Νίκος Μπογονικολός: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που συνελήφθη για κατασκοπεία από το FBI

0
Ο Νικόλαος Μπογονικολός.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός συνελήφθη στο Παρίσι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Σύμφωνα με το FBI, ο Νίκος Μπογονικολός συνελήφθη στις 9 Μαΐου στο Παρίσι και παραμένει υπό κράτηση, εν αναμονή της επίλυσης της διαδικασίας έκδοσης.

Σε βάρος του Νίκου Μπογονικολού ασκήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν, ποινική δίωξη για κατασκοπεία και λαθρεμπόριο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο κ. Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών» για να αποκτήσουν δόλια και στη συνέχεια να διακινήσουν στρατιωτικές τεχνολογίες προέλευσης ΗΠΑ για να βοηθήσουν τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Όπως δήλωσε ο βοηθός διευθυντή του FBI: «Προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, σχεδιασμένο για συνθήκες τακτικών πεδίων μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές σε διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων συνεργατών του, που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις πολεμικές ικανότητες της χώρας τους», ενώ ειδικός πράκτορας της ΒΙS ανέφερε πως «ο κατηγορούμενος και η εταιρεία του όχι μόνο παραβίασαν τη νομοθεσία των ΗΠΑ, αλλά βοήθησαν περαιτέρω τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας».

«Όπως καταγγέλλεται, ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός εργολάβος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, ο κατηγορούμενος και ο όμιλός του, Aratos Group, έκαναν διπλό εμπόριο, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και την ανάπτυξη των όπλων νέας γενιάς» δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ, Μπρέον Πις.

«Το γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια», πρόσθεσε.

Εκτός από τον Νίκο Μπογονικολό, για ξεχωριστές αλλά πανομοιότυπες υποθέσεις συνελήφθησαν στην Αριζόνα οι Ρώσοι υπήκοοι Ολεγκ Σερτζέγεβιτς Πατσούλυα (Oleg Sergeyevich Patsulya) και Βασίλη Σερτζέγεβιτς Μπεσέντιν (Vasilii Sergeyevich Besedin), και οι Κινέζοι υπήκοοι Γουεϊμπάο Γουάνγκ (Weibao Wang) και Λίμινγκ Λι (Liμing Lee), σε Καλιφόρνια και Καναδά αντίστοιχα.

Η ανακοίνωση του FBI

«Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, ο κατηγορούμενος ήταν επικεφαλής του ομίλου Aratos Group (Aratos), εταιρειών άμυνας και τεχνολογίας σε Ολλανδία και Ελλάδα, οι οποίες είναι και οι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Aratos, οι τομείς εξειδίκευσης των εταιρειών περιλάμβαναν διαστημικές τεχνολογίες, εσωτερική ασφάλεια, blockchain και συστήματα καταπολέμησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μία από τις θυγατρικές της Aratos, η Aratos Systems BV, ήταν φιναλίστ στον διαγωνισμό καινοτομίας του ΝΑΤΟ για διαστημικές εφαρμογές το 2021, για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια.

Ο κατηγορούμενος παρουσιάστηκε να έχει εμπειρία ως σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ”κυβερνήσεων παγκοσμίως”, ενώ η Aratos προμήθευε αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, από το 2017 ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης, αμερικανικής προέλευσης, στη Ρωσία, κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Αυτά τα άκρως ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα περιλάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και των δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης.

Ο εναγόμενος ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία αυτά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Aratos, ενώ στην πραγματικότητα μεταφορτώθηκαν και στάλθηκαν στη Ρωσία κατά παράβαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Ορισμένοι από τους Ρώσους τελικούς παραλήπτες περιελάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη στρατιωτική μονάδα 33949, μέρος της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού, γνωστής ως SVR».

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου

Μια ποινική μήνυση αποσφραγίστηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν που κατηγορεί τον γιατρό …………. , 59 ετών, από την Αθήνα, για συνωμοσία και λαθρεμπορία για απάτη καιλαθρεμπόριο . Ο …… συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της επίλυσης της διαδικασίας έκδοσης. «Όπως φέρεται, ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, ο κατηγορούμενος και η εταιρεία είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και στην ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Breon Peace.

«Το γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι ανατρεπτικές τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια». Όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, ο κατηγορούμενος ήταν επικεφαλής του Ομίλου, μιας συλλογής εταιρειών αμυντικής και τεχνολογίας στην Ολλανδία και την Ελλάδα, που είναι και οι δύο χώρες μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ). Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, οι τομείς εξειδίκευσης των εταιρειών περιελάμβαναν διαστημικές τεχνολογίες, εσωτερική ασφάλεια, blockchain και συστήματα αντιμετώπισης drones.

