ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το εθνικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπροαμερικανικών Οργανώσεων, το οποίο συνήλθε το Σάββατο, 4 Ιουνίου 2022, στο Terrace on the Park του Φλάσινγκ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Και αυτό για τέσσερις βασικούς λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με την εκπροσώπηση της Κυπριακής και Ελληνικής Πολιτείας στο ανώτατο δυνατόν επίπεδο, ο δεύτερος με την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και την συγκινητική του ομιλία (βλέπε βίντεο), ο τρίτος με την συμμετοχή της νέας γενιάς και την απονομή υποτροφιών και ο τέταρτος με τις αρχαιρεσίες και την ουσιαστική ανανέωση της ηγεσίας.

Το συνέδριο έλαβε χώρα την παραμονή της Παρελάσεως στην 5η Λεωφόρο και τρεις περίπου εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και έδωσε φτερά στην ηγεσία της Ομοσπονδίας των Κυπρίων που οραματίστηκε και έκανε πράξη την απογραφή των Κυπρίων της Αμερικής. Πρόκειται για έναν διακαή πόθο πολλών γενεών Ελλήνων μεταναστών, τον οποίο μόνον η εν λόγω Ομοσπονδία κατάφερε να μετουσιώσει σε πράξη και το πιο σημαντικό να δώσει το έναυσμα στην κυβέρνηση της Κύπρου να αναλάβει και να στηρίξει την καταγραφή των Κυπρίων σε όλες της χώρες του πλανήτη.

Το πρωτοποριακό για τα δεδομένα του απανταχού ελληνισμού εγχείρημα έδωσε το έναυσμα στην Προεδρία να παράσχει την δεύτερη χείρα βοήθειας για την ολοκλήρωση της απογραφής των Κυπρίων.

Αν και για τους συνέδρους θεωρούνταν φυσιολογικό και δεδομένο να συμμετάσχουν σε ένα συνέδριο υψηλών προδιαγραφών τόσο ως προς την διοργάνωση όσο και ως προς το επίπεδο του διαλόγου και των αρχαιρεσιών, εν τούτοις για τον γράφοντα ήταν κατά κάποιον τρόπο βασανιστικό. Άθελά μου ο νους μου περιστρέφονταν στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια όπου από τον περασμένο Ιούνιο ζούμε πρωτόγνωρα φαινόμενα τα οποία συμπυκνώνονται σε τρεις έννοιες – κατάληψη, πεζοδρόμιο, εμφύλιος σπαραγμός.

Και καθώς παρακολουθούσα τον απολογισμό του έργου και τις αρχαιρεσίες άθελά μου ο νους μου πήγαινε στους μπράβους που επιστρατεύουν στο Σταθάκειο για να καταστείλουν κάθε προσπάθεια ανακατάληψης του χώρου από το εκλεγμένο και εν εξορία διοικητικό συμβούλιο.  
Παρατηρώντας τις υποδειγματικές αρχαιρεσίες αισθάνθηκα ικανοποίηση και υπερηφάνεια διότι διαπίστωσα για μια ακόμη φορά ότι υπάρχει και η άλλη ομογένεια η οποία πορεύεται με γνώμονα τα συμφέροντα των μελών του φορέα, της ομογένειας και πάνω από όλα του έθνους.

Διαπίστωσα επίσης ότι υπάρχει το πρότυπο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και το οποίο μπορεί να δώσει οριστικό τέλος στην κατάληψη, στο πεζοδρόμιο και στον εμφύλιο σπαραγμό.

Η Ελπίδα Τσίβικου (αριστερά), η οποία απένειμε τηγ υποτροφία της οικογένειάς της στην Ελένη- Εμμα Παπαϊακώβου.

Οι αρχαιρεσίες

Στις εκλογές συμμετείχαν 70 αντιπρόσωποι από όλη την επικράτεια, οι οποίοι με την ψήφο τους ανανέωσαν την εντολή στον πρόεδρο Κυριάκο Παπαστυλιανού, στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Νίκο Παφίτη και σε άλλα στελέχη και το πιο σημαντικό κατάφεραν να ανανεώσουν την ηγεσία όχι μόνο με την εισροή νέου αίματος, αλλά και με την εκλογή 6 γυναικών.

