ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω πανδημίας η ομογενής διοικήτρια εκπαίδευσης (education administrator) Αικατερίνη Βαϊλάκη -Τσαμασίρου (Katherine Vailakis Tsamasiros Ed.D) με την κόρη της Ευστρατία Τσαμασίρου από το Rockaway Queens επέστρεψαν εκ νέου στην Κρήτη για να ολοκληρώσουν τις εργασίες και να θέσουν σε λειτουργία ένα ξενοδοχείο μπουτίκ και εστιατόριο στο Παλιό Ενετικό Λιμάνι Χανίων.

Πρόκειται για το Ξενοδοχείο «Anassa» στην διεύθυνση Ακτή Κουντουριώτη 4, Παλιό Ενετικό Λιμάνι Χανίων, Χανιά Κρήτη Τ.Κ. 73131 (Akti Kountourioti 4, Old Venetian Harbor, Chania, Crete, Greece 73131), το οποίο άνοιξε τις πύλες του αρχές Ιουνίου 2021 και το οποίο αποτέλεσε πόλο έλξης για τους τουρίστες που κατέφθαναν στα Χανιά από την ενδοχώρα και από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και την ίδια την Αμερική.

Το ξενοδοχείο, όπως επεσήμανε η Αικατερίνη Βαϊλάκη -Τσαμασίρου, κατά την διάρκεια της συνέντευξης στις «Αναμνήσεις», λειτουργεί από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου και έχει τέσσερα ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόριο και ταράτσα (rooftop) και είναι αμερικανικών προδιαγραφών. Κάθε δωμάτιο έχει διαφορετική θέα και παρέχουν μοναδική ευκαιρία στους φιλοξενούμενους να περάσουν ευχάριστες διακοπές στο ιστορικό Ενετικό Λιμάνι Χανίων.

Η Ευστρατία Τσανασίρου με την μητέρα της Αικατερίνη, Βαϊλάκη – Τσαμασίρου.

Οι τρεις μήνες του χειμώνα παρέχουν την δυνατότητα στην Αικατερίνη και στην Ευστρατία να επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη, όπως ο Ανταίος, για να ανανεώσουν τις μπαταρίες τους και να προετοιμαστούν για τη νέα σεζόν.

Οι κρατήσεις για τη νέα τουριστική σεζόν έχουν ήδη ξεκινήσει και η ιστοσελίδα του ξενοδοχείου  παρέχει την δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να επιλέξουν το δωμάτιο της αρέσκειάς τους, το οποίο συνοδεύεται με δωρεάν πρωινό.

Η ιστοσελίδα είναι διαδραστική και παρέχει την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να προγραμματίσουν το ταξίδι στην Κρήτη και να απολαύσουν τις εναλλακτικές εμπειρίες που παρέχει η Κρήτη στους επισκέπτες από την Ευρώπη, την Αμερική και τις άλλες χώρες του κόσμου.

Το εν λόγω ακίνητο, όπως ανέφερε η κ. Αικατερίνη Βαϊλάκη – Τσαμασίρου, το είχε κληρονομήσει από την Θεία της, την αείμνηστη Μαρία Βαϊλάκη – Τριβουλίδου και το οποίο προπολεμικά ήταν τριώροφο ξενοδοχείο. Την δεκαετία του ‘30 καταστράφηκε από την πυρκαγιά και για πολλά χρόνια παρέμεινε ερείπιο. Το αγόρασαν το 1951 και το μετέτρεψαν σε βιοτεχνία αναψυκτικών η οποία λειτούργησε μια περίπου δεκαετία μέχρι και την αναχώρησή τους για την Αμερική. Το 1972 η θεία της Μαρία με τις οικονομίες της από την εργασία στην Αμερική αξιώθηκε να επισκευάσει και να το ενοικιάσει ως κατάστημα.

Η Αικατερίνη Βαϊλάκη – Τσαμασίρου με τις κόρες της Ευστρατία, Μαρία και Γεωργία.