Μία από τις θυγατρικές της εταιρείας, ήταν φιναλίστ στο NATO Innovation Challenge για διαστημικές εφαρμογές το 2021 για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια. Ο κατηγορούμενος παρουσιάστηκε ότι έχει εμπειρία να συμβουλεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις «κυβερνήσεις παγκοσμίως» και η εταιρεία προμήθευε αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, από το 2017 ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο αμερικανικής προέλευσης στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης στη Ρωσία κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Αυτά τα εξαιρετικά ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα περιελάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι αυτά τα αντικείμενα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Aratos, ενώ στην πραγματικότητα στάλθηκαν εκ νέου και στάλθηκαν στη Ρωσία κατά παράβαση του νόμου των ΗΠΑ. Μερικοί από τους Ρώσους τελικούς χρήστες περιελάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη Στρατιωτική Μονάδα 33949, μέρος της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, γνωστή ως SVR.

Όπως περιγράφεται στην καταγγελία, πολλές από αυτές τις εντολές ζητήθηκαν από τη Serniya Engineering και τη Sertal LLC (το Δίκτυο Serniya), εταιρείες με έδρα τη Μόσχα που λειτουργούν υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) και το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου (DOC) επέβαλαν κυρώσεις κατά των Serniya, Sertal και πολλών ατόμων και εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν στο σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς τες «οργανικές για την πολεμική μηχανή της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, ο κατηγορούμενος προσλήφθηκε ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μια θυγατρική της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, είπαν στον κατηγορούμενο να έρθει μόνος στη Μόσχα «αφού η ημερήσια διάταξη θα είναι ένα πολύ ευαίσθητο». Σχετικά με μια επόμενη παραγγελία, ο κατηγορούμενος ενημέρωσε ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας «Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία 😉 . . . Ευαίσθητη υπόθεση. . . Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή [των ΗΠΑ]». Ο κατηγορούμενος υπέγραψε επίσης πολλές ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και τις παρείχε σε εταιρείες των ΗΠΑ, πιστοποιώντας ότι η εταιρεία ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων αντικειμένων, ότι η εταιρεία δεν θα επανεξήγαγε τα αγαθά αλλού και ότι τα αγαθά δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη όπλων.

Ο βοηθός εισαγγελέας των ΗΠΑ Artie McConnell και ο δικαστικός εισαγγελέας Scott A. Claffee του Τμήματος Αντικατασκοπείας και Ελέγχου Εξαγωγών του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας διώκουν την υπόθεση, με τη βοήθεια που παρέχεται από τον αναλυτή Litigation Ben Richmond.

Το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης παρείχε πολύτιμη υποστήριξη στην έρευνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαριστούν τις γαλλικές αρχές για τη βοήθειά τους.

Η έρευνα συντονίστηκε επίσης μέσω της Task Force KleptoCapture του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μιας διυπηρεσιακής ειδικής ομάδας επιβολής του νόμου αφιερωμένη στην επιβολή κυρώσεων, ελέγχους εξαγωγών και οικονομικών αντίμετρων που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην απρόκλητη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το σημείο της ανακοίνωσης που αναφέρεται στον 59χρονο Πατρινό:

Η ανακοίνωση του Υπουργείου (Πηγή: pelop.gr)
Η ανακοίνωση του Υπουργείου (Πηγή: pelop.gr)

Ποιος είναι ο πατρινός επιχειρηματίας

Ο Νίκος Μπογονικολός με καταγωγή από την Πάτρα το 1993 ίδρυσε τη «ΖΕΥΣ ΣYMBOYΛΩΝ» και το 1995 την «Aratos Technologies».

Στην Aratos ανήκουν αρκετές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και την Ολλανδία. Οι συγκεκριμένες εταιρίας αναφέρουν ότι έχουν εμπειρία σε θέματα όπως οι «τεχνολογίες που αφορούν το Διάστημα», την «Εσωτερική Ασφάλεια» (Homeland Security) και τις τεχνολογίες Blockchain που χρησιμοποιούνται ευρέως στα κρυπτονομίσματα.

Ο Νίκος Μπογονικολός έχει γράψει το βιβλίο «Η Νέα Οικονομία του Blockchain», ενώ αρθρογραφούσε μέχρι πρόσφατα στον Τύπο, δίνοντας πάντα έμφαση στην ανάγκη να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στην υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία.

