ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Όαση με όλη την σημασία της λέξεως αποτέλεσε η γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Windham της Νέας Υόρκης και το τριήμερο ελληνικό φεστιβάλ το οποίο ξεκίνησε το Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022 και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ανήμερα της εορτής της Κοίμησεως της Θεοτόκου.

Οι θρησκευτικές τελετές ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής με τον πανηγυρικό εσπερινό και ολοκληρώθηκαν σήμερα με την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Ιάκωβος Φιτζπάτρικ.

Ο ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου βρίσκεται σε ένα υπερυψωμένο σημείο δίπλα στον αυτοκινητόδρομο και είναι περιτριγυρισμένος από πράσινο και κάθε προσκυνητής προσπαθούσε να συγκρίνει το τοπίο με τα γραφικά τοπία της γενέτειρας στα οποία οι πρόγονοί μας έχτισαν τους ναούς και παρεκκλήσια αφιερωμένα στην Μεγαλόχαρη.

Το φεστιβάλ ήταν άριστα οργανωμένο και οι εθελοντές βρίσκονταν στα πόστα τους πανέτοιμοι να εξυπηρετήσουν τους προσκυνητές και το πιο σημαντικό πανέτοιμοι να τους εξηγήσουν τι εστί παστίτσιο, μουσακά, αρνάκι του φούρνου, λουκουμάδες και τα άλλα ελληνικά παραδοσιακά φαγητά.

Στο πολιτιστικό κέντρο λειτουργούσε το «Flea Market» της Φιλοπτώχου Αδελφότητας ενώ στο προαύλιο υπήρχαν παιγνίδια για τους μικρούς προσκυνητές.

Η εν λόγω κοινότητα ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 από ομογενείς που είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή, η οποία αποτελεί χιονοδρομικό θέρετρο. Το έναυσμα έδωσε ο Βασίλειος Κούναν (Κουνιώτης) ο οποίος είχε αρρωστήσει σε νεαρή ηλικία από φυματίωση και είχε κάνει τάμα να χτίσει μια εκκλησία αν επιζούσε.

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Windham της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ανεγέρθηκε το 1962 σε οικόπεδο που δώρισε ο ομογενής Τζον Τζόρτζινς (Γεωργακάκης). Ξεχωρίζουν οι αγιογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν από μοναχούς της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου στην Κύπρο και δωρίσθηκαν στο ναό από τους πρωτεργάτες και οι οποίες συντηρήθηκαν στη συνέχεια με φροντίδα του π. Ιακώβου.  

Σήμερα η κοινότητα αριθμεί περί τις 130 οικογένειες – μέλη. Διαθέτει κοινοτικό κέντρο χωρητικότητας 300 ατόμων και πάρκινγκ.

Τις πρώτες έξι περίπου δεκαετίες η κοινότητα λειτουργούσε από την Κυριακή των Βαϊων και το Πάσχα μέχρι και το Σαββατοκύριακο του Columbus Day τον Οκτώβριο. Τα τελευταία χρόνια, με προϊστάμενο τον π. Ιάκωβο Φιτζπάτρικ λειτουργεί κανονικά ολόκληρο το χρόνο.

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Windham της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το ανθοστολισμένο τέμπλο του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Windham της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα έργα τέχνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το περίπτερο με το Αγνό Ανθόμελο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ της κοινότητας της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Windham της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το Flea Market της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Windham της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς και οι άλλοι κάτοικοι του Γουίντχαμ ενώ απολαμβάνουν τα ελληνικά εδέσματα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι καρτέλες με τα ονόματα των χορηγών και δωρητών του ελληνικού φεστιβάλ της κοινότητας της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Windham της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Windham της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.