Τα συχνά ταξίδια της Αικατερίνης Βαϊλάκη – Τσαμασίρου στα Χανιά για την διαδικασία αποδοχής κληρονομιάς και για την απόκτηση της ιθαγένειας έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην καλλιέργεια της ιδέας για την προσθήκη δύο επί πλέον ορόφων στο υπάρχον οικοδόμημα και την μετατροπή του σε ένα υπερσύγχρονο μπουτίκ ξενοδοχείο και εστιατόριο.

Πραγματικός Γολγοθάς

Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας η κ. Αικατερίνη αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση του οράματός της, αφ ενός μεν διότι η Ευστρατία, η μικρότερη κόρη της, ασπάστηκε την ιδέα της και εξέφρασε την προθυμία να επιστρέψει στην Κρήτη, αφ ετέρου δε, διότι η ίδια είχε πάνω από τρεις δεκαετίες εργασίας στο Τμήμα Παιδείας του Δήμου της Νέας Υόρκης και το παρόν πόστο της επέτρεπε την εξ αποστάσεως εργασία, ακόμη και από την Κρήτη.

Τόσο η εξασφάλιση των οικοδομικών αδειών, όσο και η εκτέλεση του έργου ήταν πραγματικός Γολγοθάς, τόσο για την ίδια όσο και για την κόρη της, αφ ενός μεν διότι δεν γνώριζαν την κείμενη νομοθεσία και νοοτροπία, αφ ετέρου δε, διότι δεν είχαν εμπειρίες στις οικοδομές.

Η καφετέρια του Ξενοδοχείου “Ανάσα” στα Χανιά.

Η πανδημία του κορωνοϊού και ο εγκλεισμός τους παρείχαν την δυνατότητα να εργαστούν από την Κρήτη, ενώ η διαφορά ώρας με την Αμερική, τους παρείχε την δυνατότητα να επιβλέπουν τις εργασίες το πρωί και να εκπληρώνουν ταυτόχρονα τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Η κ. Βαϊλάκη – Τσαμασίρου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την κόρη της Ευστρατία, διότι όχι μόνο ασπάστηκε την ιδέα της, αλλά και διότι ανέλαβε η ίδια την διαρρύθμιση και την επίπλωση των δωματίων, του μπαρ, του εστιατορίου και την λειτουργία του ξενοδοχείου, καθώς επίσης και για τον ξάδελφό της τον Νικηφόρο Καρδαμάκη, ο οποίος στάθηκε σαν αδελφός στο πλευρό τους και ενδιαφέρθηκε για το ξενοδοχείο σα να ήταν δικό του.

«‘Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στην αρχιτεκτόνισσα Άντα Τίγανος και τον πολιτικό μηχανικό Nίκο Σπανουδάκη, τον δομικό μηχανικό Μανούσο Κικίδη, τον δικηγόρο Γρηγόρη Τζανάκη διότι χωρίς την βοήθειά τους θα ήταν από δύσκολο έως αδύνατο να ξεπεράσω τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Ήταν ένα τα πρώτα έργα ανάπλασης στο Παλιό Ενετικό Λιμάνι και όλοι όσοι ασχολήθηκαν με την εκπλήρωση του ονείρου το ερωτεύτηκαν και συνέβαλαν τα μέγιστα», συμπλήρωσε.

Η αείμνηστη θεία της Μαρία Βαϊλάκη-Τριβουλίδη.

Η Αικατερίνη Βαϊλάκη – Τσαμασίρου είναι μητέρα τριών κοριτσιών της Μαρίας, της Γεωργίας και της Ευστρατίας και επένδυσε όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους και αποφοίτησαν από τα καλύτερα πανεπιστήμια. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ήταν μαθήτριες του Ημερήσιου Σχολείου «Αργύριος Φάντης» της ιστορικής κοινότητας του Καθεδρικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Την τελευταία δεκαετία η κ. Αικατερίνη επέστρεψε στην εν λόγω κοινότητα και προσφέρει τις υπηρεσίες της ως πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του «Αργυρίου Φάντη» και όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος Χαράλαμπος Παλουμπής, προσέφερε την δική της συμβολή στην αναβάθμιση του σχολείου και την μετατροπή του σε ένα από τα καλύτερα της Νέας Υόρκης.

Το κατάστημα, το οποίο επισκεύασαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄70.
Το κτίριο πριν την πυρκαγιά.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.