Στη νέα ηγεσία των Κυπρίων εκλέχτηκαν επτά συνολικά νέα στελέχη, τα οποία κατάφεραν να μειώσουν τον μέσο όρο ηλικίας κάτω από τα 40 έτη. Η εκλογή τόσο πολλών γυναικών και νέων από μόνη της αποτελεί ρεκόρ για τα δεδομένα της ομογένειας.

Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα για τα δεδομένα των ομογενειακών οργανώσεων το οποίο άλλαξε τα δεδομένα και άνοιξε το δρόμο για την εισροή νέου αίματος.

Και το μυστικό οφείλεται στην απόφαση του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου να δώσει τα χρονικά περιθώρια (έναν μήνα) σε όλους όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα ανώτατα όργανα να υποβάλλουν τις υποψηφιότητές τους και συνάμα τις συστατικές επιστολές, οι οποίες πιστοποιούν τα εχέγγυα εκάστου υποψήφιου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Λουκάς Γεωργίου, Κυριάκος Παπαστυλιανού, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη, Δέσποινα Αξιωτάκη και Μαργαρίτα Ηρακλέους – Λίκα.

Και η πολυπόθητη αλλαγή ήρθε και για να αντιληφθούμε την διαφορά αξίζει να αναφέρουμε ότι η νεότερη ηλικιακά υποψήφια η Αριάννα Χρήστου – η «Μις Κύπρος» – απέσπασε 68 από τις 70 ψήφους. Ακόμη και οι δύο ψήφοι που έχασε δεν ήταν αρνητικοί, αλλά προϊόν ανθρώπινου λάθους.

Η νέα ηγεσία

Το νέο συμβούλιο απαρτίζεται από τους κ.κ. Κυριάκο Παπαστυλιανού πρόεδρο, Νίκο Παφίτη, εκτελεστικό αντιπρόεδρο, Ελπίδα Τσίβικου αντιπρόεδρος Πολιτιστικά Θέματα, Χρήστο Νικολάου, αντιπρόεδρο Φιλανθρωπικά Θέματα, Ανδρέα Χρήστου, αντιπρόεδρο Δημοσίων Σχέσεων, Μαργαρίτα Ηρακλέους – Λίκα, αντιπρόεδρο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ελισάβετ Μιλτιάδου, γενική γραμματέας, Λουκά Γεωργίου, ταμία.  

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου εξελέγησαν οι Δέσποινα Αξιωτάκη, Γιάννης Χριστοδουλίδης, Αριάννα Χρήστου, Μαρτίνος Κυπριανού, Ανδρέας Λαμπίρης, Μαριλένα Παφίτη και Νίκος Τζιάζας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Λουκάς Γεωργίου, Ελισάβετ Τζουμάκα – Μιλτιάδου, Κυριάκος Παπαστυλιανού, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, Νίκος Παφίτης, Δέσποινα Αξιωτάκη και Μαργαρίτα Ηρακλέους – Λίκα.

Υποτροφίες

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου απονεμήθηκαν για πρώτη φορά δέκα υποτροφίες των $2500 η κάθε μία σε φοιτητές και σπουδαστές που έλκουν την καταγωγή τους από την Κύπρο και Ελλάδα και οι οποίες προέρχονται από  το ταμείο της Ομοσπονδίας  και τους πιο κάτωθι δωρητές:

1. Φίλιπ Κρίστοφερ, Πρόεδρος ΠΣΕΚΑ & Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος American Network Solutions στην μνήμη των γονέων του Νίκου & Ελένης Χριστοφορίδη

2. Σάββας Τσίβικος, πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής διευθύνων σύμβουλος της Cypreco Industries και ύπατος Γραμματέας της AHEPA στην μνήμη του πατέρα του Χαράλαμπου Σάββα Τσίβικου

3. Ανδρέας Κωμόδρομος, πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και πρόεδρος του Comodromos Associates

4. Μάριος Ζένιου – Αντιπρόεδρος Επιχειρήσεων – Εστιατόριο Milos και Ιδιοκτήτης Burger Club

5. Κυριάκος Παπαστυλιανού, Πρόεδρος Federation of Cypriot American Organizations και διευθύνων σύμβουλος U.L Lighting Fixtures Corp.

