ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα θέματα που αφορούν τον ομογενειακό τύπο, τους δημοσιογράφους, την ομογένεια και το ίδιο το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη βρέθηκαν στο επίκεντρο του αποχαιρετιστήριου δείπνου που παρέθεσαν το βράδυ της Τετάρτης, 22 Ιουνίου 20222 στην προξενική κατοικία ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας με την σύζυγό του Ποπίτα Παύλη.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας μετά από έξι χρόνια δόκιμης υπηρεσίας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη,  αναχωρεί για την Αθήνα, προκειμένου να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

Η οικειότητα και η αμεσότητα της επικοινωνίας του οικοδεσπότη και ο σεβασμός στο έργο των λειτουργών των μέσων ενημέρωσης παρείχε την ευχέρεια στους δημοσιογράφους να κάνουν τον απολογισμό του έργου του Γενικού Προξενείου και να εξάρουν τα υψηλά στάνταρτ εξυπηρέτησης του κοινού και τις καινοτομίες που εφαρμόστηκαν για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Προξενείου συμπεριλαμβανομένου και του MyConsulLive.

Εκτενής συζήτηση έγινε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και του κορωνοϊού, η οποία έδωσε το έναυσμα στους ομογενείς να πολιτογραφηθούν, να εγγραφούν στα δημοτολόγια και να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Το 2019 εκδόθηκαν 1734 διαβατήρια και καταχωρήθηκαν 718 ληξιαρχικές πράξεις, ενώ το 2021 εκδόθηκαν 4034 διαβατήρια και καταγράφηκαν 4778 ληξιαρχικές πράξεις. Άρα μιλάμε για αύξηση της τάξεως των 233 % στον τομέα των διαβατηρίων και της τάξεως των 665 % στον τομέα των ληξιαρχικών πράξεων. Κι αυτό χωρίς την παραμικρή αύξηση διοικητικού προσωπικού.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην αξιοποίηση των ανεξάντλητων δυνάμεων της ομογένειας για την ανακαίνιση του Γενικού Προξενείου, που ως γνωστόν συγκαταλέγεται στα ιστορικά κτιρία του Μανχάταν.  

Εκτενής αναφορά έγινε και στην ετεροχρονισμένη παρέλαση της 5ης Ιουνίου 2022 στη Νέα Υόρκη, καθώς επίσης και στην παρατεταμένη κρίση και στον εμφύλιο σπαραγμό που επικρατεί στους κόλπους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και στον ρόλο και στις ευθύνες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στο δείπνο παρακάθισαν ο Πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου και η ακόλουθος πολιτιστικών υποθέσεων Έβελυν Κανελέα.

- Advertisement -

3 COMMENTS

 1. Από τα PhD διαβασμένα μου…..

  Υπάρχει μιά διαφορά μεταξύ του «είναι» και του «φαίνεσθαι». Το «φαίνεσθαι» είναι το εξωτερικό, αυτο που θέλουμε να ξέρουν οι άλλοι για μάς, αυτό που εμείς αφήνουμε να αντιληφθούν οι άλλοι. Μπορούμε να πούμε ότι είναι το προσωπείο και η μάσκα την οποία χρησιμοποιούμε για να επικοινωνούμε εξωτερικά και να γινόμαστε κοινωνικά αποδεκτοί. Ενίοτε μέσω δείπνων αυτοπροβολής. Υπάρχει όμως και το «είναι», αυτό που είμαστε στην πραγματικότητα, στο βάθος, και το οποίο τις περισσότερες φορές επιδιώκουμε να κρύπτουμε επιμελώς και ο νοών νοείτο.

 2. B”H The headline announces a substantive interview of the outgoing NY Consul-General with representatives of the Greek American fourth estate. Upon even a cursory inspection, however, one discovers there’s nothing there, there! A reference to the fratricidal war being prosecuted in the Federation of Hellenic Societies in NY, and a listing of numbers in executed services by the Consulate only further clouds a record of omission that must dispirit us all. Nothing was mentioned about the low public international esteem that our native land is held for continuing to refuse to deal with the blot in Greece’s diplomatic annals —- the NO vote in the UNGA 74 years ago opposing the birth of a Jewish State. The need is imperative for modern Hellas to write an improved chapter in Greco-Jewish relations: recant, and apologize to Israel and Jewish People everywhere. Short of that, greatness will still elude Hellenism! Then, or simultaneously, Greek Christian Orthodoxy must cease preaching about “perfidious Jews” and perpetrating the character assassination that is to persist blaming Jews for the crucifixion. Έλεος! Of course, the Greek press must deal constructively while condemning the regular assault on Jewish cemeteries, synagogues, and Holocaust memorials. That’s a slew of topics really substantial that will bedevil Greek society, here and there, as long as reporters have their heads in the sand, and diplomats shamefully obfuscate. With fraternal affection, Asher 🙏😩🇬🇷😢🇺🇸🤣🔯🕍🇮🇱🏰

 3. Εάν η επιτυχία ενός διπλωμάτη έγκυται εις
  τους αριθμούς των διαβατηρίων και των
  λήξιαρχικών πράξεων μόνο δεν θα πρέπει
  να είναι κανένας υπερήφανος , ούτε ο ίδιος
  ούτε η Ελλάς.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.