Ουσιαστικές οι προτάσεις του Δρα Σπύρου Μεζίτη στην Διακομματική για τον Απόδημο Ελληνισμό

2
Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ουσιαστικές και ρεαλιστικές ήταν οι προτάσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων ΗΠΑ και Καναδά, Δρα Σπύρου Μεζίτη στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης, 17 Ιουνίου 2021, και 4.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» και ήταν υβριδική, καθώς συμμετείχαν μέσω ανοικτού κυκλώματος εκπρόσωποι της ομογένειας από όλον τον κόσμο.

Πρόκειται για την δεύτερη συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής με κεντρικό θέμα την καθιέρωση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού και συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης, ο γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, καθώς και εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων.

Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης μετά το πέρας της συνεδρίασης επικοινώνησε με τις «Αναμνήσεις» αφ ενός μεν για να ενημερώσει το αναγνωστικό μας κοινό για τις προτάσεις που έθεσε επί τάπητος, αφ ετέρου δε για να τονίσει την αναγκαιότητα δημιουργίας μόνιμης πύλης διαλόγου της ομογένειας με την εν λόγω επιτροπή και κατ΄ επέκταση με την Βουλή με στόχο αφ’ ενός μεν την εξέταση και επίλυση των θεμάτων που αφορούν την ομογένεια, την ομογενειακή παιδεία, την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, αφ ετέρου δε, για την αξιοποίηση των ανεξάντλητων δυνάμεων της ομογένειας προς όφελος της ομογένειας και της γενέτειρας.

Ο Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, αριστερά και ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Αναφερόμενος στις προτάσεις των εκπροσώπων των αποδήμων επεσήμανε ότι αν και το κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η καθιέρωση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού, εν τούτοις οι ομογενείς έθεσαν επί τάπητος μια ευρύτερη γκάμα θεμάτων που μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο επικείμενου διαλόγου.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο των προτάσεων του Δρα. Σπύρου Μεζίτη:

Αξιότιμε κ Πρόεδρε, Αξιότιμοι βουλευτές, Ομογενείς Σύνεδροι, Υφυπουργέ κ Βλάση, Γεν Γραμματέα κ Χρυσουλάκη,

Ευχαριστώ για τη πρόσκληση και συγχαίρω για το έργο του τον ακούραστο πατριώτη καθηγητή κ Γιάννη Χρυσουλάκη! Η Ομογένεια έχει τεράστιες δυνατότητες. Συμφωνώ στη θέσπιση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού ανεξάρτητη από άλλες γιορτές!

Προτείνω Επιτροπές συνεργασίας Ελληνικού Κοινοβουλίου, Υπουργείων και Ομογένειας για θέματα Ομογένειας!

Ευελπιστούμε στην ίδρυση Ελληνικού Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού.

Επί της  ουσίας

Θέμα Ελληνομάθειας

1. Να επεκταθεί διαδικτυακά το πρόγραμμα Στα Ελληνικά

2. Να αναγνωρισθεί το πτυχίο Ελληνομάθειας του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας από τα κρατικά πανεπιστήμια εξωτερικού

3. Να στηριχτούν χρηματικά οι Έδρες Ελληνικών Πανεπιστημιακών Σπουδών στο Εξωτερικό

Θέμα Ομογένεια

1. Να γίνει ιεράρχηση προβλημάτων Ομογένειας από τη Διακομματική Επιτροπή και να δημοσιευθούν στις ιστοσελίδες της Βουλής και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

2. Να δημιουργηθεί Κεντρική Υπηρεσία για Θέματα Ομογενών στο Διαδίκτυο, One Stop Shopping αλά Ιρλανδία

3. Να αρχίσει το Ελληνικό Birthright με τη συνεργασία Ομογενειακών Οργανώσεων και Περιφέρειες / Δήμους Ελλάδας

Να συνεχιστεί αυτή η επικοινωνία Ομογένειας και Διακομματικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής. Προτείνω να ορίσετε ημερομηνία επόμενης τηλεδιάσκεψης με συγκεκριμένη θεματολογία πριν το καλοκαίρι!.

Ευχαριστώ για την ακρόαση Καλή συνέχεια! Ζήτω το Έθνος!

Δρ Σπύρος Μεζιτης, πρόεδρος, Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής Νέα Υόρκη

-Advertisement-