φεβρουαρίου 2021 όταν η γενική συνέλευση μας ανέθεσε την ευθύνη της εξόδου της ιστορικής οργάνωσης από την παρατεταμένη κρίση».

«Θέλω να πιστεύω ότι εάν και οι άλλοι πρώην πρόεδροι είχαν το ίδιο σθένος, την ίδια ευθυκρισία και την ίδια αγάπη για την Ομοσπονδία οι ιστορικές εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου 2021 θα ήταν λυτρωτικές. Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Το νόμιμα εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει απόψε και – βάσει του Καταστατικού – θα αναθέσει την προεδρία σε πρόσωπο κοινής αποδοχής από τις δύο πλευρές και θα δοθεί οριστικό τέλος στην διαμάχη σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς».

Ερωτηθείς για την έκτακτη σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου επεσήμανε ότι «πέραν των διαδικαστικών και διοικητικών θα εξετάσει τα θέματα που αφορούν την παρέλαση, την πορεία του οικονομικού ελέγχου της Ομοσπονδίας και την προετοιμασία της οργάνωσης για τις εκλογές αμέσως μετά την παρέλαση».

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Τιμολέοντα Κακούρου συντονιστή της Επιτροπής πρώην προέδρων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Φωτογραφίεα: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερωτηθείς για τον οικονομικό έλεγχο επεσήμανε ότι «η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή έχει ήδη ολοκληρώσει το έργο της και στην επικείμενη γενική συνέλευση θα παρουσιάσει τα πορίσματά της».

«Περιττό να σας υπενθυμίσω ότι η μειοψηφία, όπως θέλει να μας αποκαλεί η άλλη πλευρά, ήταν η πρώτη μετά το εκλογικό συνέδριο, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον οικονομικό έλεγχο και η ενυπόγραφη καταγγελία του γραμματέα της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων, κ. Απόστολου Τομόπουλου αποτέλεσαν τον καταλύτη για την διενέργεια για πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδίας ελέγχου σε βάση πενταετίας».  

«Η γενική συνέλευση ανέδειξε την Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή με εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες της ομογένειας. Η κλεψύδρα έληξε και σε λίγες ημέρες η Ομογένεια θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου», επεσήμανε ο κ. Γεωργόπουλος εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη για όλα τα μέλη της Επιτροπής που έφεραν εις πέρας ένα τόσο δύσκολο έργο.

Επιστολή Παραίτησης:

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της επιστολής παραίτησης του εκλεγμένου προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κ. Τιμολέοντα Κακούρου:

Προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης

Κοινοποίηση Νίκο Μπάρδη α’ αντιπρόεδρο

Αγαπητά μέλη του Συμβουλίου

Δια της παρούσης θέλω να σας υποβάλλω την αμετάκλητη παραίτησή μου από την θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Σας ευχαριστώ όλους για την τιμή που μου έχετε κάνει και για την έως τώρα συνεργασία μας. 

Γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολες άλλα και ιστορικές είναι οι περιστάσεις και ότι αυτό το Συμβούλιο ήλθε αντιμέτωπο ενάντια στην πιο δύσκολη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Ομοσπονδία μας. Δια αυτό τον λόγο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και  καταστατική τάξη ώστε οι προσπάθειες μας να στεφθούν από επιτυχία. 

Από τον Φεβρουάριο του 2021 έχω εργασθεί ασταμάτητα για την επίτευξη της εξυγιάνσεως της Ομοσπονδίας μας. Όμως, κατά την γνώμη μου, η κακεντρέχεια, η εγωπάθεια και τα κρυφά σχέδια μερικών δεν το έκαναν δυνατό. Θα είμαι πάντοτε μαζί σας και θα βoηθήσω σε ότι δύναμαι και είναι ηθικό και καταστατικά επιτρεπτό.

Υποβάλλω την παραίτησή μου λόγω προσωπικών λόγων και για περιπτώσεις μη λειτουργικότητας του διοικητικού συμβουλίου εις τα κάτωθι θέματα:

  • Η μη επίτευξης ενωτικού πνεύματος στο Συμβούλιο μας, στις αποφάσεις μας και στις πράξεις μας. Η έλλειψη κατανοήσεως της καταστατικής κανονικότατος και λειτουργικότητος, από μερικά μέλη του Συμβουλίου.
  • Ασυμφωνία του προέδρου με τον Γενικό Γραμματέα στην σύνταξη επιστολών η και Συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και μερικές μονομερείς ενέργειες του χωρίς την έγκριση του προέδρου.
  • Έλλειψης κατανοήσεως για το τεράστιο έργο, προσπάθειας, γνώσεως, ευθύνης αλλά και θετικής ανταποκρίσεως, που χρειάζεται για την  αντιμετώπιση των νομικών προβλημάτων της Ομοσπονδίας.
  • Στο θέμα της παρελάσεως αυτό το Συμβούλιο έχει σύσσωμο δεσμευθεί να εργασθεί σκληρά για την επιτυχία της, ξεπερνώντας τις αισθηματικές και πρακτικές δυσκολίες που υπάρχουν, εκ των μηνύσεων από μερικούς από τους κυρίους που πρέπει να συνεργαστούμε, σαν μέλη του Συμβουλίου, για την παρέλαση. 
  • Έχουμε επίσης δεσμευθεί, σαν Συμβούλιο, να χρηματοδοτήσουμε την παρέλαση από τον ειδικό λογαριασμό για αυτή, γνωρίζοντας, όπως είναι αυτονόητο, ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσα στα καταστατικά πλαίσια.
  • Όμως υπάρχει έλλειψης βασικής κατανοήσεως, από μερικά μέλη, ότι όλες οι Επιτροπές, εκτός της Εξελεγκτικής και της Εφορευτικής Επιτροπής, είναι κάτω από την αιγίδα του Συμβουλίου και ότι όλες οι βασικές αποφάσεις για την Επιτροπή Παρελάσεως, ειδικά ότι έχει να κάνει με τα οικονομικά, πρέπει να είναι καταστατικά άμεμπτες ότι πρέπει να εγκριθούν τελικά από το Συμβούλιο, και σε μερικές περιπτώσεις από την Γενική Συνέλευση,  και φυσικά αυτό να γίνει κατόπιν νομικής συμβουλής και εγκρίσεως (όπως στην περίπτωση της μεταφοράς χρημάτων από λογαριασμό της Ομοσπονδίας για άνοιγμα λογαριασμού για την παρέλαση).

Μετά τιμής

Τιμολέων Κακούρος

- Advertisement -

4 COMMENTS

  1. Aυτή η βαρετή ιστορία με την Ομοσπονδία έχει καταντήσει “ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ” . Θέλει “ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ ” για να πραχθεί το σωστό, που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλο από μια ΓΕΝΝΑΙΑ απόφαση-μαζικής -εθελοντικής παραίτησης όλων των παλαιών , ρουτινιασμένων και φθαρμένων προσώπων -δεν ειναι μομφή για κανέναν όμως το απαιτούν οι καιροί- ώστε να αναλάβουν νεα πρόσωπα που δεν σχετίζονται με τις τραγικές καταστάσεις των τελευταίων ετών. Δείξτε οτι όντως σας απομένουν ακόμη κάποια ψήγματα ΑΡΕΤΗΣ ΤΟΛΜΗΣ και ΑΓΑΠΗΣ για την ομογένεια αγαπητοί συμπατριώτες.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.