ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκος την ερχόμενη Πέπμτη, 11 Ιουλίου 2019, αναμένεται να αφιχθεί στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στο διήμερο θρησκευτικό πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλλας στο ιδιόκτητο προσκυνητάρι του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου “Πελιναίον Αγία Μαρκέλλα στο Upstate της Νέας Υόρκης, το οποίο θα λάβει χώρα το Σάββατο και την Κυριακή 13 και 14 Ιουλίου 2019.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια που διοργανώνονται αυτή την εποχή στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης, το οποίο εφέτος συμπίπτει με τον εορτασμό των 40 χρόνων από τα θυρανοίξια του ιερού προσκυνήματος.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις αναμένεται να συμμετάσχει και ο Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη για τελευταία φορά με την ιδιότητα του εν ενεργεία δημάρχου.

Από αριστερά οι Σταύρος Χαβιάρας, Ευάγγελος Ζερβούδης, Μαρία Ζαρβούδη, Στυλιανός Ζερβούδης και Δημήτρης Μουτάφης, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας,

Ο Μητροπολίτης Μάρκος και ο κ Βουρνούς το βράδυ της Παρασκευής θα συμμετάσχουν στην  ανοικτή συνεδρίαση που θα συγκαλέσει η Χιακή Ομοσπονδία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βορειοχωριτών Χίου Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα και τους Συλλόγους μέλη.

Ο κ. Μάρκος, όπως επεσήμανε ο εκτελεστικός γραμματέας της Χιακής Ομοσπονδίας Δημήτρης Γωνιάς, θα ενημερώσει την ομογένεια για τα προγράμματα της Μητροπόλεως, για το κοινωνικό παντοπωλείο και για τα συσσίτια για τα άτομα και τις οικογένειες που έχουν πληγεί από την παρατεταμένη οικονομική κρίση στη γενέτειρα. Πολλά από αυτά τα προγράμματα χρηματοδοτούνται από το ίδρυμα «Help Chios» που έχει ιδρύσει η Χιακή Ομοσπονδία και οι σύλλογοι μέλη και το οποίο προσφέρει δεκάδες χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο.

Ο Μητροπολίτης Χίου αναμένεται να συναντηθεί και με το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόφο με τον οποίο ήταν συμφοιτητές στη Θεολογική Σχολή. Η συνάντηση κατά πάσα πιθανότητα θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019.

Διήμερο πανηγύρι

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου, Δημήτρης Μουτάφης, χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Μάρκου ιστορική και μεταξύ άλλων τόνισε αποτελεί ένα επί πλέον δείγμα της αγάπης του για τους ομογενείς.  

Αριστερά το παρεκκλήσιος, ενώ δεξιά το μεγ΄σαλο υπόστεγο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας,

«Είναι η πρώτη φορά που ο Μητροπολίτης Μάρκος θα προεξάρχει του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας και όλοι αναμένουν με χαρά και συγκίνηση το θρησκευτικό μας πανηγύρι», επεσήμανε ο κ. Μουτάφης υπενθυμίζοντας ότι οι Βορειοχωρίτες και κατ΄ επέκταση οι Χιώτες αισθάνονται τους εαυτούς τους τυχερούς διότι στο παρελθόν είχαν την ευλογία να υποδεχτούν στην Αγία Μαρκέλλα πολλούς ιεράρχες, μεταξύ των οποίων τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής, κ. Δημήτριο, τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο και τον μακαριστό Επίσκοπο Μελόης, κ. Φιλόθεο.

Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον των ομογενών ο κ. Μουτάφης επεσήμανε ότι είναι αυξημένο και ότι αυτό αποδεικνύεται από τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής και από τις δηλώσεις συμμετοχής.

Ο κ. Δημήτρης Γωνιάς επεσήμανε ότι εφέτος προέβησαν σε μια καινοτομία και συγκεκριμένα στην έκδοση αναμνηστικού λευκώματος για την 40ή επέτειο του προσκυνήματος της Αγίας Μαρκέλλας.

Αναφερόμενος στους στόχους του λευκώματος επεσήμανε ότι έχει ως στόχο την καταγραφή της ιστορίας του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου και του ιδίου του προσκυνηταρίου της Αγίας Μαρκέλλας.

Η αφίσα του πανηγυριού.

«Προσκαλούμε όλους τους Χιώτες και κατ΄ επέκταση όλους τους ομογενείς να συμμετάσχουν στη γιορτή και στην πανήγυρη της Θαυματουργού Αγίας Μαρκέλλης, προστάτιδος της Χίου και να ζήσουν τη μυσταγωγία της Θείας Λειτουργίας που θα τελέσει ο Μητροπολίτης Χίου για να θυμηθούν τη χαρά των πανηγυριών της πατρίδας», επεσήμανε ο κ. Μουτάφης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019 με τον Αρχιερατικό Εσπερινό μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ.κ. Μάρκου, βοηθούμενου από τον εκ Χίου επίσης καταγόμενο ιερέα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας π. Βασιλείου Λούρου.

Το πρωί της Κυριακής οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος και πάλι του Μητροπολίτου Χίου κ.κ. Μάρκου βοηθούμενου υπό του π. Βασιλείου Λούρου.

Τους ύμνους κατά τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία θα αποδώσουν ο Πρωτοψάλτης και καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής Απόστολος Κομπίτσης με την συμμετοχή των καλλίφωνων ιεροψαλτών Νίκου Τσιάδη και Αλέκου Βλάσση.

Μετά τον Εσπερινό θα ακολουθήσει πανηγύρι με τον χωριανό Γιάννη Λιγνό στο κλαρίνο, τον Βασίλη Πατρίκη στο βιολί, τον Νίκο Κούτρα στο τραγούδι και τον Ανδρέα Γωνιά στο μπουζούκι.Άφθονο φαγητό

Ο Σύλλογος θα διαθέσει λεωφορεία από το Μπρούκλιν (75 St. και 5 Ave., στις 7 π.μ.) και από την Astoria (Χιώτικο Σπίτι 44-01 Broadway Astoria, NY 11103) Για πληροφορίες σχετικά με τα λεωφορεία: Brooklyn: Κούλα Μιχαλάκη • Tηλ.: (718) 266-6327 Αστόρια: Κούλα Καλογερά • Tηλ.: (914) 217-9886.

Τέλος να σημειώσουμε ότι το παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρκέλλας έχει χτιστεί στο κέντρο του μεγάλου οικοπέδου που έχουν αγοράσει οι Βορειοχωρίτες στην  Kenoza Lake στα Κάτσκιλς. Αριστερά του ναού υπάρχει μια λιμνούλα και δεξιά υπάρχει το μεγάλο υπόστεγο και οι βοηθητικοί χώροι οι οποίοι παρέχουν τη δυνατότητα στον Σύλλογο να διοργανώσει τα πανηγύρια και τις εκδρομές αγνοώντας τις καιρικές συνθήκες.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.