Ομογενής φοιτήτρια στο Κολούμπια θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τα χρώματα της Ελλάδας

Η Ανίκα Τσαπατσάρη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια ομογενής φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο Columbia, από τη Νέα Υόρκη, η Ανίκα Τσαπατσάρη θέλει να αγωνιστεί με τα χρώματα της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες (όχι όμως αυτούς του Τόκιο) αλλά στους επόμενους, με τα χρώματα της Ελλάδας στην Ξιφασκία.

Αν και ο δρόμος για να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν μακρύς εντούτοις, η Ανίκα από την εποχή που ήταν στο γυμνάσιο (high school) ταξίδευε κάθε μήνα στην Ελλάδα για να διατηρήσει την θέση στην κατάταξη των αθλητών στην Ξιφασκία.

Μάλιστα για τον λόγο αυτό κινδύνεψε να συγκεντρώσει απουσίες από τα μαθήματα.

Σήμερα, η Ανίκα είναι μέλος δύο ομάδων. Της ομάδας Ξιφασκίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και στην Εθνική Ομάδα της Ξιφασκίας στην Ελλάδα.

Η ενασχόλησή της με το άθλημα ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, όπως εξηγεί η ίδια μιλώντας μέσω ιντερνέτ, σε ρεπορτάζ στο κανάλι 10 – WAVY, το Νόρφολκ της Βιρτζίνια.

Η Ανίκα Τσαπατσάρη στην ομάδα Ξιφασκίας του πανεπιστήμιου Κολούμπια.

Της άρεσαν, εξηγεί, από την πρώτη στιγμή τόσο οι φυσικές όσο και οι διανοητικές προκλήσεις του αθλήματος.

Η ίδια καταθέτει τους λόγους της εμμονής της στο άθλημα,  στο ίδιο ρεπορτάζ:

«Αποκαλούν το άθλημα κάτι αντίστοιχο με το σκάκι, μόνο που εδώ χρειάζεται φυσική συμμετοχή και απαιτείται πολλή μεγάλη χρήση ενέργειας του εγκεφάλου, συνεπώς δεν είναι κάτι στο οποίο διακρίνεσαι επειδή έχεις δύναμη και είσαι ταχύτατος και κέρδισες».

«Το μυστικό», λέει, «βρίσκεται στην πρόβλεψη της αντίδρασης του αντιπάλου και πως θα αντιδράσεις στην συνέχεια, εσύ μέσα σε ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου».

Μέσα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της και ενώ το πανεπιστήμιο Κολούμπια ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά, η Ανίκα αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, προσωρινά. Εκεί καταφέρνει να ισοζυγεί τα μαθήματα με την προπόνηση και μάλιστα έχει βρεί το δικό της σύστημα.

Κι ενω τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά, η Ανίκα έχει διαμορφώσει ένα δωμάτιο στο σπίτι της σε προσωρινό γυμναστήριο. Μου δίνει, λέει, χαρά να μπορώ να βγάζω τις ενδορφίνες κάθε μέρα. Με βοηθάει, συμπληρώνει, να σκέφτομαι καλύτερα.

Η Ανίκα Τσαπατσάρη δεν έχει το μυαλό της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Κι αυτό γιατί είναι ακόμη στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και αγωνίζεται σε κολεγιακό επίπεδο.

Ελπίζει ωστόσο να αγωνιστεί με τα χρώματα της Ελλάδας στους αγώνες του 2024 ή του 2028, όπου και πιστεύει ότι όλα αυτά τα χρόνια της σκληρής δουλειάς θα την αποζημιώσουν με επιτυχίες στους στίβους της Ξιφασκίας.

Ακόμα και η πρόκριση στην Ομάδα των Αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην προκριματική φάση, η συμμετοχή της στην Ολυμπιακή Ομάδα, θα είναι , λέει η Ανίκα, «ένας τρόπος για να πω ότι: «ναι μπορώ να το κάνω αυτό και δεν υπήρχε λόγος να τα παρατήσω, όταν ήμουν 10 ή 11 ετών»

Της ευχόμαστε ολόψυχα «καλή δύναμη» και «καλές επιτυχίες».

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.