Οι Χιώτες της Αμερικής θρηνούν για τον μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Πίτσμπουργκ Μάξιμο

0
Ο μακαριστός πρώην Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ, κ. Μάξιμος. Φωτογραφία: GOA

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε στους Χιώτες της Αμερικής και κατ΄επέκταση της ομογένειας η εις Κύριον εκδημία του Μητροπολίτη πρώην Πίτσμπουργκ Μάξιμου. Η Χιακή Ομοσπονδία και τα σωματεία μέλη εξέδωσαν ψήφισμα μέσω του οποίου εκφράζουν την θλίψη και συνάμα τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στους οικείους και τους λοιπούς συγγενείς, αφ’ ετέρου δε υμνούν την προσφορά και το έργου του μακαριστού ιεράρχη.

Ο Μητροπολίτης πρώην Πίτσμπουργκ Μάξιμος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» εξεδήμησε την Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2020 σε ηλικία 85 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020, στον καθεδρικό ναό Αγίου Νικολάου στο Πίτσμπουργκ, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, ενώ η ταφή του θα λάβει χώρα στο μοναστήρι Αγίου Γρηγορίου Παλαμά στο Περυσβιλ του Οχάιο.

Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Ιωάννης Κοντολιός μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι ο μακαριστός ιεράρχης γεννήθηκε στην Καλλιμασιά της μυροβόλου Χίου και αναμφίβολα υπήρξε μια από το πιο σημαντικές και συνάμα πεφωτισμένες προσωπικότητες της ομογένειας.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του Ψηφίσματος

Η Χιακή Ομοσπονδία, το εκτελεστικό συμβούλιο, οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι των σωματείων μελών συνελθόντες εκτάκτως με το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Μητροπολίτη πρώην Πίτσμπουργκ Μάξιμου Αγιοργούση από την Καλλιμασιά Χίου, ενός εκ των πλέον κορυφαίων ιεραρχών και θεολόγων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας συνελθόντες εκτάκτως αποφάσισαν τα ακόλουθα:

  1. Να εκφραστούν θερμά συλλυπητήρια στους οικείους
  2. Να δημοσιευτεί το παρόν στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.

Ο αείμνηστος διετέλεσε καθηγητής της Συστηματικής Θεολογίας, Εκκλησιολογίας και Παλαμικής Θεολογίας στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, στην οποία υπηρέτησε ως κοσμήτορας και ως αντιπρόεδρός της.

Διακρινόταν για το άμεμπτο ήθος, την έμφυτη καλοσύνη, την φιλανθρωπία και την αλληλεγγύη του.

Γεννήθηκε στο χωριό Καλλιμασιά της Χίου το 1935 από τους ευσεβείς γονείς, τους αείμνηστους ιερέα Ευάγγελο και πρεσβυτέρα Λεμονιά. Εκλέχτηκε βοηθός Επίσκοπος το 1978 με τον τίτλο Διοκλείας, ενώ Επίσκοπος Πίτσμπουργκ εκλέχτηκε το 1979, όπου και υπηρέτησε μέχρι το 2011.

Εμείς οι εκ Χίου καταγόμενοι εκφράζουμε την οδύνη μας για την απώλειά του.

Ας είναι η μνήμη του αιωνία.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.