Παρέμβαση Κύπρου στη Διάσκεψη Αναθεώρησης της Συνθήκης για Πυρηνικά Όπλα

0
20
Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρέσβη Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, εκπροσώπησε την Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2022, την Κυπριακή Δημοκρατία στη 10η Διάσκεψη Αναθεώρησης της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (ΝΡΤ), που πραγματοποιείται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών από την 1η μέχρι 26 Αυγούστου.

Στην παρέμβαση του ο κ. Χατζηχρυσάνθου, επεσήμανε ότι η ασφάλεια των μικρών κρατών, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, βασίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό στο διεθνές σύστημα συλλογικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των καθεστώτων αφοπλισμού, μη διάδοσης και ελέγχου των όπλων.

Η ΝΡΤ, σημείωσε, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου καθεστώτος μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και η βάση για την διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι πρωταρχικής σημασίας η εξισορρόπηση των τριών πυλώνων της ΝΡΤ και εξέφρασε την ικανοποίηση του για ορισμένα θετικά βήματα που έχουν γίνει όσον αφορά τους πυλώνες της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στον πυλώνα του αφοπλισμού.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρέσβη Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στο θέμα της ασφάλειας λόγω του έντονα πολωμένου διεθνούς κλίματος και της πιθανότητας μιας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή μας. Υπογράμμισε την ανάγκη δέσμευσης για την πλήρη εφαρμογή και αυστηρή συμμόρφωση με την ΝΡΤ και τη μείωση του ρόλου των πυρηνικών όπλων στα δόγματα άμυνας και ασφαλείας.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου χαιρέτισε την νέα Συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων (New STARΤ Treaty) και εξέφρασε την υποστήριξη του για την ενίσχυση των διεθνών υποχρεώσεων μέσω της έναρξης ισχύος της CTBT και της υιοθέτησης μιας αποτελεσματικής Συνθήκης αποκοπής σχάσιμων υλικών.

Αναφερόμενος στην ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας, σημείωσε την ανάγκη για περισσότερο ενδιαφέρον στην περιοχή μας. Το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των κρατών να συμμετέχουν σε ειρηνικά προγράμματα πυρηνικής ενέργειας συνεπάγεται την ευθύνη χρησιμοποίησης της πυρηνικής ενέργειας με περισσότερη προσοχή, πλήρη διαφάνεια και τα ψηλότερα δυνατά πρότυπα περιβαλλοντικής και ανθρώπινης ασφάλειας. Τόνισε ότι τα κράτη θα πρέπει να αποφεύγουν την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας σε περιοχές που είναι σεισμογενείς ή επιρρεπείς σε φυσικές καταστροφές. Κάλεσε δε για την αναγκαιότητα επικαιροποιημένων συστημάτων προειδοποίησης σε περιπτώσεις πυρηνικών ατυχημάτων με διασυνοριακές επιπτώσεις.

Καταληκτικά, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στην μνήμη των θυμάτων των ατομικών βομβαρδισμών της Χιροσίμας και Ναγκασάκι και τόνισε ότι θα πρέπει να μας υπενθυμίζει τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες της χρήσης των πυρηνικών όπλων και επίσης να λειτουργήσει ως κίνητρο σε όλους τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη να αγωνιστούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προκειμένου να εφαρμοστούν αποτελεσματικά και οι τρεις πυλώνες της ΝΡΤ.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.