ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους της Νέας Ιερσέης το πρωί της Πέμπτης, 17 Φεβρουαρίου 2022 είχε πλημμυρίσει από ομογενείς από την τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης, οι οποίοι προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία του ακάματου αγωνιστή και συνάμα ηγέτης των Ηλείων της Νέας Ιερσέης και κατ’ επέκταση της Αμερικής και του Καναδά, Λουκά Μαρίτσα και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην σύζυγο, στα παιδιά και στα εγγόνια τους.

Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηλείων Νέας Υόρκης, Σωτήριος Κωνσταντακόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηλείων της Νέας Ιερσέης «Κόροιβος» και συνάμα εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης, Αγησίλαος Τριανταφυλλόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον Αγία Μαρκέλλα, Δημήτριος Μουτάφης, εκπρόσωποι της AHEPA, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των κοινοτήτων της Αναλήψεως στο Φέρβιου και των άλλων κοινοτήτων της Βόρειας Νέας Ιερσέης.

Παρέστη επίσης και ο ιδρυτής και πρόεδρος της «Mediterranean Gyros Products», κ. Βασίλειος Μέμος, ο οποίος προσήλθε για να τιμήσει τον συνεργάτη του για πάνω από δύο δεκαετίες και συνάμα τον πρεσβευτή των Ελληνικών προϊόντων στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης.

Ο Λουκάς Μαρίτσας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα πολύχρωμα στεφάνια και τα άνθη τα οποία είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του σολέα και τα οποία ήρθαν να υπενθυμίσουν στους προσκυνητές και στον γράφοντα ότι ο Λουκάς Μαρίτσας ήταν άνθρωπος με κεφαλαίο και η καρδιά και η ψυχή του ήταν ένα πραγματικό περιβόλι το οποίο ακτινοβολούσε αγάπη και σεβασμό για τον συνάνθρωπο.

Μετά το πέρας του προσκυνήματος ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Κίνγκστον της Νέας Υόρκης τέλεσαν την Εξόδιο Ακολουθία.

Ο π. Ανάργυρος αναφέρθηκε στην προσφορά του αειμνήστου στην ομογένεια και στην εκκλησία και στους αγώνες για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων και τόνισε ότι η θλίψη και η συγκίνηση είναι δικαιολογημένη.

Απευθυνόμενος στην χαροκαμένη σύζυγό του Θέκλη, στα παιδιά και στα εγγόνια τους υπενθύμισε να αξιοποιήσουν την βαριά παρακαταθήκη και να διαιωνίσουν την μνήμη του.  

Στιγμιότυπο από την Εξόδιο Ακολουθία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Λουκάς Μαρίτσας όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» το πρωί της Τρίτης, 15 Φεβρουαρίου 2022 έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του σε ηλικία 76 ετών έχοντας στο πλευρό του την πολυαγαπημένη σύζυγό του Θέκλη (Theklie) το γένος Λέκκα, τα λατρεμένα παιδιά του Νικόλαο και Μαρία Μαρίτσα, Ιωάννη Μαρίτσα, τα εγγόνια Αναστασία και Γεωργία Μαρίτσα, την αδελφή του Λούλα Ρήγα, τα ανίψια τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1945 στο Χάβαρι Ηλείας. Οι αείμνηστοι γονείς του Νικόλαος και Γεωργία Μαρίτσα έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά τον Λουκά και την Λούλα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Λίγο μετά τον γάμο του με την Θέκλη το γένος Λέκκα ήρθαν για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ιερσέη όπου έφεραν στον κόσμο τα δύο τους παιδιά, τον Νικόλαο και τον Γιάννη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και πάνω από όλα με την υπερηφάνεια για την ελληνική τους καταγωγή και με την αγάπη για την Ηλεία.

Ο π. Δημήτριος Κορδάρης (στην ωραία πύλη) και ο ιερατικός; προϊστάμενος, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, ενώ τελούν την Εξόδιο Ακολουθία του αειμνήστου Λουκά Μαρίτσα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Λουκάς διακρινόταν για το φιλότιμο, για την συνέπεια και πάνω από όλα για την εργατικότητά του. Ασχολήθηκε με τα ελληνικά τρόφιμα και τις δύο τουλάχιστον τελευταίες δεκαετίες ήταν ένας από τους καλύτερους πωλητές της «Mediterranean Gyros Products» και συνάμα ο καλύτερος πρεσβευτής των ελληνικών προϊόντων.

Ο αείμνηστος ήταν μεγάλος αγωνιστής και ηγέτης της ομογένειας της Νέας Ιερσέης και ασχολήθηκε όσο ελάχιστοι με τα κοινά. ‘Εχει διατελέσει πολλά χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Ηλείων της Νέας Ιερσέης «Κόροιβος» του ιστορικού Πανηλειακού Συλλόγου της Νέας Υόρκης καθώς επίσης και πρόεδρος της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.  

Διαβάστε επίσης: https://www.anamniseis.net/apeviose-o-efpatridis-kai-igetis-ton-ilion-tis-amerikis-kai-tou-kanada-loukas-maritsas/

Τα στεφάνια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Χρυσόστομος Χάλαρης (αριστερά) και ο φίλος και συνεργάτης του Λουκάς Μαρίτσας.
Η Αλεξάνδρα Μάτσια σε μια πρόσφατη αναμνηστική φωτογραφία με τον Λουκά Μαρίτσα στα γραφεία της Mediterranean στην Αστόρια.
-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.