6. Νίκος Παφίτης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Federation of Cypriot American Organizations και αντιπρόεδρος Business Banking στην  Investors Bank/Division of Citizens Bank στην μνήμη του πατέρα του Ανδρέα Παφίτη

Το γεγονός καταχειροκροτήθηκε από όλους και από τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος συγχάρηκε τους δωρητές και τους βραβευθέντες και δεσμεύτηκε όπως στο επόμενο συνέδριο προστεθεί και μια υποτροφία από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.    

Εισηγήσεις

Στο συνέδριο συμμετείχαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Κύπρου και Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβεις Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου και Μαρία Θεοφίλη, αντίστοιχα, οι Γενικοί Πρόξενοι της Κύπρου και της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ.κ. Μιχάλης Φυρίλλας και Κωνσταντίνος Κούτρας, αντίστοιχα, ο Πρόξενος της Ελλάδας κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, πρόεδροι και μέλη πολλών κυπριακών οργανισμών, ενώ την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Λουκάς Γεωργίου, Κυριάκος Παπαστυλιανού, Φίλιπ Κρίστοφερ, Νίκος Παφίτης, Δέσποινα Αξιωτάκη και Μαργαρίτα Ηρακλέους – Λίκα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κατά την παρέμβαση του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού, επανέλαβε την ανάγκη καταγραφής των Ελληνοκυπρίων της Αμερικής, προσπάθεια που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των κυπριακών σωματείων, και ζήτησε όπως συνεχιστεί η υποστήριξη από την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στην αλλαγή στάσης της Αμερικανικής Κυβέρνησης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο σε σχέση με την Τουρκία και υπέδειξε τη χρησιμότητα αύξησης του αριθμού φιλελλήνων μελών στο Κογκρέσο στην προσπάθεια προώθησης των εθνικών μας θεμάτων.

Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κ. Φυρίλλας εξήρε το έργο που επιτελούν τα κυπριακά σωματεία. Τόνισε ότι «παρά την πανδημία, συνεχίζετε τις δραστηριότητες, συνεχίζετε να είστε αφοσιωμένοι σ’ αυτό που κάνετε και αυτό είναι πολύ σημαντικό». Ο κ. Φυρίλλας αναφέρθηκε επίσης στο έργο του κυπριακού Προξενείου και τα σχέδια του για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κούτρας ανέφερε ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός συμμετέχει αδιαλείπτως και με ξεχωριστό θάρρος σε όλους τους μεγάλους αγώνες του έθνους. Υπενθύμισε ότι από τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη μέχρι τον Γρηγόρη Αυξεντίου και εκατοντάδων άλλων ηρώων, η Κύπρος έχει αποδείξει ότι είναι ένα μικρό νησί με μεγάλη και αδούλωτη ψυχή το οποίο βγάζει πολύ σπουδαίους ανθρώπους.  

Αναφερόμενος στην Ουκρανική κρίση με την παράνομη εισβολή της Ρωσίας είπε ότι «εμείς δεν ανακαλύψαμε σήμερα την παρανομία της εισβολής. Την καταγγέλλουμε με συνέπεια, με ειλικρίνεια εδώ και χρόνια και προτάσσουμε ως μοναδική λύση τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».  

Πρόσθεσε ότι γι’ αυτόν το λόγο η καταδίκη της Ρωσικής εισβολής δεν είναι απλώς θέμα συμφερόντων, είναι θέμα αρχής. Υπό αυτό λοιπόν το πρίσμα, η διεθνής συγκυρία, παρά τις αναταραχές και τον ανθρώπινο πόνο, δείχνει να έχει αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν η Κύπρος και η Ελλάδα για την προάσπιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έχει αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος τον οποίο διαδραματίζει η Κύπρος και η Ελλάδα από κοινού με άλλους εταίρους όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ σ’ ότι αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.

