Όαση η γιορτή της Σύναξης των Αγίων της Χίου στην Χιώτικη Γη στον Νέο Κόσμο (βίντεο)

0
Στιγμιότυπο από την Θεία Κοινωνία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Όαση με όλη τη σημασία της λέξεως αποτελούσαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Ιερά Σύναξη των Αγίων της Χίου που διοργάνωσε το Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2020 στην Χιώτικη Γη στον Νέο Κόσμο που διοργάνωσε ο Σύλλογος Βορειοχωριτών  Χίου Αγία Μαρκέλλα.

Πρόκειται για το ιδιόκτητο προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας, στα Κάτσκιλς το οποίο δημιούργησε ο Σύλλογος για να μνημονεύουν την προστάτιδά τους την Αγία Μαρκέλλα και είναι ο μοναδικός ιερός χώρος που δεν ανήκει σε καμιά εκκλησιαστική δικαιοδοσία και αποτελεί πόλο έλξης για τους Χιώτες της Αμερικής.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Θεία Λειτουργία την οποία τέλεσε ο π. Βασίλειος Λούρος, τα μνημόσυνα, την Αρτοκλασία και ολοκληρώθηκαν με το γεύμα που παρέθεσε δωρεάν ο Σύλλογος για όλους τους προσκυνητές.

Ο καταγάλανος ουρανός ενώνονταν με πεντακάθαρα νερά της ιδιόκτητης λίμνης και το γρασίδι και καθιστούσαν ακόμη πιο λαμπερό τον ήλιο και δημιουργούσαν σε όλους την ψευδαίσθηση ότι βρίσκονταν στον ομώνυμο ναό των Αγίων Χίου στο προσκοπικό κέντρο «Μάναγρος» στην Βολισσό.

Η γιορτή της Ιεράς Σύναξης των Αγίων της Χίου, όπως επεσήμανε και κατά την διάρκεια του κηρύγματος ο πνευματικός ηγέτης του Συλλόγου, π. Βασίλειος Λούρος, στην Χίο εορτάζεται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εορτάζεται και στην Αμερική κάθε χρόνο με την ίδια μεγαλοπρέπεια με την οποία τιμάται και η μνήμη της Αγίας Μαρκέλλας.

Παράλληλα τόνισε πως οι 40 άγιοι που τιμούμε γεννήθηκαν είτε και μαρτύρησαν στην μυροβόλο Χίο και συνεχάρη τους Χιώτες γιατί είχαν μεριμνήσει και για την εικόνα της Ιεράς Σύναξης των Αγίων Χίου.

Ο π. Βασίλειος Λούρος ενώ τελεί το 7ετές μνημόσυνο για τον Δημήτριο Μουτάφη από το Μπέθλεεμ της Πενσιλβάνιας και το τρίμηνο μνημόισυνο της Παρασκευής Βεντουρή που απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μνημόσυνα

Ο π. Βασίλειος Λούρος τέλεσε το έβδομο ετήσιο μνημόσυνο του Δημητρίου Μουτάφη, από το Μπεθλεέμ Πενσιλβάνιας και το μνημόσυνο των τριών μηνών της Παρασκευής Βεντουρή και προέτρεψε τους οικείους να αγωνιστούν για την διαιώνιση της μνήμης και για την συνέχιση της προσφοράς αμφότερων των αειμνήστων στον Σύλλογο Βορειοχωριτών «Πελιναίο» Αγία Μαρκέλλα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Μουτάφης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέλευση των Χιωτών και για την ευλάβεια με την οποία τηρούν τις εθνικο-θρησκευτικές παραδόσεις.

Στις $30.000 ο υδράργυρος

Ο π. Βασίλειος Λούρος, ενώ τελεί την Αρτοκλασία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τόσο στην είσοδο του ναού, όσο και στο υπόστεγο όπου παρατέθηκε το γεύμα είχε τοποθετηθεί ο πίνακας του εράνου με το «Θερμόμετρο» και τον υδράργυρο στις $30.000.

Στο διάστημα των δύο περίπου μηνών που μεσολάβησαν από την έναρξη του εράνου τα μέλη του Συλλόγου προσέφεραν τριάντα χιλιάδες δολάρια  για την έναρξη του μεγαλόπνοου έργου της αλλαγής της πρόσοψης του ναού.

Πρόκειται για το πρώτο έργο της 5ης δεκαετίας του Συλλόγου, που ανέτειλε το περασμένο καλοκαίρι με τους εορτασμούς για τα 40χρονα και το οποίο περιλαμβάνει την αλλαγή της πρόσοψης του προσκυνήματος, η οποία θα τους παράσχει την δυνατότητα να τελούν τις θρησκευτικές τελετές παντός καιρού. Ο χώρος όπου τώρα υπάρχει τέντα θα επεκταθεί και θα καλυφθεί με στέγη η οποία σε συνδυασμό με το καμπαναριό θα θυμίζουν σε όλους τους παραδοσιακούς ναούς της Χίου.

Ο π. Βασίλειος Λούρος ενώ ευλογεί τις φανουρόπιτες που προετοίμασαν για την γιορτή οι Χιώτες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Σύλλογος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», τον Ιανουάριο γιόρτασε την 70ή επέτειο της ιδρύσεώς του και συνάμα την 40ή επέτειο της δημιουργίας του προσκυνηταρίου της Αγίας Μαρκέλλας στα όρη Κάτσκιλς.

To παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρκέλλας έχει χτιστεί στο κέντρο του μεγάλου οικοπέδου που έχουν αγοράσει προ τεσσάρων και πλέον δεκαετιών οι Βορειοχωρίτες στην περιοχή Kenoza Lake στα Κάτσκιλς.

Αριστερά του ναού υπάρχει μια λιμνούλα και δεξιά υπάρχει το μεγάλο υπόστεγο και οι βοηθητικοί χώροι οι οποίοι παρέχουν τη δυνατότητα στον Σύλλογο να διοργανώσει τα πανηγύρια και τις εκδρομές αγνοώντας τις καιρικές συνθήκες.

Στιγμιότυπο από την Θεία Κοινωνία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολοθούν με κατάνυξη την Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Αριστερά ο π. Βασίλειος Λούρος και στο βάθος οι ιεροψέλτες Μιχάλης Γατανάς, αριστερά, και ο γιος του Στράτος Γατανάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Μιχάλης Γατανάς, αριστερά, με τον γιο του Στράτο Γατανά, οι οποίοι εξέπληξαν το εκκλησίασμα με την ψαλμωδία τους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία της Ιεράς Συνάξεως των Αγίων της Χίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η γραφική λιμνούλα η οποία αποτελεί αναπόσπαστο και αναντικατάστατο μέρος του ειδυλλιακού τοπίου της Χιώτικης Γης στα Κάτσκιλς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.