Ομιλίες και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας (βίντεο)

Οι ομογενείς σε μια αναμνηστική φωτογραφία μετά το πέρας της εκδήλωσης στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τρεις γενιές ομογενών συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης για την 102η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που διοργανώθηκαν ανήμερα της 19ης Μαϊου στο προαύλιο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας, όπου φιλοξενείται το πρώτο μνημείο που δημιουργήθηκε προ μιας και πλέον δεκαετίας.

Το μνημείο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» αρχικά εγκαταστάθηκε στο προαύλιο της κοινότητας της Αγίας Σοφίας στο Βάλι Φορτζ Πενσιλβάνιας και όταν η κοινότητα μετακόμισε στις νέες εγκαταστάσεις στο Τζέφερσονβιλ της Πενσιλβάνιας ο Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας αποφάσισε την μετεγκαταστασή του στο Άπερ Ντάρμπι.

Οι εκδηλώσεις μνήμης διοργανώθηκαν από τον Σύλλογο Ποντίων σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ και την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι και παρείχαν την δυνατότητα στους παρισταμένους να αναφωνήσουν «Δεν Ξεχνώ» και να ζητήσουν από τον πρόεδρο Μπάιντεν, ενώπιον της 103ης επετείου να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι, π. Γρηγόριος Γκίλμπερτ ανέπεμψε την προσευχή και κάλεσε τους ομογενείς να ψάλλουν τους εθνικούς ύμνους.

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA της κορυφαίας οργάνωσης των  Ελληνοαμερικανών Γιώργος Χωριάτης αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις για την έπαρση της σημαίας του Πόντου, που διοργανώθηκαν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στο Μπόουλιγνκ Γκριν της Νέας Υόρκης και κάλεσε τους παρισταμένους να υψώσουν τις φωνές τους και να ζητήσουν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και οι πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουάερ Δημοσθένης Βασιλείου και Ευστάθιος Καραντώνης, οι οποίοι ζήτησαν από την διεθνή κοινότητα και από την ίδια την Τουρκία να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Άκρως συγκινητική ήταν η κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών και η ομιλία της Βασιλικής Τσανακτσίδου, η οποία, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας μικρού μήκους «Genocide – A true story».

Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλην ικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ.
Στιγμιότυπο από την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας στο προαύλιο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.