Οι σύνεδροι ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, έκανε μια εκτενή αναφορά για το Κυπριακό και τι αναμένεται από τον ΟΗΕ. Υπενθύμισε την έκδοση των δύο εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις αρχές του επόμενου μήνα, για την ανανέωση της Ειρηνευτικής Επιχείρησης του ΟΗΕ στην Κύπρο και της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ανέφερε επίσης ότι η παρούσα φάση είναι διαφορετική από τις προηγούμενες λόγω του Ουκρανικού, ενώ, όπως ο ίδιος πιστεύει, υπάρχει ένας αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας, αφού εμφανίζεται ότι είναι η μοναδική χώρα που μπορεί να βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα να επιλύσει το επισιτιστικό πρόβλημα. Λόγω του κλεισίματος των στενών της Μαύρης Θάλασσας, είπε, καταβάλλεται προσπάθεια από τη διεθνή κοινότητα για να μπορέσουν να εξαχθούν από την Ουκρανία τα σιτηρά τα οποία είναι και απαραίτητα για να μην επέλθει η κρίση.

Αναφορικά με το ψήφισμα, που θα υιοθετηθεί περί τα τέλη Ιουλίου, εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης του λεκτικού του και υπογράμμισε ότι η βάση λύσης του Κυπριακού, είναι ξεκάθαρη σύμφωνα με τα προηγούμενα ψηφίσματα. Εντούτοις υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν προσπάθειες διάβρωσης του σχετικού λεκτικού αυτών των ψηφισμάτων. Τόνισε ότι αναγκαία είναι και η αναβάθμιση του λεκτικού για τα Βαρώσια και των αγνοουμένων. Κάλεσε όλες τις οργανώσεις όπως ασκήσουν την επιρροή τους στην Ουάσιγκτον για να επιτευχθεί η υιοθέτηση ενός επιτυχημένου ψηφίσματος.

Στην πρώτη σειρά οι Μιχάλης Φυρίλλας, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, Φώτιος Φωτίου, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη και Δημήτριος Παπαγεωργίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΗΕ κα Μαρία Θεοφίλη επεσήμανε ότι, στη σκιά του Ουκρανικού και σε ένα πολωμένο διεθνές περιβάλλον που υποδαυλίζει τους όρους των διεθνών σχέσεων και την επισιτιστική και ενεργειακή κρίση να απειλεί τον πλανήτη με τεράστιες συνέπειες, η Τουρκία προσπαθεί να αξιοποιήσει με τη γνωστή επαμφοτερίζουσα τακτική τη γεωπολιτική δυναμική ώστε να προβάλει τους αναθεωρητικούς σχεδιασμούς της τόσο απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

«Ως προς την Κύπρο η εμμονή της Τουρκίας σε κυριαρχική ισότητα και λύση δύο κρατών, η παράνομη και κατά παραβίαση όλων των σχετικών αποφάσεων, δημιουργία τετελεσμένων στα Βαρώσια, οι παραβιάσεις εντός κυπριακής ΑΟΖ με τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις, η αμυντική στάση ως προς τον διορισμό του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, η επιθετική ρητορική, σκιαγραφούν την πολιτική και τις προθέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό και την απροθυμία της να εμπλακεί σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Όμως το Κυπριακό, και όχι μόνο το Ουκρανικό, αποτελεί πρωτίστως ζήτημα εισβολής και κατοχής. Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται  να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που μαζί με τον φίλο Πρέσβη της Κυπριακής Μόνιμης Αντιπροσωπείας προωθούμε και αγωνιζόμαστε καθημερινά στο πλαίσιο του ΟΗΕ» τόνισε η κα Θεοφίλη.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη χαρά του που για πρώτη φορά προσφωνεί ως Αρχιεπίσκοπος το συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής. «Σας χαιρετώ και σας θαυμάζω για την οργάνωση σας, για τις επιτυχίες σας, για το ήθος σας, και για το υψηλό εθνικό φρόνημα το οποίο διατηρείτε καθώς και για την αποφασιστικότητα σας να συνεχίζετε να αγωνίζεστε για το μεγάλο εθνικό θέμα του Ελληνισμού που είναι το εθνικό θέμα της Κύπρου, της παράνομης δηλαδή κατοχής του νησιού και της εισβολής από την Τουρκία» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Πρόσθεσε ότι το Ουκρανικό ζήτημα είναι μια επανάληψη της ιστορίας όπως έγινε η τραγική και άδικη τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Τέλος, εξέφρασε την πρόθεση της Αρχιεπισκοπής στο επόμενο συνέδριο να προσφέρει μια υποτροφία για τους νέους.

