ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας (5 Μαρτίου 2024) παρέθεσε το καθιερωμένο Σαρακοστιανό Γεύμα, στο πλαίσιο του οποίου βράβευσε τον Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας για την προσφορά τους στην κοινότητα και κατ΄ επέκταση στην ομογένεια.

Τα έσοδα του γεύματος θα διατεθούν για την ολοκλήρωση του Βρεφονηπιακού Σταθμού που θα στεγαστεί στο υπό ανέγερση πολυώροφου κτιρίου που χτίζει η κοινότητα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρωτοσύγκελος της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, π. Ηλίας Βίλλης, η πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Αγγελική Βουρνά, ο τέως διευθυντής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, ο ευεργέτης της Εκκλησίας, της ομογένειας και της γενέτειρας, Ευστάθιος Βαλιώτης, καθώς επίσης και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Φώτιος Παπαμιχαήλ.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Στέφανος Θωμάτος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον πρόεδρο του Συλλόγου Αμοργού και νήσων Δονούσα, Σχοινούσα, Ηράκλεια και Κουφονήσια, Νικήτα Θεολογίτη και τον επίτιμο πρόεδρο Νίκο Γαβαλά που για μια ακόμη χρονιά ανέλαβαν την ευθύνη του Σαρακοστιανού Γεύματος που αποτελεί μια από τις αξιόλογες ερανικές εκδηλώσεις της κοινότητας.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ανέγερση του πολυώροφου κτιρίου, στο οποίο θα στεγαστεί και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός και τόνισε ότι έχουν φτάσει στα 90% του κύκλου εργασιών και ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα τελέσουν τα εγκαίνια του.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμοργού και Νήσων Νικήτας Θεολογίτης, στο βήμα και ο επίτιμος πρόεδρος Νίκος Γαβαλάς, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη της διοργάνωσης του Σαρακοστιανού Γεύματος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στις συνέπειες του πληθωρισμού επεσήμανε ότι το έξοδα για την κάλυψη των αναγκών του σχολείου και της κοινότητας έχουν αυξηθεί δραματικά. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του δανείου τείνουν να εκτινάξουν στον αέρα τον οικονομικό προϋπολογισμό της κοινότητας.

Ο κ. Θωμάτος κάλεσε τους συνδαιτυμόνες να προσφέρουν τον οβολό τους για να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία η κοινότητα, το προηγμένο εκπαιδευτικό σύστημα και το Λύκειο.

«Σε λίγα χρόνια η κοινότητα θα γιορτάσει την πρώτη 100ετηρίδα. Σας καλώ να ενισχύσετε τις προσπάθειές μας και να διασφαλίσουμε τον εορτασμό και των 200 χρόνων», κατέληξε ο κ. Θωμάτος.  

Ο πρωτοσύγκελος της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, π. Ηλίας Βίλλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρωτοσύγκελος της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, π. Ηλίας Βίλλης κατά την διάρκεια της προσφώνησής του επεσήμανε ότι η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας αποτελεί την Αθήνα της Αμερικής και διεμήνυσε ότι η κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανείς οικονομικές δυσχέρειες.

Απέδωσε τις οικονομικές δυσχέρειες στην απουσία της νέας γενιάς ηλικίας μεταξύ 25 και 50 ετών και κάλεσε τους συνδαιτυμόνες να προσφέρουν τις υπηρεσίες στις κοινότητες.

Αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του φιλάνθρωπου και ευεργέτη της Εκκλησίας Ευσταθίου Βαλιώτη, ο οποίος διέκοψε τον π. Ηλία Βίλλη και τον κάλεσε να μην αναθεματίζει τους παρισταμένους διότι την καίρια ευθύνη της απομάκρυνσης των νέων από την Εκκλησία την φέρουν πρώτα και πάνω από όλα ο Αρχιεπίσκοπος, οι Μητροπολίτες, οι Επίσκοποι και οι ιερείς, οι οποίοι δεν αξιώθηκαν να εμπνεύσουν και να προσελκύσουν τους νέους.   

Το χορευτικό του Λύκειου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο π. Ηλίας Βίλλης ανακοίνωσε ότι η Αρχιεπισκοπή ανέλαβε τον έλεγχο των οικονομικών του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, ότι προσέλαβε λογιστή και ότι θα ξοδέψει $15.000 με $20.000 προκειμένου να ελεγχθούν τα οικονομικά της κοινότητας και να αποκατασταθεί η οικονομική υπευθυνότητα και η διαφάνεια.

Παράλληλα κάλεσε τους παρισταμένους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κοινότητα, στο κοινοτικό συμβούλιο και στις οργανώσεις της κοινότητας.

Η βράβευση

Αμέσως μετά ακολούθησε η απονομή της τιμητικής πλακέτας στον επίτιμο και νυν πρόεδρο του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας, κ.κ. Γεώργιο Αλεξίου και Γεώργιο Κίτσιο, αντίστοιχα, οι οποίοι μοιράστηκαν την τιμή με τα στελέχη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που ήταν παρόντα.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γεώργιος Αλεξίου, Γεώργιος Κίτσιος, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, π. Ηλίας Βίλλης, Ευθαλία Κατού και στο βήμα ο πρόεδρος της κοινότητας Στέφανος Θωμάτος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Γεώργιος Κίτσιος αναφέρθηκε στην κοινωνική και φιλανθρωπική δράση του Συλλόγου και την προσφορά του στην κοινότητα και στην παιδεία.  

Ο κ. Γεώργιος Αλεξίου ανέφερε ότι ο Σύλλογος διανύει την τέταρτη δεκαετία και ότι ο ίδιος διετέλεσε πρόεδρος για 22 έτη. Εκτενή αναφορά έκανε και στην προ 25 ετών δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων της αείμνηστης Βικτωρίας Πατρίδη στην μνήμη του γιου της «Πέτρου Γ. Πατρίδη». Εξ άλλου το Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας φέρει το όνομά του.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμοργού Νικήτας Θεολογίτης και ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος.

Το χορευτικό του Σχολείου υπό την διεύθυνση των χοροδιδασκάλων Μαρίας Πουλή και Κώστα Κουγιουμτζή παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς. Την μουσική επένδυση της εκδήλωσης ανέλαβε ο πιανίστας Γιάννης Ξυλάς.

Γενική άποψη του Πολιτιστικού Κέντρου “Πέτρος Γ. Πατρίδης”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι π. Ηλίας Βίλλης, πο. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, Φώτιος Παπαμιχαήλ και Στέφανος Θωμάτος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Νικόλαος Πάρρος ενώ τελεί την Θεία Λειτουργία την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.