ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος το πρωί της Κυριακής, 19 Ιουλίου 2020 αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία απένειμε το οφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου στον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ του Λονγκ Αϊλαντ, π. Παντελεήμονα Παπαδόπουλο.

Πρόκειται για το πρώτο οφίκιο που απονέμει ο κ. Ελπιδοφόρος ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και η απονομή του έγινε με τον πιο επίσημο τρόπο αφ ενός μεν διότι παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής, Γέροντας Δημήτριος, αφ ετέρου δε παραβρέθηκαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβεις Μαρία Θεοφίλη και Ανδρέας Μαυρογιάννης, αντίστοιχα, οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέτ, αντίστοιχα, ο υποψήφιος πολιτειακός βουλευτής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Άϊλαντ, Μιχάλης Ταννούσης, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκος Παπαστυλιανού, οι οποίοι, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» προσήλθαν και για το Μνημόσυνο για τα θύματα της τουρκικής εισβολής.

Την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος του απένειμε το οφίκιο τα στελέχη και τα μέλη της κοινότητας αναφωνούσαν «Άξιος».

Από αριστερά οι π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής, κ. Δημ ήτριος και η πρεσβυτέρα Γεωργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Ο ιερατικός σας προϊστάμενος υπηρέτησε με τόση πιστότητα, με τόση αφοσίωση, με τόση αγάπη και σεβασμό την Ιερά μας Αρχιεπισκοπή για σχεδόν δύο δεκαετίες και ήταν πιστός συνεργάτης και πνευματικό παιδί του σεβαστού προκατόχου μας, του Γέροντός μας, Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ο οποίος με την παρουσία του σήμερα μας τιμά όλους, μας ευλογεί και  μας δίνει μεγάλη χαρά», επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος και συμπλήρωσε:  

«Αγαπητέ μου Γέροντα να είστε υπερήφανος, γιατί τα παιδιά σας προοδεύουν και εξελίσσονται και κοσμούν, στολίζουν την Ιερά μα Αρχιεπισκοπή. Και ένα από αυτά τα παιδιά σας είναι και ο π. Παντελεήμων, ένας υποδειγματικός κληρικός, υποδειγματικός πατέρας, υποδειγματικός σύζυγος, αλλά και αφοσιωμένος και με αγάπη προς την Εκκλησία κληρικός. Γι αυτό π. Παντελεήμονα ήρθε και για σένα η στιγμή να πάρεις το οφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου, το οποίο απονέμω για πρώτη φορά.

Και είμαι τυχερός που απονέμω σε σένα το πρώτο οφίκιο γιατί πραγματικά το αξίζεις, όχι γιατί συμπληρώνεις κάποια χρόνια και έπρεπε αναγκαστικά να σου δώσω έναν Σταυρό, αλλά σου δίνω τον Σταυρό με όλη μου την αγάπη, γιατί τον τίμησες τον Σταυρό πριν ακόμη τον φορέσεις και τώρα που θα τον φορέσεις είμαι σίγουρος ότι θα τον τιμήσεις ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε.

Οι νυν και πρώην Αρχιεπισκόποι Ελπιδοφόρος και Δημήτριος, αντίστοιχα, σε μια αναμνηστική φωτογραφίοα με τον π. Παντελεήμων Παπαδόπουλο την πρεσβυτέρα Γεωργία, τους γονείς των και τα παιδιά του. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στον Σταυρό επεσήμανε ότι κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη και είναι αντίγραφο του Σταυρού που έχουμε στο λογότυπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά εκεί κάποιοι Σταυροί να δίνονται ως οφίκια σε κάποιους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής μας.  Να είσαι άξιος και ευλογημένος και να συνεχίζεις να υπηρετείς την Εκκλησία και την κοινότητα με την ίδια αγάπη και αφοσίωση»,  τόνισε.  

Απευθυνόμενος στον προκάτοχό του, Γεροντα Δημήτριο, ο κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε: «Η Εκκλησία σας ευγνωμονεί γιατί χαρίσατε μεταξύ άλλων και αυτόν τον κληρικό και σας οφείλουμε όλοι μας τον σεβασμό και εσάς που τον διαμορφώσατε με υπομονή και αγάπη τόσα χρόνια δίπλα σας.

Είμαι σίγουρος ότι πάρα πολλά από αυτά τα δώρα που έχει τα πήρε από τους γονείς του, την μητέρα του και τον πατέρα του, αλλά πολλά τα έμαθε κοντά σας με την ευλάβειά σας, την αγάπη σας και την υπομονή σας. Νομίζω ότι όλα αυτά τον δίδαξαν και τον διαμόρφωσαν και τον χάρισαν στην Εκκλησία μας ολοκληρωμένο πρωτοπρεσβύτερο σήμερα και άξιον»

Σε πρώτο πλάνο ο π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και η πρόεδρος της κοινότητας Στέφανι Κλαρκ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος απευθυνόμενος στον κ. Ελπιδοφόρο επεσήμανε: «Είστε πάντοτε γενναιόδωρος σε επαίνους σε ανθρώπους που δεν αξίζουν και σας είμαι ευγνώμων γι αυτό. Αλλά όντως αξίζει η τιμή που κάνατε σήμερα στον π. Παντελεήμονα γιατί διακόνησε με τόση αγάπη και αφοσίωση για τόσα πολλά χρόνια.  Ο π. Παντελεήμων είναι δημιούργημα της πίστεως και της οικογένειας και είναι Άξιος».

Ο π. Παντελεήμων, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις χειροτονήθηκε τον 2 Νοεμβρίου 2019 στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν και ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του ιερατικού προϊσταμένου της εν λόγω κοινότητας.

Εμφανώς συγκινημένος από την τιμή ο π. Παντελεήμων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την τιμή και μεταξύ άλλων τόνισε: «Αισθάνομαι την υποχρέωση να εκφράσω και δημοσίως τις ευχαριστίες μου στα μέλη αυτής της κοινότητας που με βοηθάνε να σηκώσω τον Σταυρό του Χριστού»

Μετά το πέρας της Λειτουργίας η πρόεδρος της κοινότητας Στέφανι Κλαρκ παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο επιταγή αξίας $2.500 για το Ταμείο Αρωγής της Αρχιεπισκοπής για ην ανακούφιση των πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής, κ. Δημήτριος, αριστερά και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

1 COMMENT

  1. Ελπίζω η Αρχιεπισκοπή μα κρατάει βιβλίο
    καταχωρήσεων οφικίων , γιατί κάποιος Αρχιεπίσκοπος Χίου του του έδωσε δυό φορές το
    οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου, το οποίον
    συνοδεύεται με επιγονάτιον και σταυρό. Η άσχημή του πλευρά είναι πως συνήθως δίδεται σε όλους τους Ιερείς και συνοδεύονται από τα ίδια λόγια.
    Για τον συγκεκριμένο Ιερέα, μαζί με τα συγχαρητηριά μου , επί πλέον έχω να πώ:” Οποία η μορφή του και η ψυχή του….”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.