ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Όαση με όλη την σημασία της λέξεως αποτελούν τα ημερήσια σχολεία «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Μπρονξ, τα οποία επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής, 2 Οκτωβρίου 2020 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος συνοδευόμενος από  τον διευθυντή Ελληνική Παιδεία Αρχιεπισκοπής, Δρ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη, την πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ελληνική Παιδεία, Αθηνά Κρομμύδα, τον π. Βασίλειο Δρόσο, τον αρχιδιάκονο Διονύσιο Παπίρη και τον διάκονο Μιχαήλ Γιαβρή.

Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου διέφερε από τις προηγούμενες διότι για πρώτη φορά δεν είχε την ευκαιρία να τελέσει τον αγιασμό και να συνομιλήσει με όλους τους μαθητές και τους δασκάλους εντός των παρακείμενων με τα σχολεία ναών.

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδοί του τηρώντας στο ακέραιο τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό εισήλθαν στις αίθουσες διδασκαλίας, συνομίλησαν με τους δασκάλους και τους μαθητές και τους ευχήθηκαν επιτυχίες για το νέο σχολικό έτος.

Οι διευθυντές των σχολείων και οι ιερατικοί προϊστάμενοι αμφοτέρων των κοινοτήτων ενημέρωσαν τον Αρχιεπίσκοπο για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και  για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εκπαιδευτικοί για να εφαρμόσουν το υβριδικό μοντέλο διδασκαλίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών και των δύο σχολείων παρακολουθούν δια ζώσης την διδασκαλία, ενώ μερικοί μαθητές παρακολουθούν εξ αποστάσεως και συμμετέχουν διαδικτυακά στο διδακτικό προτσές. Όλες οι αίθουσες είναι εξοπλισμένες με έξυπνους πίνακες και με κάμερες οι οποίες παρέχουν την δυνατότητα στους μαθητές που παρακολουθούν εξ αποστάσεως τα μαθήματα να συμμετάσχουν στην διδασκαλία.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι τόσο οι μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα δια ζώσης, όσο και τα παιδιά που παρακολουθούν εξ αποστάσεως φορούσαν τις σχολικές ενδυμασίες, οι οποίες καθιστούσαν ακόμη πιο λαμπερά τα πρόσωπα των μαθητών.

Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι εξοπλισμένες με μηχανήματα καθαρισμού του αέρα. Τα θρανία είναι περιτριγυρισμένα με προστατευτικό πλέξιγκλας και με αντισηπτικά. Οι δάσκαλοι φορούσαν προστατευτική ασπίδα προσώπου, ενώ οι μαθητές φορούσαν προστατευτικές μάσκες και τηρούσαν με ευλάβεια τους κανόνες προστασίας του κορωνοϊού.

Οι αίθουσες διδασκαλίας, οι διάδρομοι, η καφετερία, το γυμναστήριο και οι τουαλέτες έλαμπαν από καθαριότητα και σε όλες τις εισόδους υπήρχαν αντισηπτικά και πινακίδες  με τους κανόνες προστασίας από το κορωνοϊό.

Οι διευθυντές των σχολείων ανέφεραν στον Αρχιεπίσκοπο ότι εφέτος εγγράφτηκαν νέοι μαθητές ακόμη και στις μεγαλύτερες τάξεις, οι οποίοι προέρχονταν από τα δημόσια σχολεία της περιοχής, διότι τα ελληνοαμερικανικά σχολεία συν τοις άλλοις διακρίνονται και για την ασφάλεια.  

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ συνομιλεί με τους μαθητές του Ημερήσιου Σχολείου “Βασίλειος Σπυρόπουλος”. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

«Βασίλειος Σπυρόπουλος»

Το Ημερήσιος Σχολείο «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ λειτουργεί από το 1977 και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ημερήσιο σχολείο στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης και ένα από τα προηγμένα σε όλη την Αμερική και παρέχει την δυνατότητα σε τετρακόσιους περίπου μαθητές να μετάσχουν της ελληνικής παιδείας.