Στην ομιλία του ο κ. Φωτίου εξέφρασε τη συγκίνηση του που συναντά πρόσωπα που αγωνίζονται όλη τους τη ζωή για την πραγμάτωση των οραμάτων και των στόχων για τα εθνικά θέματα, καθώς και για την ανάπτυξη όλο και πιο στενών σχέσεων με τη μεγάλη χώρα που μας φιλοξενεί, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς και το συνέδριο που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία μετά από δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας.

Μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και τη βαθιά ευγνωμοσύνη όλων των Κυπρίων για τη μεγάλη στήριξη που τους παρέχεται από την ομογένεια και μετέφερε και τις ευχές του για προσωπική υγεία και ευτυχία.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στο χρέος μας για επίτευξη μιας λύσης που να μας απαλλάσσει οριστικά από την τουρκική κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα μας μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και σεβασμού των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων. «Από την πρώτη στιγμή του τερματισμού της διαδικασίας στον Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε υπογραμμίσει στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών – και αυτό το επανέλαβε πολλές φορές έκτοτε –  την ετοιμότητα του για συνέχιση του διαλόγου από εκεί όπου είχε τερματιστεί ως αποτέλεσμα της μη αποδοχής από πλευράς της Τουρκίας των στοιχειωδών παραμέτρων που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας είχε θέσει» είπε ο κ. Φωτίου.

Στιγμιότυπο από το Συνέδριο των Κυπρίων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοούμενων, ο κ. Φωτίου τόνισε ότι πρόκειται για την πιο τραγική πτυχή του δράματος που έζησε η πατρίδα μας το 1974. Οι οικογένειες τους εξακολουθούν, όλα αυτά τα χρόνια, να μεταφέρουν στους ώμους τους τον βαρύ σταυρό του μαρτυρίου για την εξαφάνιση των αγαπημένων τους. Δυστυχώς, υπογράμμισε ότι είμαστε αντιμέτωποι με την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία όχι μόνο δεν συνεργάζεται στον βαθμό που θα έπρεπε για τη διακρίβωση της τύχη όλων των αγνοουμένων, αλλά, προκλητικά και απαράδεκτα, συνεχίζει να προβάλλει εμπόδια στοχεύοντας, ουσιαστικά, στην απόκρυψη των μεγάλων ενοχών της. Αρνείται να δώσει τις πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού για ομαδικούς τάφους των δικών μας ανθρώπων. Αρνείται να δώσει πληροφορίες για το άλλο μεγάλο έγκλημα πολέμου που διέπραξε, αυτό της μετακίνησης οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής.

Ο χρόνος, πρόσθεσε, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός και η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ας είναι και τώρα 48 χρόνια μετά, να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο και να πιέσουν την Τουρκία να συνεργαστεί για την επίλυση ενός καθ’ όλα ανθρωπιστικού θέματος.

Υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει με επιτυχία τις συνεργασίες της σε διμερές και τριμερές επίπεδο με άλλες χώρες και ιδιαίτερα με τις γειτονικές μας  για θέματα διασποράς. Κάλεσε δε τους απόδημους όπως ενισχύσουν περαιτέρω τις συνεργασίες αυτές, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για δράσεις και εκδηλώσεις με χώρες που συνεργαζόμαστε, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Αρμενία.

Υπογράμμισε πόσο σημαντική και πολύτιμη είναι η συνεργασία που έχουμε με την Ελληνική Κυβέρνηση, αφού ο απόδημος Ελληνισμός είναι ένας, και από κοινού κυπριακές και ελλαδικές οργανώσεις προωθούν δράσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ελληνισμού με σκοπό την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων.

