Οι Πόντιοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν πάλι την Παναγία Σουμελά στο Γουέστ Μίλφορντ

0
143
Ο μικρός αλλά κατανυκτικός ναός της Παναγίας Σουμελά είναι έτοιμος να υποδεχτεί και φέτος τους πιστούς στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: ETA PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την σκέψη στραμμένη στις ικεσίες προς την  Παναγία Σουμελά να ανακουφίσει τον πόνο και την θλίψη σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα με την χάρη της, οι Πόντιοι στην Αμερική και τον Καναδά, ετοιμάζονται να γιορτάσουν την προστάτιδά τους Παναγία Σουμελά, στο ιερό προσκύνημα στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης.

Το μήνυμα των εορταστικών εκδηλώσεων φέτος, έχει παναμερικανικό χαρακτήρα καθώς για πρώτη φορά το Ιερό Ίδρυμα Ποντίων Αμερικής και Καναδά αναγνωρίστηκε από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στον Δρα Χαράλαμπο Βασιλειάδη, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος, ως το μοναδικό ποντιακό ίδρυμα υπό την σκέπη της και μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος ανέθεσε στον Επίσκοπο Ναζιανζού κ. Αθηναγόρα, να προστεί των ιερών ακολουθιών, τόσο στον εσπερινό του Σαββάτου (14/8) όσο και ανήμερα της εορτής της Παναγίας, την Κυριακή (15/8).

Έτσι λοιπόν και με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου, το Δ.Σ. του ιδρύματος ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους προσκυνητές, κυρίως από τις κοντινές με τη Νέα Ιερσέη πολιτείες.

Ο μικρός αλλά κατανυκτικός ναός της Παναγίας Σουμελά είναι έτοιμος να υποδεχτεί και φέτος τους πιστούς στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: ETA PRESS

Το γεγονός ότι φέτος η κυριώνυμος γιορτή συμπίπτει να είναι Κυριακή αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί εσπερινός που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, γύρω από το ιερό παρεκκλήσι στης Παναγίας. Επίσης θα τελεστεί και αρτοκλασία.

Η θεία Λειτουργία της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Κυριακής. Και πάλι θα γίνει μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, η λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και φέτος η ιερά πανήγυρις λαμβάνει χώρα εν μέσω της Πανδημίας του Κορωνοϊού, αν και τα μέτρα πρόληψης έχουν υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, εντούτοις θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας που ισχύουν για την πολιτεία της Νέας Ιερσέης.

Ο μικρός αλλά κατανυκτικός ναός της Παναγίας Σουμελά είναι έτοιμος να υποδεχτεί και φέτος τους πιστούς στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: ETA PRESS

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φροντίδα του περιβάλλοντος χώρου στις εγκαταστάσεις του Ιερού Ιδρύματος, δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των μελών του ιδρύματος από την περιοχή της Νέας Υόρκης.

Στον καθαρισμό και την περιποίηση των χώρων συμβάλλουν και μέλη από το Κονέκτικατ με επικεφαλής τον κ. Θεόδωρο Γιαπουτζή (που με δική του πρωτοβουλία φέρνει κάθε χρόνο βαριά χωματουργικά μηχανήματα για τον καλλωπισμό και τον εξωραϊσμό των εγκαταστάσεων) με την συμβολή και άλλων  μελών από τη Νέα Υόρκη και από την Φιλαδέλφεια.

Το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένονται να καταφθάσουν κοπέλες από την Φιλαδέλφεια, που θα έρθουν κουβαλώντας τα άνθη για την εικόνα της Παναγίας και μετά από κοπιαστική δουλειά θα στολίσουν την εικόνα.

Άλλες κυρίες, φρόντισαν για να υπάρχουν στο Ίδρυμα υλικά καθαρισμού και επίσης ναύλωσαν με δικά τους έξοδα το λεωφορείο για την μεταφορά των προσκυνητών.

Είναι ένα διαρκές ενδιαφέρον, ανεξαρτήτως αν κατέχουν κάποια θέση ή κάποιο αξίωμα, που κάνει το πανηγύρι να ξεχωρίζει και να χαρίζει δύναμη και ελπίδα στα σχέδια του ιδρύματος.

Από την πλευρά του Ιερού Ιδρύματος έχει προβλεφθεί η προσφορά φαγητού και αναψυκτικών, σε όλους τους προσκυνητές, που θα προσέλθουν για να προσκυνήσουν την εικόνα και να δουν από κοντά τα θαύματα της Παναγίας, που έχουν σχέση με την βελτίωση των εγκαταστάσεων του Ιερού Ιδρύματος.

Παρά τα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν λόγω της πανδημίας, τα μέλη του Ιδρύματος, κατάφεραν τις τελευταίες εβδομάδες να επιμεληθούν τους χώρους και να καλλωπίσουν το περιβάλλον.   

Ταυτόχρονα τα σχέδια της ανάπτυξης του χώρου, βρίσκονται σε εξέλιξη (αφού έχουν υποβληθεί και σχετικές αιτήσεις στο αρμόδιο πολεοδομικό τμήμα της περιοχής) και το Δ.Σ. ευελπιστεί ότι σύντομα θα υλοποιηθούν.

Έτσι κι ενώ πέρυσι δεν υπήρχε εντοιχισμένη βιβλιοθήκη στο Πολιτιστικό Κέντρο, φέτος όχι μόνο δημιουργήθηκε χάρη σε δωρεά, αλλά «φορτώθηκε» και με αξιόλογα βιβλία για την ιστορία του Πόντου και την πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού στο πέρασμα του χρόνου, όπως μας ενημέρωσε ο δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης.

Στο μεταξύ, η κ. Βασιλική Τσανακτσίδου, που είναι υπεύθυνη για τα πολιτιστικά θέματα, παρουσίασε πρόσφατα σε συνεδρίαση του Δ.Σ. τα σχέδια για την δημιουργία μόνιμου βιβλιοπωλείου.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν αμέσως μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το πρωί τις Κυριακής 15 Αυγούστου, θα αναχωρήσει λεωφορείο από την Αστόρια για όσους δεν διαθέτουν το δικό τους μέσο για να μεταβούν στο Γουέστ Μίλφορντ. Το λεωφορείο θα αναχωρήσει στις 8:30 π.μ., με σημείο συνάντησης για την επιβίβαση, στο οίκημα του συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» στην Αστόρια.

Οι εγκαταστάσεις του Ιερού Ιδρύματος στο Γουέστ Μίλφορντ βρίσκονται στην διεύθυνση: 253 Marshall Hill Road, West Milford, NJ 07480.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.