
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλούσιο σε συγκινήσεις και διδάγματα ήταν το ετήσιο δείπνο του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, το οποίο παρατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 5ης Δεκεμβρίου 2025, στο «Leonard’s Palazzo» στο Great Neck, του Λονγκ Άϊλαντ.
Το δείπνο είχε τριπλό χαρακτήρα. Ο πρώτος σχετίζονταν με τον εορτασμό του χρυσού ιωβηλαίου, όπως είθισται να αποκαλούμε τα 50χρονα της ιδρύσεως του Παγκυπρίου Συνδέσμου.
Ο δεύτερος χαρακτήρας σχετίζονταν με την απονομή του πρώτου Βραβείου Ελευθερίας «Ντίνος Ιορδάνου» στον ευπατρίδη επιχειρηματία, φιλάνθρωπο και αρχηγό της θρυλικής ομάδας του Παγκυπρίου Γιώργο Χαλκίδη.
Ο τρίτος χαρακτήρας σχετίζονταν με το κοινωνικό και πολιτιστικό σκέλος, καθώς οι τριακόσιοι περίπου ομογενείς είχαν την δυνατότητα να περάσουν αξέχαστες στιγμές με την δημοφιλή ερμηνεύτρια από το Λονδίνο Αντιγόνη Buxter, η οποία θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στον διαγωνισμό της Eurovision 2026.
Η Αντιγόνη ερμήνευσε το «Χρυσοπράσινο Φύλλο», το δικό της τραγούδι «Μείνε» και άλλα παραδοσιακά άσματα και στην κυριολεξία έκλεψε τις καρδιές των ομογενών.
Στο δείπνο παρέστησαν ο γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Πογιατζής, ο ομοσπονδιακός βουλευτής του Λονγκ Άϊλαντ, Τομ Σουόζι, ο πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Μιχάλης Γιάνναρης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών οργανώσεων.
Ο υπεύθυνος της οργανωτικής επιτροπής Νίκος Παφίτης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και όλους τους συνδαιτυμόνες και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος ιδρύθηκε λίγους μήνες μετά εισβολή του Αττίλα και την παράνομη κατοχή από μια ομάδα νέων επαγγελματιών και φοιτητών που είχαν κοινό σκοπό τον αγώνα για δικαιοσύνη στην Κύπρο. Μετά από 50 χρόνια… ακόμη αγωνιζόμαστε… Δυστυχώς, ακόμη αγωνιζόμαστε. Δυστυχώς, ακόμη περιμένουμε να επιστρέψουμε στις πατρογονικές μας εστίες».
Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου και της ΠΣΕΚΑ, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, αναφέρθηκε στους αγώνες για την ελευθερία της Κύπρου και στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την διατήρηση των παραδόσεων.
Εκτενή αναφορά έκανε στην δράση των τμημάτων του Παγκυπρίου και των ηγετών τους και συγκεκριμένα, του γενικού αρχηγού της θρυλικής ομάδας Γιώργου Χαλκίδη, των Παιδικών Ομάδων Ελευθέρια – Παγκυπρίου Πάρη Ερμογένους, της Χορωδίας του Παγκυπρίου Ισμήνης Μιχαηλίδου, του χορευτικού Κυριάκου Παπαστυλιανού και της προέδρου της Women’s Initiative Network, Σάββης Άσπρου.
«Καθώς εορτάζουμε την 50ή μας επέτειο, αναλογιζόμαστε τα επιτεύγματά μας και εκφράζουμε την εκτίμησή μας σε όλους όσους συνέβαλαν ουσιαστικά στην οργάνωσή μας… Παρ’ όλο που έχουν περάσει 51 χρόνια από την παράνομη και τραγική εισβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας και το 37% της επικράτειάς της παραμένει υπό τουρκική κατοχή, αλλά ο Παγκύπριος παραμένει σύμβολο ελπίδας και κορωνίδα του αγώνα», τόνισε μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος στο εν λόγω βραβείο τόνισε: «Απονέμουμε το εξέχον Βραβείο Ελευθερίας «Ντίνος Ιορδάνου» στον μακροχρόνιο υποστηρικτή μας Γεώργιο Χαλκίδη, ο οποίος, όπως ο Ντίνος, ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο… Μετανάστευσε από την Ελλάδα το 1970, έπαιξε ποδόσφαιρο, αποφοίτησε από το Pratt Institute, έγινε επιτυχημένος επιχειρηματίας και αφιέρωσε 25 χρόνια στον Παγκύπριο».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανισμών Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού απηύθυνε επίσης χαιρετισμό, ενώ ο γενικός πρόξενος της Κύπρου Κυριάκος Πογιατζής σημείωσε πως η 50ή επέτειος «είναι φόρος τιμής στην αφοσίωση και το έργο όλων όσων στήριξαν την οργάνωση όλα αυτά τα χρόνια».

Ο πολιτειακός γερουσιαστής της Αστόρας Μιχάλης Γιάνναρης εξήρε την προσφορά του τιμώμενου και του απένειμε τις διακηρύξεις της Πολιτειακής Γερουσίας, αλλά και της Πολιτειακής Βουλής που απένειμε ο πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Ταννούσης, ο οποίος έλκει την καταγωγή από τα κατεχόμενα.
Ο φιλέλληνας ομοσπονδιακός βουλευτής του Λονγκ Άιλαντ Τομ Σουόζι (Thomas Suozzi) συνεχάρη τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για την προσφορά και τον κ. Χαλκίδη για τη φιλία και την προσφορά του. Ο κ. Σουόζι αναφώνησε «Άξιος» και του απένειμε την διακήρυξη του Κογκρέσου.
Ο Παναγιώτης (Pete) Χαλκίδης, ο οποίος κλήθηκε να μιλήσει για τον πατέρα του προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο ακροατήριο καθώς αναφέρθηκε στις προσωπικές του εμπειρίες από την συμμετοχή του στην ποδοσφαιρική ομάδα.

Εκτενή αναφορά έκανε και στον αείμνηστο Ντίνο Ιορδάνου και στην ανιδιοτελή προσφορά του στην ομογένεια και στην Κύπρο.
Ο τιμώμενος δίδαξε με την απλότητά του και με το γεγονός ότι είχε στο πλευρό του την σύζυγό του Ειρήνη, τον γιο του Παναγιώτη και την κόρη του Άννα.
Ο Παναγιώτης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της “FOS Development Corp.”, ενώ η Άννα είναι δημοσιογράφος και συντάκτρια του περιοδικού «Parents» και με την αγάπη τους και τον σεβασμό για τους γονείς τους δίδαξαν και ήρθαν να υπενθυμίσουν σε όλους ότι η οικογένεια αποτελεί το κύτταρο της κοινωνίας και συνάμα το ορμητήριο της επιτυχίας και της καταξίωσης.
Ο Γιώργος Χαλκίδης αποκάλυψε ότι δέχτηκε να βραβευτεί διότι το θεώρησε αφορμή για να εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Ντίνο Ιορδάνου, ο οποίος ήταν επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ευεργέτης.














