Ο Anthony James Georgiou φώναζε για βοήθεια και προσπαθούσε να αναπνεύσει, όταν δύο υπάλληλοι ασφαλείας στην επιχείρηση Bunnings τον συγκρατούσαν κάνοντάς του κεφαλοκλείδωμα, όπως διαπιστώθηκε στην έκθεση του Ιατροδικαστή της Βικτώριας.

“Βοηθήστε με, βοηθήστε με, αφήστε με να φύγω”, ένας μάρτυρας άκουσε τον Georgiou να ουρλιάζει καθώς πάλευε μαζί τους στο έδαφος, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το πόρισμα του ιατροδικαστή, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Παρά την αγωνία του, οι υπάλληλοι ασφαλείας συνέχισαν να συγκρατούν τον 31χρονο. Έχασε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου πέθανε αργότερα την ίδια ημέρα.

Ο ιατροδικαστής Darren Bracken διαπίστωσε ότι ο θάνατος του Georgiou τον Σεπτέμβριο του 2016 δεν θα είχε επέλθει αν δεν είχε συγκρατηθεί από τους υπαλλήλους ασφαλείας της Bunnings.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν ο Georgiou δεν είχε εμπλακεί στην πάλη… θα είχε φύγει από την Bunnings περπατώντας, εκείνη την ημέρα”.

Ο Georgiou φέρεται να είχε κλέψει μια φιάλη αερίου και μια πριονοκορδέλα από το κατάστημα Frankston στη Μελβούρνη και οι υπάλληλοι ασφαλείας προσπαθούσαν να τον εμποδίσουν να διαφύγει.

Ο ιατροδικαστικός παθολόγος, Heinrich Bouwer, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία του Georgiou, διαπίστωσε ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από επιπλοκές λόγω χρήσης μεθυλαμφεταμίνης και σωματικής καταστολής.

Είπε στην ανακριτική επιτροπή ότι το το κεφαλοκλείδωμα που του έκαναν είχε προκαλέσει τραυματισμούς που εμπόδιζαν την αναπνοή του Georgiou.

Οι υπάλληλοι ασφαλείας δήλωσαν στον ανακριτή ότι αρχικά προσπάθησαν να πείσουν τον Georgiou να πάρει τα κλοπιμαία πίσω στο κατάστημα, αλλά εκείνος έγινε επιθετικός, και απομακρύνθηκε από αυτούς, βρίζοντας.

Οι δύο υπάλληλοι ασφαλείας δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν τη δύναμή τους για να προσπαθήσουν να τον ρίξουν στο έδαφος βάζοντάς τον σε κεφαλοκλείδωμα, κάτι που παραβίαζε τον κώδικα συμπεριφοράς της Bunnings και την εκπαίδευση που έπρεπε να τους είχε δοθεί για το πώς να αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά.

Ωστόσο, ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι οι δυο υπάλληλοι δεν είχαν λάβει ποτέ αντίγραφο του κώδικα και κανένας από τους δύο δεν είχε παρακολουθήσει την εκπαίδευση.

Ο διευθυντής του καταστήματος ο οποίος είδε την πάλη, δεν επενέβη. Είπε στον ανακριτή ότι η Bunnings του είπε να μην εμπλέκεται με τους υπαλλήλους ασφαλείας όταν πρόκειται για κλεμμένα αντικείμενα.

Ο ιατροδικαστής ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει αν η βία που χρησιμοποίησαν ήταν αδικαιολόγητη υπό τις περιστάσεις, αλλά εξέδωσε μια σειρά συστάσεων για την Bunnings, μεταξύ των οποίων ότι οι υπάλληλοι ασφαλείας και οι διευθυντές καταστημάτων πρέπει να εκπαιδευτούν στον τρόπο αντιμετώπισης των αντιπαραθέσεων με τους πελάτες.

Η Bunnings δήλωσε στον ιατροδικαστή ότι είχε λάβει διάφορα μέτρα μετά από ζητήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, συμπεριλαμβανομένης της επικαιροποίησης του κώδικα δεοντολογίας της για να καταστήσει σαφές πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωματική βία.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.