Έκανε έντονη αναφορά στην προσπάθεια που γίνεται για την ενθάρρυνση συμμετοχής της απόδημης νεολαίας η οποία αποτελεί το μέλλον της διασποράς μας υποστηρίζοντας ότι, επενδύοντας στη νέα γενιά, επενδύουμε στο μέλλον της διασποράς μας.

Αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της κυπριακής κυβέρνησης να φέρει τη νέα γενιά των αποδήμων πιο κοντά στην πατρίδα καταγωγής, την Κύπρο, με προγράμματα φιλοξενίας, ανταλλαγής επισκέψεων, πρακτικής άσκησης και μέσα από συνεργασίες μας με διάφορα Πανεπιστήμια στην Κύπρο.

Επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση των διαφόρων προγραμμάτων φιλοξενίας, που αφορούν νέους ηλικίας 12-30 ετών και ειδικά τα προγράμματα φιλοξενίας της ποδοσφαιρικής ομάδας Ελευθέρια Παγκύπριος της Νέας Υόρκης και η φιλοξενία παιδιών  12-17 ετών. «Δυστυχώς τα προγράμματα αυτά αναβλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά φέτος το καλοκαίρι θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε 10 παιδιά από τις ΗΠΑ ηλικίας 13-17 ετών. Στο σημείο αυτό θέλω να συγχαρώ μέσα από την καρδιά μου τη νέα γενιά των αποδήμων μας, την ΝΕΠΟΜΑΚ USA, τους Young Professional για τις πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλαμβάνουν για επίτευξη του στόχου αυτού» πρόσθεσε ο κ. Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου είχε επίσης προσωπική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο της Αμερικής, μέλη του Κυπρο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της ΝΕΠΟΜΑΚ.

Επιπλέον, απονεμήθηκαν και οι καθιερωμένες υποτροφίες της Ομοσπονδίας Αμερικανο-Κυπριακών Οργανώσεων, και διεξήχθησαν οι διεργασίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Το βράδυ, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου παρέστη στο Ετήσιο Δείπνο Ελληνικής Ανεξαρτησίας που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

- Advertisement -

2 COMMENTS

 1. Η ανανέωση σημαίνει ότι θα υπάρχει συνέχεια.
  Χαίρομαι όταν διαβάζω τέτοια νέα τα χειροκροτώ
  και τα εγκωμιάζω . Συγχαρητήρια και στους
  παλιούς και τους νέους.
  Ένα μεγάλο πρόβλημα που με απασχολεί και
  νομίζω ότι απασχολεί αν όχι το σύνολο τους
  περισσότερους ομογενείς είναι η ραγδαία
  αύξηση των μεικτών γάμων και προς αυτήν
  την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε και
  να συνεργαστούμε όλοι. Να τους αποκλείσουμε
  τελείως είναι αδύνατο, τουλάχιστον να τους
  μειώσουμε.
  Υπάρχουν πολλά χρήματα στην ομογένεια,
  μια ιδέα θα ήταν να δημιουργηθεί ένα ταμείο
  με Άρχοντες των πέντε και των δέκα χιλιάδων
  δολαρίων αντί των 100 … που είναι πεταμένα
  εκεί που ξοδεύονται και το ταμείο αυτό θα είναι
  για τους νέους μας . Θα φτιάχνουμε προγράμματα
  στα οποία οι νέοι θα συμμετέχουν δωρεάν.
  Η συνέχεια στο χιώτικο σπίτι αύριο από τις
  11.00 am όπου ένας φερέλπις νέος ο Παναγιώτης
  Γεραζούνης Πρόεδρος του Κοραή θα αναφερθεί
  στα γεγονότα της Σφαγής της Χίου που συνέβησαν 200 χρόνια πρίν και με τον τρόπο
  αυτόν να κρατήσουμε ζωντανούς όλους αυτούς
  που εσφαγιάσθησαν , διότι οι νεκροί πεθαίνουν
  όταν τους ξεχάσουμε .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.