Οι μαθητές υποδέχτηκαν τον Αρχιεπίσκοπο με μια ανθοδέσμη και του δώρισαν μια μάσκα με το έμβλημα του σχολείου προκαλώντας συγκίνηση τόσο στον Αρχιεπίσκοπο, όσο και στην πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας Αθηνά Κρομμύδα που, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» τα πρώτα χρόνια δίδαξε την ελληνική γλώσσα, ενώ τις δύο τελευταίες δεκαετίες ανέλαβε τα ηνία του εν λόγου σχολείου και το οδήγησε από επιτυχία σε επιτυχία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ συνομιλεί με τους μαθητές του Ημερήσιου Σχολείου “Βασίλειος Σπυρόπουλος”. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Ο Αρχιεπίσκοπ0ος επισκέφθηκε τις περισσότερες σχολικές αίθουσες και οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συνομιλία με τους μαθητές που επέλεξαν να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως τα μαθήματα.   

Κατά την διάρκεια των συνομιλιών με τους μαθητές ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε στους μαθητές πως είναι τυχεροί διότι τα σχολεία τους τελούν υπό την αιγίδα των Ελληνορθόδοξων κοινοτήτων και τους κάλεσε να κάνουν από κοινού την προσευχή.

Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο

Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Μπρονξ είναι ένα από τα αρχαιότερα Ημερήσια σχολεία των ΗΠΑ και το μοναδικό ημερήσιο σχολείο στην κομητεία του Μπρονξ. Το σχολικό κτίριο είναι άρτια συντηρημένο και πεντακάθαρο και καθώς ανεβαίνεις τα σκαλιά αισθάνεσαι ότι εισέρχεσαι σε ένα μπουτίκ σχολικό ίδρυμα.  

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. κ. Ελπιδοφόρος, ενώ συνομιλεί με τους μαθητές του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου του Μπρονξ που παρακολουθούν διαδικτυακά τα μαθήματα. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Το σχολείο αριθμεί 145 μαθητές οι οποίοι είναι προνομιούχοι, διότι η αναλογία δασκάλου μαθητή είναι μικρότερη του 1 έναντι 5.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχτηκαν στα σκαλιά του σχολείου ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Συλβέστρος Μπερμπέρης, ο πρόεδρος της κοινότητας, Σπύρος Δημητράτος και ο διευθυντής του σχολείου Τζον Ατάνας.

Οι αριστούχοι όλων των τάξεων καλωσόρισαν τον Αρχιεπίσκοπο με ένα πανό στο οποίο αναγράφονταν «Welcome Archbishop Elpidophoros – Καλώς ορίσατε Σεβασμιώτατε», ενώ η πρόεδρος των μαθητών Χριστίνα Κατέχη του προσέφερε μια ανθοδέσμη.  

Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. κ. Ελπιδοφόρου στο Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Μπρονξ. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τις αίθουσες διδασκαλίας της 7ης και της 8ης τάξης και των μικρότερων τάξεων και οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η επικοινωνία με τους μαθητές που παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα μεταξύ των οποίων ένας από τη Σερβία και ένας από την Βουλγαρία. 

Λίγο πριν την αποχώρησή του από το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Μπρονξ ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε δηλώσεις προς τις «Αναμνήσεις» και την «Greek News» που παρακολούθησαν την επίσκεψή του και στα δύο σχολεία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποδειγματική λειτουργία των σχολείων ακόμη και στην εποχή του κορωνοϊού.

«Από την επίσκεψη μου στα δύο σχολεία διαπίστωσα ότι τα σχολεία μας λειτουργούν σωστά με τις απαραίτητες προφυλάξεις. Με τις μάσκες, με τις κοινωνικές αποστάσεις και με τα μέσα που χρειάζονται για την απολύμανση και αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά διότι αυτό  διασφαλίζει την ασφάλεια των σχολείων και των ίδιων των παιδιών και των οικογενειών που στέλνουν τα παιδιά εδώ ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω διάδοση αυτού του επικίνδυνου ιού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ενώ συνομιλεί με τους μαθητές του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου του Μπρονξ. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Πέραν της ασφάλειας διαπίστωσα την επιτυχημένη διεξαγωγή των μαθημάτων, το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης μόρφωσης, της άρτιας διοργάνωσης από τεχνικής απόψεως, διότι ακόμη και τα παιδιά που δεν μπόρεσαν για διάφορους λόγους να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματα, τα ίδια παιδιά, ακόμη κι αν βρίσκονται στην Σερβία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου από εκεί παρακολουθούν διαδικτυακά τα μαθήματα.