Σχολείο πήγε στο Κιλκίς και, το 1987, αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μεταπτυχιακό πήρε το 2000, από το Τμήμα Κυβερνητικής του Εθνικού Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. Στην Ουκρανία ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της Εθνικής Ακαδημίας Διοίκησης.

Όπως γράφει ο ίδιος στο βιογραφικό του, «από το 1987 Προέδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και κύριος μέτοχος εταιριών στους τομείς της πληροφορικής, εκπαίδευσης και των υπηρεσιών συμβούλου διοίκησης και Ευρωπαϊκών Έργων στην Ελλάδα ( Πάτρα, Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Κοζάνη) και στο εξωτερικό , Βέλγιο ( Βρυξέλλες) , Λονδίνο, Ουκρανία ( Χάρκοβο, Κίεβο) , Ρωσία (Μόσχα) και Βουλγαρία. Διοίκηση Έργων στους τομείς της υποστήριξης επιχειρήσεων, πληροφορικής, κατάρτισης και περιφερειακής ανάπτυξης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνολικού προϋπολογισμού άνω των 300.000.000 ευρώ.

Εμπειρογνώμων σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών (UNICE) στους τομείς υποστήριξης των επιχειρήσεων, της καινοτομίας, της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, της κατάρτισης και των σχέσεων με τρίτες χώρες. Σύμβουλος για Ευρωπαϊκά θέματα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου κ Δυτικής Ελλάδας. Αξιολογητής του Μητρώου Αξιολογητών του Ν.3299/04 της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Ειδικός εμπειρογνώμονας και αξιολογητής έργων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία της Πληροφορίας. Yπεύθυνος έργου στο έργου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υπουργείου Εξωτερικών «Δίκτυο Προστασίας Καταναλωτών στα Δυτικά Βαλκάνια – Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο».

Ο Νίκος Μπογονικολός στο ευρύ κοινό ήταν πιο γνωστός από τη θητεία του ως πρόεδρος του τμήματος βόλλευ και ως μέλος του ΔΣ του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, το 2004, όταν παραιτήθηκε, ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε το 25% της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, κάτι που δεν έκανε, αφού τελικά αγόρασε την ομάδα μπάσκετ Ολυμπιάδα Πατρών- αν και το 2009 φλέρταρε ξανά με την εξαγορά της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, όπως και της ΚΑΕ ΑΕΛ, χωρίς επιτυχία, ενώ ασχολήθηκε και με την ομάδα μπάσκετ του Παγκρατίου.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, «στρατολογήθηκε» ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017. Οι ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν συνομιλίες και στοιχεία που πιστοποιούν τις επαφές του Έλληνα επιχειρηματία με το ρωσικό «δίκτυο Serniya», με έδρα τη Μόσχα που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Όπως αναφέρει το pelop.gr, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θυγατρική της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, είπαν στον κατηγορούμενο να έρθει μόνος στη Μόσχα «αφού η ημερήσια διάταξη θα είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα». Σχετικά με μια επόμενη παραγγελία, ο πατρινός επιχειρηματίας ενημέρωσε ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας: «Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία. Ευαίσθητη υπόθεση. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή (των ΗΠΑ)».

Όπως αναφέρει το pelop.gr, μία από τις θυγατρικές του ήταν φιναλίστ στο NATO Innovation Challenge για διαστημικές εφαρμογές για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια.

Ήδη, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, από το 2017, ο Μπογονικολός φέρεται να συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης και τεχνολογίες διπλής χρήσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Ο Νίκος Μπογονικολός φέρεται ότι προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Νίκος Μπογονικολός, ο οποίος είχε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια έντονη κοινωνική δραστηριότητα, είχε κάνει άλλη μία, την τελευταία του δωρεά στο Πολεμικό Ναυτικό: Ένα υποβρύχιο drone υποβοήθησης καθαρισμού υφάλων σκαφών.

Είχε προτείνει ή εξελίξει και άλλα συστήματα, όπως ένα (ολλανδικής κατασκευής) δίκτυο drones που θα επόπτευαν τις γραμμές του ΟΣΕ, ή ένα δορυφορικό σύστημα επόπτευσης των καμένων εκτάσεων για την πάταξη της καταπάτησης.

Στα τέλη Απριλίου βρέθηκε στο Παρίσι και, την 9η Μαΐου, ανέβαζε στον λογαριασμό του στο Facebook φωτογραφίες του με διοικητικά στελέχη των αμυντικών βιομηχανιών της Ολλανδίας, από την έκθεση DEFEA, με Ουκρανούς να του επισημαίνουν στα σχόλια ότι η χώρα τους «χρειάζεται βοήθεια με όπλα».

Πηγή: https://www.mononews.gr/

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.