Διαπίστωσα το υψηλό επίπεδο των δασκάλων και διδασκαλισσών μας,  την αγάπη και την αφοσίωση των διευθύνσεων των σχολείων και την ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή που δίνουν οι ιερείς μας στην επιστασία και στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Είμαι χαρούμενος διότι, παρά τις πολύ δυσμενείς συνθήκες τις οποίες περνάμε όλοι μας, τα σχολεία μας λειτουργούν καλά και κάνουμε το Σταυρό μας να συνεχιστεί αυτό. Ο ρόλος της Εκκλησίας σε όλες τις εκφάνσεις της Ομογένειας και στην εκπαίδευση είναι κυρίαρχος και καθοριστικός και είναι ένας παράγοντας προόδου, μόρφωσης και επιτυχίας», πρόσθεσε.

Σε πρώτο πλάνο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου του Μπρονξ Τζον Ατάνας. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την ιδιαιτερότητα της νέας σχολικής χρονιάς επεσήμανε: «Το ιδιαίτερο είναι η ίδια η πανδημία η οποία έχει αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, τις προφυλάξεις που λαμβάνονται, την φοβία που υπάρχει από κάποιους για την μετάδοση του ιού, αλλά νομίζω πως ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έχει ήδη γίνει».

«Οι συστάσεις των αρμοδίων οργάνων υπηρεσιών υγείας τηρούνται . Ο ιός είναι καινούργιος και όλοι μαθαίνουμε. Ακόμη και οι επιστήμονες και οι ιατροί μαθαίνουν τον ιό. Ό,τι  ξέρουμε το εφαρμόζουμε κατά γράμμα και αυτό είναι παρήγορο», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής, π. Συλβέστρος Μπερμπέρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου και εστίασε την προσοχή του στο γεγονός ότι αρκετοί από τους εκπαιδευτικούς έχουν μεγαλώσει στους κόλπους της κοινότητας και η πλειοψηφία των γονέων είναι απόφοιτοι του σχολείου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. κ. Ελπιδοφόρος, ενώ συνομιλεί με τους μαθητές του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου του Μπρονξ. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας, Αθηνά Κρομμύδα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το επίπεδο των σχολείων και για το γεγονός ότι έχει ανέλθει ο αριθμός των μαθητών στα ημερήσια σχολεία και για το γεγονός ότι οι γονείς εμπιστεύονται τα δικά μας σχολεία.

«Ξέρω πόσο λαχταρούσαν και οι δάσκαλοι και οι ιερείς και τα παιδιά να δουν τον Σεβασμιώτατο και να ακούσουν τις νουθεσίες του. Αυτά τα παιδιά παίρνουν την Ελληνική Παιδεία την οποία εμείς έχουμε ταχθεί να στηρίξουμε», συμπλήρωσε.

Ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης επεσήμανε: «Ήταν μια όμορφη μέρα. Είδαμε σήμερα ότι μπορούμε. Δεν μας σταματάει τίποτα. Είδαμε ότι οι αριθμοί των μαθητών δεν μειώθηκαν. Υπάρχουν παιδιά, υπάρχει υποστήριξη, βλέπουμε ότι κάνουν υπέροχη δουλειά. Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου δείχνει ότι ενδιαφέρεται, αγαπάει τα σχολεία και νομίζω είναι ένας τρόπος να δει και ο Ελληνισμός ότι πρέπει να βοηθήσει, πρέπει να είμαστε δίπλα σ’ αυτά τα σχολεία. Δεν μπορούν μόνα τους».

Σε πρώτο πλάνο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου του Μπρονξ Τζον Ατάνας. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Μπρονξ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. κ. Ελπιδοφόρος, ενώ συνομιλεί με τους μαθητές του Ημερήσιου Σχολείου “Βασίλειος Σπυρόπουλος” στο Φλάσινγκ. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Από αριστερά διακρίνονται ο π. Παύλος Παλαιστίδης, η διευθύντρια Μαίρη Τζάλλα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. κ. Ελπιδοφόρος, η Αθηνά Κρομμύδα και ο Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο ιερατικός πορϊστάμενος της κοιινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ. π. Παύλος Παλαιστίδης. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ συνομιλεί με τους μαθητές του Ημερήσιου Σχολείου “Βασίλειος Σπυρόπουλος”. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ συνομιλεί με τους μαθητές του Ημερήσιου Σχολείου “Βασίλειος Σπυρόπουλος”. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.